Niemand weet wanneer we weer ver (en minder ver) mogen reizen. Realistisch gezien zal dat nog wel even duren. Ik ga er niet vanuit dat we straks in de zomer straks weer massaal onze koffers kunnen pakken en de wijde wereld in kunnen trekken. Helaas. Maar je kunt natuurlijk altijd plannen maken voor de zomer van 2021. En misschien voor iets eerder. Wie weet. Omdat het morgen 18 april 2020 World Food Travel Day is, deel ik hieronder de mooiste culinaire reizen die ik heb mogen maken. Voor wat culinaire reisinspiratie voor wanneer we weer mogen.

 

Bologna

Italië vind ik sowieso een heel fijn land. De mensen, de steden, de natuur en natuurlijk ook het eten. Vooral het eten. Simpel maar lekker. Daar staat de Italiaanse keuken om bekend. In 2019 ging ik naar de Italiaanse culinaire hoofdstad Bologna.

 

Ik ben er 4 dagen geweest, maar dat was echt veel te kort. Op elke straathoek vind je de heerlijkste gerechten. Zeker in het centrum hoef je je neus maar achterna om bij de beste eetadresjes te komen. En wat mij opviel: er was maar 1 sterrenrestaurant in heel Bologna te vinden toen ik er was. Geen idee waarom eigenlijk, aan het eten ligt het niet. Wat het mij vooral zegt: het eten is er heel betaalbaar en heeft een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. In Bologna kom je als culinaire reiziger zeker aan je trekken.

 

In het blog Typisch Bolognese gerechten en lekkernijen lees je er meer over.

 

En ben je dan toch in de buurt, ga dan ook even naar Parma. Want daar kun je ook enorm lekker eten. In het blog Eten in Parma lees je daar meer over.

 

 

Krakau

Krakau? zul je misschien denken. Ja, Krakau. Als je van comfortfood en vlees houdt, moet je zeker een paar daagjes naar Krakau. Ook als je niet zo van vlees houdt hoor, net als ik. Er blijft nog genoeg over, maar ben je geen vega(n) persoon, dan zou ik zeker gerechten als bigos en golabki niet overslaan. Meer over deze en andere typische Poolse gerechten lees je in Typisch Poolse lekkernijen in Krakau.

 

Verder kun je op dit blog ook twee reviews lezen van goede restaurants in Krakau. Eén hippe, Israëlische tent (Israelisch eten in een modern jasje bij Hamsa, Krakau) en een restaurant waar je echt typische gerechten kunt bestellen (Kuchnia u Doroty in Krakau is waar de locals eten).  

 

 

Kalimantan

In 2017 organiseerde ik een (culinaire) persreis naar Kalimantan Indonesië. West-Kalimantan om precies te zijn. We verbleven veel in de hoofdstad van deze provincie genaamd Pontianak. Maar we gingen ook naar Singkawang, een stad in West-Kalimantan waar het grootste gedeelte van de bevolking van Chinese afkomst is. Over deze reis schreef ik een aantal artikelen:

 

 

 

Penang, Maleisië

In 2017 had ik ook een privé reis naar Sumatra Indonesië om familie te bezoeken. De rest van de tijd tijdens deze reis stond voornamelijk in het teken van het genieten van de lokale keuken.

 

Omdat ik ook altijd al naar Singapore en Maleisië wilde, maakte ik voor mezelf een strak reisschema (inclusief Aziatisch reistempo – onder het mom ‘uitrusten doen we thuis wel weer’) om naast Indonesië ook voldoende tijd over te houden om wat plekken in Maleisië en Singapore te kunnen bezoeken.

 

Heel toevallig was een Australische penvriendin van mij en mede-foodie ook in die periode bij haar familie in Penang, Maleisië en dus besloot ik ook daar een paar dagen te verblijven. Met locals op pad is altijd leuker dan wanneer je het alleen maar van online reviews moet hebben.

 

Het was echt een geweldige culinaire roadtrip die we over het eiland Penang hebben gemaakt. We startten in de hoofdstad van Penang Georgetown en ging daarna van restaurant, naar pasar malam, naar streetfood tent, naar foodmarkt. Ik schreef er 2 blogs over en er staan er nog een aantal in concept klaar: 

 

 

 

culinaire vakantiebestemmingen gezien op de vakantiebeurs

Natuurlijk heb ik zelf ook nog veel plekken op mijn bucketlist staan om een mooie culinaire reis naartoe te boeken. Tijdens de Vakantiebeurs begin dit jaar zag ik een aantal verrassende culinaire reisbestemmingen. Zeker Wales staat daarvan hoog op mijn lijstje.

 

Een culinaire reisbestemming die het meest in het oog sprong was wel: Nederland. Want ja, waarom zou je altijd ver moeten reizen als je in Nederland ook goed aan je (culinaire) reistrekken komt? En of je nou naar een of andere kaasmarkt gaat (zoals hieronder de wekelijkse kaasmarkt van Alkmaar), met een leuke foodtour meegaat of je gaat avontuurlijk wat boerderijwinkels af, er is in Nederland nog zoveel culinair te ontdekken.

 

Fotocredit: Wendy Yip