In Krakau kun je heerlijk eten! Krakau was zelf de Gastronomische Hoofdstad van Europa 2019. Dat zegt natuurlijk ook wat. In dit blog lees je meer over typisch Poolse lekkernijen in Krakau.

 

Zapiekankie

De Poolse streetfood bij uitstek is wel zapiekanki. En lang, plat, doormidden gesneden brood met daarop allerlei soorten toppings, die je zelf mag uitkiezen. Wat er sowieso opgaat is veel kaas en gebakken champignons. Daarbij koos ik voor spinazie, feta en bieslook.

 

 

Needless to say kreeg ik dit niet helemaal op. Maar daar wisten de duiven wel raad mee. Geen wonder dat die in grote getalen op Plac Nowy – de plek waar je zapiekanki kunt eten – te vinden zijn. 

 

online proeverij kaas banner 1

 

Obwarzanki

Snertverredemme! Geen enkele foto die ik van de obwarzanki – de Poolse variant van de pretzel – heb gemaakt was scherp. En nou snap ik wel dat het centrale plein in het oude stadscentrum met dat mooie gebouw op de achtergrond meer fotogeniek is, maar ik ga natuurlijk niet pontificaal met zo’n brood voor de lens staan als ik niet wil dat dat ding ook een beetje leuk om de kiek wordt gezet. Nou ja, andere keer beter.

 

 

Op elke straathoek en achter elke bus- of tramhok vind je wel een verkoper die obwarzanki verkoopt. Voor omgerekend nog geen 1 euro kun je een obwarzanki kopen. Het is de ultieme snack voor tussendoor en je ziet dan ook veel locals – van zakenman tot opgeschoten pubers – die snel even bij een van de verkopers wat snelle maagvulling halen.

Obwarzanki heb je in naturelvorm en met verschillende soorten toppings waaronder kaas, maanzaad, sesamzaad of zoutvlokken.

 

Kotlet

De kotlet is een soort van dikke schnitzel. Je kunt het al uit de naam halen. Kotlet, kotelet, het is nagenoeg hetzelfde. Alleen heeft een kotlet geen bot en is deze gepaneerd en gefrituurd. 

Ik at de mijne met wat gebakken aardappeltjes en wat geraspte rode biet. When in Polen, moet je natuurlijk regelmatig wat bietjes naar binnen werken.

 

 

Oscypek

Onder andere op de grote dagmarkt van Krakau Stary Kleparz in het oude centrum van de stad, kun je deze typisch Poolse kaas vinden.

 

online proeverij kaas banner 2

 

Oscypek is gemaakt van gezouten schapenkaas, dat gevormd is in speciale vormpjes en daarna gerookt. De smaak is vrij sterk en misschien niet voor iedereen weggelegd, maar ga je voor de local experience, dan mag deze kaas niet ontbreken. 

Kijk in het filmpje hieronder hoe oscypek wordt gemaakt:

 

 

Kapusniak

(Zuur)koolsoep vind je in wel meer landen in het oosten van Europa en ook in Polen kun je op veel plekken kapusniak krijgen.

Het was vrij guur die dag in Krakau en dan is alles met zuurkool en warmte op je bord de ultieme maaltijd. En geserveerd in een uitgehold brood is het ook nog eens fotogeniek.

En ik was voor deze keer van mijn geloof afgestapt. Nee, het is geen glaasje wijn – er zijn grenzen – maar dit keer niet die eeuwige cola zero erbij, maar een lokaal glaasje bessensap. 

 

 

Bigos

Bigos is een van de bekende Poolse vleesgerechten. Ik logeerde om de hoek van Zalewajka Restauracja in de Joodse wijk en ik had na de eerste keer langslopen al mijn zinnen gezet op een maaltijd in dit sfeervolle restaurant. Helaas is het hier in het weekend van de middag tot laat in de avond stampensvol.

Maar hoe druk het in het weekend is, hoe rustig is het op een maandagavond. Het is geen groot restaurant, maar door het wit dat overal terugkomt en de stijl van de inrichting, doet het een beetje aan alsof je op een zonnig Frans terras bent beland.

Bigos is een stoofgerecht met (zuur)kool en 3 soorten vlees (worst, bacon en varkensnek), verschillende kruiden en dat gesudderd met wat rode wijn.

Het gerecht stond binnen 15 minuten op tafel. Een enorm diep bord met een grote hoeveelheid stoof erop. Ik rook duidelijk de ingekookte wijn die in het gerecht is verwerkt.

En tot zover raakte mijn aantekeningen. Ik was waarschijnlijk te veel afgeleid door de heerlijke smaak van dit gerecht. Wel weet ik nog dat ik ter plekke besluit om wanneer ik weer thuis zou komen in Rotterdam de rest van de maand, die pas begonnen was, vegetarisch te eten. 

 

online proeverij zoomscherm chocolade banner

 

Kabanos

Deze lokale worst kun je overal krijgen. Ze doen een beetje denken aan Bifi, maar dan dunner. 

Deze zijn van de supermarktketen Biedronka. En bij thuiskomst kwam ik erachter dat ik ook een Biedronka bij mij aan het einde van de straat heb! Lang leve Rotterdam-Zuid.  

 

 

Golabki

Over golabki schreef ik al eerder in mijn post over Kuchnia u Doroty, een restaurant waar vooral veel locals komen. Je hebt ze in klein en groot formaat. Die ik bij Kuchnia u Doroty at, waren duidelijk van de tweede categorie. 

 

Pierogi

Zeg je Poolse keuken, dan zeg je pierogi. Pierogi’s zijn dumplings. De basic versie is met een vulling van heel fijn gehakt met ui, knoflook, zout en peper. Het wordt geserveerd met een ‘sausje’ van gekarameliseerde uien. 

De dumpling is in de 13e eeuw vanuit China in Rusland gekomen. De pierogi is in Rusland niet meer zo populair als dat ze in Polen is. De Russische pierogi, met een vulling van witte kaas, aardappel en ui is de meest populaire pierogi in Polen. In Krakau deed ik mee met een pierogi workshop. Wij maakten de gewone, met gehakt. Volgens onze docent maakt een beetje extra (veel!) zwarte peper de pierogi extra lekker.

Volgens diezelfde docent was ik een natuurtalent als het gaat om dumplings vouwen. Voor mij een beetje ongemakkelijk, want zo moeilijk is dat niet. Of hebben mijn Chinees-Indonesische roots toch een beetje invloed? Pangsit en pasteitjes maken vond en vind ik nog steeds een van de leukste gerechten om mijn moeder bij te helpen in de keuken. Ook het enige waar ik bij mag helpen trouwens, naast het schoonmaken van de taugé. Herkenbaar voor alle indo’s toch, dat laatste? 😉

Eigenlijk wilde ik mijn pierogi nog een mooi krulrandje geven, zoals de Indonesische pasteitjes ook vaak hebben. Ware het niet dat ik dat helemaal geen krulrandjes kan maken. Ik kwam ermee weg omdat pierogi helemaal geen krulrandje hebben. Wilde ook mezelf niet uitsloven. Het is vakantie ja! 

 

Barszcz

Deze warme bietensoep is de ultieme start van elke warme maaltijd in Polen. Zeker als het een beetje guur is buiten. Ik schreef er al eerder over in mijn blog over Kuchnia u Doroty

 

 

De Poolse keuken kent uiteraard nog veel meer lokale specialiteiten. Maar als je een (lang)weekend of midweek naar Krakau gaat en je wilt van de lokale keuken genieten, dan kun je hier vast wel even mee vooruit.  

Trouwens schreef ik eerder ook al over het restaurant Hamsa, in de wijk Kazimierz, de Joodse wijk van Krakau. Hier kun je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat genieten van de Israëlische keuken. Zeker een aanrader om een hier een bezoekje aan te brengen wanneer je in Krakau bent.