Het maken van culinaire reizen is één van de reistrends van 2020. En dat is niet verwonderlijk. Want hoe kun je een land, streek of stad nu beter leren kennen dan door je te verdiepen in de lokale eetcultuur, het bezoeken van de culinaire hotspots ter plekke en de streekgerechten en -producten te proeven? Op de Vakantiebeurs 2020 spotte ik een aantal bijzondere culinaire reisbestemmingen.

 

1: Wales

De dame van het Toerismebureau gaf toe dat de Welsh hun lokale gerechten en producten for granted nemen – wie niet? – maar Wales is een van de onontdekte culinaire topbestemmingen in Europa. Er zijn 3 routes door het land uitgestippeld (de North Wales Way, de Coastal Way en de Cambrian Way) waarbij je kunt genieten van de natuur en cultuur, maar er is ook veel te doen op het gebied van culinaire activiteiten. Goede restaurants in elke prijsklasse waar de lokale keuken centraal staat, gin en whiskey brouwerijen, kaasboeren, meat farms. Wat heeft Wales niet?

 

Meer informatie over de reisbestemming vind je op: https://www.visitwales.com/inspire-me/wales-way Nog niet veel over de diverse culinaire mogelijkheden, maar ik heb zo’n ontzettend leuk en lang gesprek gehad met hen dat volgens mij dat zaadje inmiddels wel gepland is 😉

 

2: Slovenië

Twee jaren geleden was ik zelf in Slovenië en bezocht daar onder andere de hoofdstad Ljubljana. Naast ‘gewoon’ de hoofdstad van Slovenië, is het ook nog eens de culinaire hoofdstad van het land. Er zijn verspreid door het jaar diverse foodfestivals in Ljubljana te vinden, waarbij vooral Fijnproeversfestival in november een aanrader is. Sowieso is de maand november een goede tijd voor foodies om naar Slovenië te gaan. November is in Slovenië omgedoopt tot Gourmet Maand en diverse restaurants bieden speciale menu’s aan.

 

Ook buiten Ljubljana is het voor de echte foodie goed toeven. Proef lokale gerechten als štrukelj, lenček cream cake, eet een van de stoofgerechten of geniet van een van de lokale wijnen. De mannen achter de Slovenië desk vonden het maar raar dat ik een glaasje wijn weigerde omdat ik sowieso geen alcohol drink. ‘You just haven’t tasted wine in good company, that’s the problem.‘ Aha, zou dat het zijn? ‘Now there is more wine left for you.‘ Dat was blijkbaar een goede reactie 🙂

 

Om even terug te komen op Ljubljana: in 2021 is deze stad de Gastronomische Hoofdstad van Europa. Nog meer reden om daar naartoe te gaan!

 

https://www.slovenia.info/en 

 

3: Georgië

Als je bekend bent met de land, zou het zo maar kunnen zijn dat je er verliefd op werd na het zien van Wie is de Mol? Dat programma is nou eenmaal een van ’s lands beste methoden om een reisbestemming op de kaart te zetten bij ons reislustige volk.

 

Georgië is niet alleen een land waar je prachtige natuur hebt en vriendelijke mensen. Ook voor het eten is het er goed toeven. Geniet van onder andere chatsjapoeri (platbrood gevuld met kaas), badridzhani nigvsit (gefrituurde aubergine met een saus van walnoten) en voor de wijnliefhebbers is dit ook een goede reisbestemming. Wist je bijvoorbeeld dat Georgië een speciale manier van wijn maken heeft wat nog stamt uit ver vervlogen tijden? De wijn wordt namelijk geproduceerd in grote kruiken die in de grond worden gezet om daar de wijn te laten rijpen. Deze manier van wijn maken staat zelfs op de UNESCO Intangible Heritage lijst.

 

Meer informatie over Georgië als (culinaire) reisbestemming vind je op: https://georgia.travel/

 

4: Ras al khaimah

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet eerder van deze reisbestemming had gehoord. Het is een van de Verenigde Arabische Emiraten. Het kleine zusje van Dubai en Abu Dhabi laat als hoofdsponsor van deze jubileumeditie van de Vakantiebeurs (de Vakantiebeurs bestaat dit jaar maar liefst 50 jaar!) goed van zich horen.

 

De keuken van het Midden-Oosten is sowieso goed en ook in dit land kun je daarom je lol op. Traditionele gerechten die je er kunt eten zijn onder andere chebab, pannenkoeken met saffraan en dadelstroop, maar ook balaleet, gezoete noedels met kardemom, saffraan. Je kunt er genieten van streetfood maar ook van heerlijke (lokale) gerechten in restaurants. Voor elke beurs is er genoeg te krijgen. Want ondanks wat de luxueuze uitstraling van dit emiraat en de andere emiraten doet vermoeden, is Ras Al Khaimah een betaalbare reisbestemming.

 

Meer informatie over deze bestemming lees je op: https://visitrasalkhaimah.com/

 

 

5: Nederland

Ja ja, ook ons eigen kikkerlandje mag op deze lijst niet ontbreken. En denk dan eens niet aan Amsterdam of Rotterdam (je leest het goed, dat schrijft deze Rotterdammert), maar ga eens richting het oosten. In zowel de Veluwe als de Achterhoek heb je goede restaurants die koken met lokale producten en veel boeren en andere voedselproducten die trots zijn op hun vak en producten. 

 

Ook in het kader van duurzaamheid, vliegschaamte en wat er verder nog allemaal op dit moment in de reisbranche trending is, is dat ook nog eens een mooie bijkomstigheid. Drie keer rollen en je bent er. Bij wijze van spreken dan. Het vliegtuig hoef je er in ieder geval niet voor te pakken.

 

 

De Vakantiebeurs is 16 tot en met 19 januari 2020 te bezoeken in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor meer informatie kijk je op: https://www.vakantiebeurs.nl/