Toen ik in Bologna was geweest – de culinaire hoofdstad van Italië – had ik de smaak te pakken. Ik besloot om gelijk een ticket te boeken naar de culinaire hoofdstad van Frankrijk: Lyon. Daar kunnen ze er ook wat van hoor! In dit blog van welke typische lekkernijen uit Lyon je zoal kunt genieten.

Brioches aux pralines
Als je in Lyon bent, dan valt direct één ding op: de mensen zijn hier groot liefhebber van de praline (rouge). En dat is niet zoals je misschien zult denken een vulling omhuld met een laagje chocolade, maar een amandel omringt met een suikerlaagje gekleurd met rode kleurstof.
En die praline kun je zo eten, maar wordt ook in zijn geheel of grof gemalen verwerkt in allerlei zoete producten. Zoals in deze brioches bijvoorbeeld.

Tarte a la praline
Een ander bekende lekkernij uit Lyon is de tarte a la praline. In de kleine variant als toetje, in de patisserieshops te koop in een grotere variant om met elkaar te delen tijdens een kop koffie of thee. Het allerlekkerste met een grote toef (ongezoete) slagroom. Het taartje zelf is namelijk erg zoet.

Salade Lyonnaise
Ben je minder van het zoet en wil je nog een beetje pitamientjes en voedingsvezels binnenkrijgen, ga dan voor de salade Lyonnaise. Een salade van sla, spekjes, rode ui, broodcroutons, gepocheerde eieren en balsamicoazijn (en een beetje bieslook voor de finishing touch).

Rosette de Lyon
Bij de lokale slager, de markt of hier bij de Les Halles de Lyon (wat overigens een geweldige foodhall is), kun je de lokale worst Rosette de Lyon kopen. Als je er plakjes van snijdt, dan hebben die ook een beetje de vorm van een rozet, vandaar de naam.

Tacos de Lyon
Deze taco is meer een burrito dan een taco, maar dat mag de pret niet drukken. Tacos de Lyon worden ook wel Franse taco’s genoemd. Dit gerecht bevat diverse soorten combinaties ingrediënten. De meest gangbare is die met Franse frietjes, vlees of kip, een Franse smeltkaas, wat groenten en mayo, ketchup en/of barbecue saus. Deze gaan op een tortilla waarna deze wordt dubbelgevouwen en verwarmd op een (panini) grill.
Je vindt dit gerecht vooral bij de verschillende kebabzaken die de stad rijk is.
Saucisson Pistaché
Een andere, typische worst uit Lyon, is saucisson pistaché. Naast varkensvlees bevat deze worst dus ook stukjes pistache. En zeg je pistache, dan ga ik los!
Deze worst wordt gekookt/gestoofd en meestal geserveerd met een blanke saus en aardappelpurree on the side. Een plek waar je deze worst kunt eten is Brasserie George, de oudste brasserie van Lyon.

Coussin de Lyon
Bij de verschillende patisseriewinkels kun je ook coussin de Lyon kopen. Dit zijn kleine gekleurde marsepeinkussentjes, meestal Blue Curaçao blauw (dat wordt dan ook gebruikt bij het maken van dit snoepje) en gevuld met chocolade crème (ganache). Ik heb ze zelf niet op – ben niet echt een zoetekauw en Blue Curaçao klinkt voor mij al helemaal niet appetijtelijk – en ik heb er niet aan gedacht ze op de foto te zetten, dus dan maar een filmpje:
Saint-MaRCELLIN
Deze kaas uit Lyon is iets minder romig dan dat hij eruit ziet. Hij smeert niet zo makkelijk weg. Of misschien hadden we gewoon pech. De smaak is mild met een fijne aftertaste. Saint-Marcellin is een rauwmelkse kaas oftewel au lait cru. Het werd oorspronkelijk van geitenkaas gemaakt, maar tegenwoordig van ‘gewoon’ koeienmelk.

Quenelle
Online had ik gezien dat quenelles voornamelijke klein zijn. Dus ik schrok wel even toen ik onderstaand gevaarte voor me neus geschoven kreeg. Deze quenelle was gemaakt met gemalen rivierkreeft met vet en ei om het te binden. Met twee lepels (in dit geval waarschijnlijk opscheplepels) worden de quenelles gevormd. Daarna in een ovenschaal en overgoten met een roomsaus en kaas om in de grill de kaas te laten smelten. En klaar is het immens vullende gerecht.

Tablier de sapeur
Op menig restaurantkaart heb ik het op het menu zien staan: tablier de sapeur oftewel runderpens. Hieronder een filmpje waarop je ziet hoe het gerecht gemaakt wordt. Het is een echte delicatesse in Lyon, dus als jij het wel aandurft: eet smakelijk!
Proef de lekkernijen uit Lyon in een traditionele bouchon
Door heel de stad heen vind je veel bouchons. Dit zijn de traditionele eetgelegenheden van de stad. Hier vind je veel lokale specialiteiten uit Lyon voor een goede prijs. De gerechten zijn over het algemeen wel vrij machtig (vet vooral) en de gerechten concentreren zich vooral op vlees.
De meeste bouchons zijn druk ingericht met allerlei schilderijen en snuisterijen. Er is een gezellige sfeer en de eigena(a)r(es) komt vaak even langs de verschillende tafels om te vragen of het eten smaakt en of alles verder naar wens is. Persoonlijk is dit meer mijn type restaurant. Goed eten hoeft niet veel te kosten. Ik ben ook niet zo van de sterrenrestaurants.
Als je wel graag bij sterrenrestaurants eet, heb je genoeg keus in Lyon. Het is niet voor niets de culinaire hoofdstad van Frankrijk.