Denk je aan typisch Weense lekkernijen, dan denk je misschien wel aan Schnitzel en Sachertorte. Natuurlijk heb ik die ook gegeten tijdens mijn citytrip Wenen, maar er waren ook nog een aantal andere lekkernijen die ik je van harte kan aanbevelen.

Typisch Weense lekkernijen Eating Habits Wenen Oostenrijk (5)

Sachertorte

Laat ik voorop stellen: ik ben geen chocoladetaartenfan. Geef mijn maar een chocoladereep en een slagroompunt apart. Maar als je in Wenen bent, dan is de Sachertorte uiteraard een van de typisch Weense lekkernijen die je wel moet proeven. Ik at de mijne bij Demel. Daarnaast had ik me voorgenomen om de dag erna nog een punt bij Hotel Sacher te halen ter vergelijking, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Het was zeker niet verkeerd, maar voor mij bleef het gewoon een chocoladetaart. Met een beetje marmelade ertussen, dat dan wel. Maar de echte chocoladetaartliefhebber zal zich vast in de zevende hemel voelen bij het eten van een stuk Sachertorte.

Typisch Weense lekkernijen Eating Habits Wenen Oostenrijk (1)

Typisch Weense lekkernijen Eating Habits Wenen Oostenrijk (2)

Wiener Schnitzel

Vienna Touristboard nodige mij uit om een Wiener Schnitzel te komen proeven bij Lugeck. Die kans liet ik natuurlijk niet aan mij voorbij gaan. Sowieso stond een Schnitzel bij Lugeck of een van de andere Figlmüller restaurants al op mijn lijstje.

Typisch Weense lekkernijen Eating Habits Wenen Oostenrijk (4)

Om een soort van vergelijkend warenonderzoek te doen (journalistisch als ik ben ahum), at ik de dag ervoor een Schnitzel in een restaurant vlakbij mijn hotel, Otto Café-Restaurant. Dit was echt een prima Schnitzel, maar je merkt wel dat de chefs van Lugeck de echte masters zijn op het gebied van de perfecte Wiener Schnitzel. Uiteindelijk wat een vergelijkend warenonderzoek van niets, want bij Otto at ik een Schnitzel van Schwein, terwijl ik bij Lugeck een Schnitzel van kalfsvlees at.

Bij Lugeck krijg je niet een enorme Schnitzel die groter is dan je bord. Hier krijg je twee wat ‘kleiner’ stukken, waarbij je vooraf misschien denkt: ‘O gelukkig, dit valt mee. Dit krijg ik wel op.’ In werkelijkheid zijn de stukken ongeveer even groot als zo’n enorme Schnitzel die je bij de andere restaurants krijgt. Wat de Schnitzel zo lekker maakt is de dunne en krokante korst. Die extra krokant is bij de randjes van het vlees.

Typisch Weense lekkernijen Eating Habits Wenen Oostenrijk (3)

Bij de Schnitzel krijg je ook een zoete aardappelsalade met rode ui bij. En een halve citroen. Heerlijk voor als je je Schnitzel graag wil laten druipen in citroensap zoals ik dat graag doe. Ook de bediening is top.

Wiener Melange

Deze koffiesoort komt uit Wenen, dat blijkt ook wel uit de naam. Het is een iets aangelengde mocha dat wordt vermengd met melk en melkschuim. Soms krijg je er nog een toef slagroom bovenop. Dan heet een Franziskaner.  Ik dronk mijn Wiener Melange, ook wel gewoon Melange genoemd, bij Demel (zie hierboven) en omdat de Sachertorte daar al gepaard ging met een niet al te bescheiden toef slagroom, liet ik hem bij mijn Wiener Melange maar achterwege.

Streetfood

Wenen kent een grote streetfoodcultuur. Op elke straathoek vind je een of meerdere eethuisjes bij elkaar. Bijna overal kun je worst kopen. Je kunt kiezen uit diverse soorten, zoals Käsekrainer, Frankfurter en soms ook Bratwurst. Elke eethuisje heeft een soort van roestvrijstalen toonbank rondom, waaraan je staand je maaltijd kunt eten.

Typisch Weense lekkernijen Eating Habits Wenen Oostenrijk (7)

Ik koos voor een Käsekrainer bij Bitzinger. Een worst bereid met stukjes kaas erin. Het velletje is lekker knapperig en de binnenkant – vooral ook door de kaas – is lekker smeuïg. Je kunt kiezen uit diverse sauzen zoals mosterd en ketchup en of je de worst op een broodje of in stukjes gesneden met een snee zuurdesembrood wilt.

Typisch Weense lekkernijen Eating Habits Wenen Oostenrijk (6)

Wat ook opvalt in het aantal streetfoodstalletjes met noedelgerechten en vooral het aantal streetfoodstalletjes met sushi is enorm. Daar staan over het algemeen ook de langste rijen. Wenenaren just love sushi! Overigens was er op geen enkele plek waar ik het vroeg onigiri te verkrijgen. Dit zijn de driehoekige snacks van norivellen, rijst en een andere vulling zoals zalm, sojabonen, tonijn of avocado. Die vind ik namelijk erg lekker en ze zijn makkelijker om onderweg te eten dan sushi. Mocht er over het enige tijd een nieuwe trend van onigiri zijn ontstaan in Wenen, graag gedaan 😉

Manner

Deze had ik wel eens bij de Lidl of Aldi in het schap zien liggen. Een soort van pennywafels (wie is er niet groot mee geworden?) maar dan van hazelnootpasta in plaats van cacaopoeder. En dus net even wat smaakvoller. Je koopt ze in de supermarkt of bij sommige streetfoodtentjes.

Heb jij al eens een van bovenstaande gerechten/snacks geproefd?

Dit blog is mede tot stand gekomen in samenwerking met Vienna Touristboard. Zij verleende mij onder andere een diner bij Lugeck, een snack bij Bitzinger en een Vienna Card.