Zolang het nog kan in deze Corona tijden, ga ik elke dag even naar buiten. Natuurlijk wel rekening houdend met voldoende afstand houden tot anderen. Even wandelen in de natuur. Gelukkig heb ik het Zuiderpark vlak naast de deur. Naast het wandelen vind ik het ook erg leuk om een oude hobby op te pakken: wildplukken. Eetbare planten verzamelen in de natuur. En wildplukken kan ook prima in de stad. Hieronder lees je er meer over:

 

Kennis over wildplukken

Je moet natuurlijk wel weten wat eetbaar is en wat niet. Zelf heb ik meerdere wildplukwandelingen gedaan in het verleden en veel boeken erover gelezen. Ik kan je de boeken Het Grote Wildplukboek en Het Wildpluk Kookboek aanraden van Edwin Florès. Hij geeft ook wildplukwandelingen met Casa Foresta. En ander goed boek over wildplukken is Wildplukken van Leoniek Bontje.

 

Wat ik vooral geleerd heb: allereerst, pluk niet meer dan je nodig hebt. Denk om de natuur. Verder moet je weten dat er meer dingen eetbaar en lekker zijn dan je eerst zou denken. Ook moet je heel erg goed kijken. Want je loopt bepaalde planten al snel voorbij. Twijfel je of je iets kunt eten, pluk het dan niet. O ja, pluk ook niets pal naast de weg of langs hekjes. De honden houden zich nou eenmaal niet altijd aan de gebaande paden.

 

In onderstaande filmpje (uit een serie van 3) laat Edwin Florès zien hoe je in het Sonsbeekpark, het stadspark van Arnhem, ook allerlei eetbare planten kunt vinden. Ook paddenstoelen, al zal ik daar zelf niet aan beginnen zonder begeleiding. Met paddenstoelen moet je goed weten of je de juiste te pakken hebben, wil je niet op de spoedeisende hulp belanden. De gezondheidszorg is op dit moment al genoeg belast. Ik zag trouwens dat Casa Foresta regelmatig paddenstoelencursussen geeft in het buitenland. Gaat op mijn lijstje voor na de Corona crisis.

 

 

Wet- en regelgeving

Je mag niet alles of altijd plukken. Sommige soorten planten staan op de zogenaamde Rode Lijst, een lijst met beschermde planten. Ze staan vermeld in de Wet natuurbescherming.

 

Als je ergers gaat plukken, dan moet je toestemming hebben van de eigenaar van het stuk grond. Verder zijn er nog wat andere (gedrags)regels. De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) heeft gedragsregels voor wildplukken opgesteld.

 

Wildplukwijzer

Via de Wildplukwijzer kun je zien welke eetbare planten, bloemen, zaden, vruchten enz te vinden zijn bij jou in de buurt. Je kunt zowel naar de website, maar je kunt ook de app downloaden op je telefoon.

 

Via de Wildplukwijzer kwam ik erachter dat er heel veel perenbomen bij mij in de buurt staan. Als het goed is, moeten dat onderstaande bomen zijn. Maar goed in de gaten houden de komende tijd of hier ook echt peren aan groeien.

 

 

Brandnetel en Dovenetel

Ik zie niet zo goed het verschil tussen brandnetel en dovenetel zolang er nog geen bloemetjes inzitten. Maar het is allebei eetbaar. De een prikt alleen wel en de ander niet. En dat voel je snel genoeg.

 

Maar wist je dat de brandharen van de brandnetel alleen aan de bovenkant van het blad zitten? Dus als je de planten van onder het blad beetpakt en plukt, zou je dus geen last moeten hebben van huidirritatie. Durf je het niet aan, dan kun je natuurlijk altijd een stel tuinhandschoenen meenemen op je wildpluktrip.

 

Brandnetel/dovenetel kun je gebruiken om te roerbakken, thee van te zetten of soep van te maken.

 

 

Daslook

In deze tijd (lente) groeit de daslook weer in volle glorie. Soms loop je ergens, meestal een beschut deel in het bos of het park, en ruik je een sterke uien- cq knoflooklucht. Grote kans dat je dan langs een veld met daslook loopt. Als het je wandelmaatje was geweest, had je het vast al eerder geroken…

 

Zolang de daslook nog niet bloeit, is hij makkelijk te verwarren met het Lelietje-van-Dalen. Bij daslook zijn het alleen allerlei afzonderlijke stelen waar de bladeren aan groeien en bij het Lelietje-van-Dalen groeien de diverse bladeren uit een steel. Als de planten bloeien, dan zie je wel degelijk een verschil. De bloemen van het Lelietje-van-Dalen zien eruit als hangende klokjes, terwijl de witte bloemetjes van de daslook in een scherm groeien.

 

Daarnaast kun je de daslook dus ook herkennen aan de look-lucht. Heb je wat daslook geplukt, dan weet je ook dat je de rest van de tijd een knoflooklucht achter je aansleept.

 

 

Ik heb gelijk maar een klein bosje geplukt voor het avondeten. Stamppot peen en daslook in plaats van peen en uien. Lekker hoor! Van daslook kun je ook heerlijke pesto maken of het fijnsnijden in een salade.

 

 

Wat is er verder nog eetbaar rond deze tijd?

Zevenblad, veldzuring en smalle weegbree kun je roerbakken zoals je met spinazie doet. Als je heel erg geluk hebt, vind je misschien een wilde frambozenstruik bij jou in de buurt. Binnenkort komen de eerste paardenbloemen alweer tevoorschijn. De bloemen kun je met wat citroenschil/-sap en suiker koken tot een lekker siroop of gelei. Hondsdraf kun je gebruiken om thee van te trekken. Ook erg lekker. Op de website van Flora Nederland, vind je meer informatie hoe je de diverse planten kunt determineren.

 

Mag ik nog wel naar buiten?

Zolang er nog geen lockdown is, mag je gewoon naar buiten. Als je je maar aan de veiligheidsvoorschriften van het RIVM houdt. Dus zorg dat je voldoende afstand houdt tot anderen (minimaal anderhalve meter), was regelmatig je handen (ik neem voor onderweg desinfecterende handgel mee en probeer bewust te zijn dat ik niet met mijn vingers aan mijn gezicht zit). Ben je zelf ziek, blijf dan binnen.

 

Het is juist goed om nu nog regelmatig naar buiten te gaan. Buiten wandelen (of fietsen) zorgt niet alleen voor een frisse neus, ook voor de broodnodige beweging en vitamine D. Voor je mentale gezondheid is het ook goed natuurlijk.

 

Vergeet alleen niet te smeren. De zon staat misschien nog laag waardoor de zonnekracht minder groot is, maar toch. Zelf gebruik die van Nivea SUN gezichtszonnecrème SPF 50. Hoge bescherming en je hebt geen glimmende toet zoals je bij veel andere (gezichts)zonnebrandcrème wel hebt.

 

Het is wel dubbel natuurlijk. Onder de hashtag #blijfthuis wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Omdat mensen zo eigenwijs zijn om steeds maar weer de grote menigte op te zoeken. Je mag wel naar buiten, maar je moet echt afstand houden. En dat gaat minder makkelijk als iedereen maar een stukkie gaat wandelen. Dan krijg je Amsterdamse toestanden. Mijn stelregel is dus wel, zie ik dat het op een bepaald stuk druk is of dat het in het algemeen al druk is, dan is het rechtsomkeer. Wel heb ik het geluk dat het hier in de buurt heel erg rustig is.

 

 

Alhoewel ik eigenlijk niet echt een wandelaar ben, begin ik er wel steeds meer lol in te krijgen door elke dag een wandeling van minimaal een uur te maken. Zeker nu in deze periode wanneer alles in de knop staat en het nog lekker fris is terwijl de zon al wel volop schijnt. Voor mij het ideale weertje.

 

Ik heb mezelf voorgenomen om ook als deze Corona crisis voorbij is, regelmatig te blijven lopen. Doe je mee?

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliatelinks.