Een van mijn favoriete bijgerechten in Indonesië is udang goreng peteh. Omdat ik nou eenmaal heel erg van garnalen (udang), peteh (‘stinkbonen’) en sambal hou. En het is helemaal geen moeilijk gerecht. Hieronder lees je het recept.

Naar een recept van tante B

In Lampung verbleef ik bij mijn oom en tante. Aan huis maken ze er pempek (viscake) voor de verkoop (in een latere blog meer daarover). Daarnaast is mijn tante B een heel goede kok, die ‘s ochtends vroeg al in de keuken staat om de heerlijkste gerechten te bereiden. Eén van mijn favoriete gerechten die ze maakt is sambal goreng udang peteh. Een gerecht met gebakken sambal (sambal goreng), garnalen (udang) en stinkbonen (peteh). En die stinkbonen klinkt misschien niet heel erg aantrekkelijk, maar het is echt heerlijk als het goed is klaargemaakt. Het is een van dé smaakmakers in Indonesië.

 

Ik ging bij mijn tante in de leer hoe je dit lekkere recept maakt. Alleen maakte zij het gelijk voor 10 personen, de gezinnen zijn groot en er komt altijd wel iemand mee-eten. Daarom heb ik het recept een klein beetje aangepast zodat het voor 2 personen voldoende is.

 

Typisch gerecht uit Indonesië | recept udang goreng peteh

Gang

Bijgerecht

Land

Indonesië

Stad

Porties

2

Bereidingstijd

20-25 min

Ingrediënten

 • 200 gram grote garnalen
 • 10-15 stinkbonen
 • 1 kleine tomaat
 • 5 rode pepers
 • 2 sjalotjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepel olie om in te bakken
 • 1 theelepel suiker
 • zout naar smaak

 

Bereidingswijze Udang goreng peteh

 1. Maal de pepers, sjalotten en knoflook in een foodprocessor volledig fijn.
 2. Snijd de tomaat in kleine stukjes.
 3. Verwarm 1 eetlepel olie in de wokpan.
 4. Bak de garnalen kort totdat ze net aan roze zijn. Haal ze uit de pan.
 5. Bak in dezelfde pan de stinkbonen voor ongeveer 10 minuten totdat ze heel licht bruin kleuren. Door het bakken gaat de lichtbittere smaak uit de bonen. Haal ook de bonen uit de pan.
 6. Voeg opnieuw een eetlepel olie toe aan de pan en bak daarin de tomaat totdat er een saus ontstaat.
 7. Voeg het mengsel van de pepers, sjalotten en knoflook toe aan de tomatensaus. Wanneer de sambal zich duidelijk gaat scheiden van de olie (de olie komt een soort van bovendrijven) is de sambal klaar.
 8. Voeg de garnalen en stinkbonen toe aan de sambal om alles op te warmen.
 9. Voeg zout toe naar smaak en de sambal goreng udang peteh is klaar!

 

Tip

De stinkbonen kun je vinden in de vriezer bij de toko. Soms vind je ze ook in pot, maar die vind ik persoonlijk niet zo lekker, omdat ze al wat zachter zijn. De bonen uit de vriezer blijven ook na het bakken nog wat ‘knapperig’.

 

Selamat makan!