k krijg regelmatig de vraag van mensen: ‘Waar kan ik het lekkerst uit eten in Rotterdam?’ Als foodblogger en Rotterdammer(t) moet ik dat natuurlijk weten. Omdat ik de vraag dus best wel regelmatig krijg, heb ik besloten om er maar een blogpost aan te wijden. Veel gouwe ouwe, maar ook een aantal verrassende nieuwkomers vind je in mijn lijst. Bij deze, in random volgorde:


Uit eten in Rotterdam mijn 11 tips Eating Habits Arzu bars

Arzu

Mijn collega nam mij voor de eerste keer mee naar deze zaak. Het zou niet de laatste keer worden. En lukte me het de eerste keer nog om met een grote boog langs de foodbars te lopen – wat nog best lastig is omdat je er wel langs móét lopen – de keer daarna ging ik voor de bijl. Wat wil je ook met namen als Wonderland en Heavenbar.

Deze plek vind ik geweldig om te lunchen of voor een zakelijke afspraak. Ik ben er dan ook met enige regelmaat te vinden, ook al is het voor mij vanuit Rotterdam-Zuid een mijl op zeven om er te komen. Will travel for food is my middle name, zowel buiten als binnen Rotterdam 🙂

Vooral de (hartige) pancakes zijn bij mij favoriet. Voor de echte zoetekauwen kun je nog wat extra caramelsaus over je pancakes heen doen. Ik denk zelf dat dit vooral lekker is met zoete pancakes, maar ach, wie ben ik als je dit over je hartige pancakes heen wilt gieten. Het staat er toch… Er staan trouwens ook regelmatig specials op het menu. Houd hiervoor de Instagram feed van Arzu in de gaten. 

Arzu: Bergweg 209A, 3037 EJ Rotterdam

Uit eten in Rotterdam mijn 11 tips Eating Habits Arzu pancakes

Smaak van Afrika

Deze gouwe ouwe zit er al zo lang als dat ik mij kan heugen. Vanaf dat ik er met een aantal klasgenoten van de middelbare school ging eten – want het eten was er lekker goedkoop en het was nog eens wat anders dan de Mac – kom ik er regelmatig. Mijn favoriet: de teff pannenkoeken met allerlei soorten toppings waaronder de pittige gehakt. Als de vettige saus van dat gehakt de pannenkoek doordrenkt… Overheerlijk! 

De pannenkoeken worden gemaakt met gefermenteerd teff meel. Hierdoor ontstaan er luchtgaatjes in de pannenkoek. Teff is een graansoort dat veel in Ethiopië wordt gebruikt. Heel vezelrijk, dus de pannenkoeken vallen best zwaar. Maar het is wel erg goed voor de stoelgang zullen we maar zeggen. Wel voldoende bij drinken, anders heeft het juiste een averechts effect. #luisternaardediëtist. 

Smaak van Afrika: Goudsesingel 342A, 3011 KL Rotterdam

Er is sinds enkele jaren ook een restaurant genaamd Viva Afrika (Nieuwe Binnenweg 153-A/B, 3014 GK Rotterdam). Zelfde eigenaar, met een iets uitgebreider menu en meer zitplaatsen.

 

Uit eten in Rotterdam mijn 11 tips Eating Habits Smaak van Afrika

Ap Halen

Eigenaar Ap (die eigenlijk Albert heet) kan koken  als de besten. Terwijl hij zich regelmatig laat ontvallen dat hij helemaal niet van koken houdt. 

Je eet bij Ap Halen wat de pot schaft. En dat is nasi rames. En houd je van kruidendrankjes, dan zit je met Bir Pletok (alcoholvrij) bij hem en zijn Njonja (die eigenlijk Marjolein heet) geramd. 

Het is de enige Indische eetgelegenheid in Rotterdam in mijn lijst. Als je naast Ap Halen verder goed Indisch of Indonesisch wilt eten, kun je beter de Randstadrail richting Den Haag nemen. 

Let op: Ap Halen is van 17-20 uur open. Niet eerder, niet later. Op zondag en maandag gesloten. 

Ap Halen: Mathenesserdijk 412 c, 3026 GV Rotterdam

Uit eten in Rotterdam mijn 11 tips Eating Habits Ap Halen

Spirit

Een aantal jaren geleden kwam ik terug uit Londen en was helemaal lyrisch over een restaurant waar ik had gegeten genaamd Tibits (12-14 Heddon St, Mayfair, Londen W1B 4DA, Verenigd Koninkrijk). Je schept je bord vol met allemaal verschillende gerechten waarna je betaalt voor het aantal gram dat er op je bord ligt. En het eten was erg lekker. Divers, vegatarisch of vegan. Het was in de tijd dat vegan nog niet te vreten was. 

Maar goed, ik dus helemaal blij vertellen op mijn werk over dat restaurant, bleek er in Rotterdam een soortgelijk concept te zitten: Spirit. En sindsdien zit ik regelmatig bij Spirit. Je kunt er terecht van ontbijt tot aan ’s avonds laat. Ik heb er regelmatig een ontbijt- of lunchafspraak en blijf daarna nog even plakken om wat te werken. De wifi werkt goed en het is overdag rustig genoeg om lekker door te werken. 

Spirit: Mariniersweg 9, 3011 NB Rotterdam

Uit eten in Rotterdam mijn 11 tips Eating Habits Spirit

Foo Concepts

Een hippe, fotogenieke tent met even fotogenieke bubblewaffles, waar je niet hipster hip hoeft te zien om een bestelling te plaatsen. De waffles zijn er zowel in zoete als hartige variant. Erg lekker en de service is top! 

Foo Concepts: Hoogstraat 67A, 3011 PH Rotterdam

Uit eten in Rotterdam mijn 11 tips Eating Habits Foo Concepts

Round & Round

Iets verderop naast Foo Concepts zit Round & Round. Hier is het matcha wat de klok slaat. Je kunt er kiezen uit diverse high teas, waaronder die met allemaal lekkere en fotogenieke matcha-taartjes en koekjes. Als dat te veel matcha is voor jou, kun je ook voor een van de andere gebakjes kiezen uit de vitrine. De Yuzu cheesecake is bijvoorbeeld ook erg lekker. 

Qua vocht kun je naast matcha thee kiezen uit verschillende soorten andere thee of frisse drankjes. Afgelopen week was ik er nog en dronk ik een erg frisse en lichtzoete Calpis soda. Alle gebakjes en drankjes worden naast met heel veel smaak, ook met heel veel aandacht voor detail gemaakt. Ben je in de buurt, dan is het zeker een bezoekje waard. Ook als je niet van matcha houdt. 

Round & Round: Hoogstraat 55A, 3011 PG Rotterdam

Uit eten in Rotterdam mijn 11 tips Eating Habits Round & Round

Cate Dak

Dit vrij nieuwe restaurant heb ik pas bezocht en ik kan je vertellen: ik heb me voorgenomen dat ik die hele kaart ga uitproberen! Verse, brede, lange handpulled noedels worden in allerlei warme en koude gerechten verwerkt. In de open keuken kun je zien hoe de chef met het grootste gemak de ene na de andere lange noedel te voorschijn trekt. 

Ik heb altijd geleerd dat je je noedels niet mag doorbijten, want dat brengt ongeluk. En bijgelovig als dat ik ben (not!) slurp ik mijn noedels dan ook altijd met veel plezier naar binnen. Maar dat lukt dus niet met deze noedels. Te lang! Maar ook erg lekker! 

Ze zijn open voor de lunch en gaan daarna weer in de avond open. Op dinsdag gesloten. 

Cate Dak: Oostplein 115, 3011 KX Rotterdam

Uit eten in Rotterdam mijn 11 tips Eating Habits Cate Dak

Takumi Düsseldorf

Toen ik voor de eerste keer in Düsseldorf was, kreeg ik de tip om bij Takumi te gaan eten. Dus dat was ik van plan, totdat ik rond etenstijd op mijn gemak richting Takumi liep en zag dat er een meterslange rij voor de ingang stond. Toen ben ik maar ergens anders gaan eten. Ik had geen zin om zo lang te moeten wachten en ik moest ook weer op tijd de trein nemen richting Rotterdam. 

Hoe blij was ik dan ook dat Takumi een aantal jaren geleden ook naar Nederland kwam. Naar Rotterdam om precies te zijn. En hier stond er geen meterslange rij rond etenstijd. 

Of het er net zo lekker is als in Düsseldorf weet ik dus niet, maar het kan zeker geen kwaad om Takumi Düsseldorf Rotterdam met een bezoekje te vereren. Zelf heb ik de ervaring dat je een kom ramen prima met 2 personen kunt delen, maar dat hoeft natuurlijk niet 😉 

Takumi Düsseldorf: West-Kruiskade 9B, 3014 AJ Rotterdam

Uit eten in Rotterdam mijn 11 tips Eating Habits Takumi Dusseldorf

Amada

Ook deze leuke zaak zit op de Hoogstraat. Hier kom ik regelmatig om even te werken in combinatie met een ontbijt of lunch. De wifi is er goed en het eten smakelijk. De inrichting is instagrammable. Je kunt er zelfs op een schommel zitten (echt schommelen gaat dan weer niet aangezien de schommels bijna tegen de muur aanzitten). 

Amada was een van de eerste koffiezaken in Nederland waar je een selfieccino kunt maken. Of waren ze de eerste? 

Amada: Hoogstraat 36, 3011 PR Rotterdam

Uit eten in Rotterdam mijn 11 tips Eating Habits Amada

Nomo

Al snel gonsde het door de stad: in (Rotterdam-)Noord moet je wezen voor heerlijke chicken waffles. Bij Nomo om precies te zijn. 

Nomo staat voor Northern Moods. Geïnspireerd op onder andere de Amerikaanse keuken. Heerlijke comfortfood om je vingers bij af te likken. Ik moet er een stukje voor fietsen, maar dat heb ik er graag voor over. Ook goed om een paar calorieën extra te verbranden om het nog een beetje in balans te houden allemaal. 

Nomo: Noordplein 57, 3035 ED Rotterdam

Uit eten in Rotterdam mijn 11 tips Eating Habits Nomo

Ricetables

Katendrecht is hip. Wilde je er vroeger niet dood gevonden worden, nu is het the place to be. Je kunt natuurlijk naar de Fenix Food Factory gaan. Deze foodhall is echt vele malen leuker dan de Markthal. Maar je kunt ook naar een van de vele restaurantjes op het Deliplein gaan (tegenover de Fenix). 

Een van de nieuwere zaakjes is Ricetables. Hier kun je heerlijke Surinaamse comfortfood halen. Alles wordt geserveerd in een grote kom. Kies uit rijst, nasi goreng of bami en kies daar verschillende toppings op. Ik ben vrij kieskeurig als het gaat om pom, maar de pom van Ricetables is echt heel erg lekker. Zeker in combinatie met de sambal die – naar goed Surinaams gebruik – lekker pittig is door de Madame Jeanette. 

Ricetables: Delistraat 24B, 3072 ZK Rotterdam

Uit eten in Rotterdam mijn 11 tips Eating Habits Ricetables

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer goede eetgelegenheden in Rotterdam. Maar dit is mijn top 11. Top 10 paste net niet 😉 Mocht je zelf nog een andere favoriet hebben, dan mag je hem hieronder bij de reacties zetten. Geen enkel probleem. Ik ben de moeilijkste niet 😉 

Eet smakelijk alvast! En laat je me ff weten als je bij een van bovenstaande restaurants gegeten hebt?