Op vakantie ga ik ook altijd op zoek naar de lokale keuken. In Helsinki was dat niet anders. Al werd ik van tevoren wel gewaarschuwd door een dame uit Helsinki, die mij vertelde dat ik me er vooral niet veel van voor moest stellen. En dat ze in Finland alleen maar een beetje zout en peper toevoegen om het eten op smaak te brengen. Het zal er waarschijnlijk niet aan bijgedragen hebben dat wij, toen ze mij dat vertelde, bij een Indonesische (vr)eetfeestje zaten. Dat is natuurlijk niet te vergelijken. Zoals eigenlijk geen enkele keuken met een andere te vergelijken is. Ik ging op zoek en proefde verschillende typisch Finse lekkernijen.
Karjalanpiirakka
Karjalanpiirakka is een soort ovale envelop gemaakt van roggemeel met daarin een vulling van rijst, aardappelen of kaas. De deeglaag is vrij dun en heeft een grove textuur. De vulling is in vergelijking met het deeg wel vrij zwaar. Karjalanpiirakka is ideaal voor de lunch of als vullend tussendoortje wanneer de volgende maaltijd nog even op zich laat wachten.
Leipäjuusto
Deze typisch Finse kaas is gemaakt van koemelk (traditioneel werd de biest – de eerste melk nadat de koe bevallen is – hiervoor gebruikt). Nadat de kaas gevormd en gerijpt is, wordt deze nog gegrilld of geflambeerd. Hierdoor ontstaat de typische buitenkant.
De smaak is niet heel erg sterk. De structuur is een beetje zoals van halloumi . Leipäjuusto vind ik het lekkerst met iets zoetigs als jam erbij. Ik at mijn portie op een plakje ruisleipä met wat vossenbessenjam.
Ruisleipä
Dit grove Finse roggebrood is ideaal om een stevige bodem in je maag te leggen. In vergelijking met het standaard roggebrood wat je in Nederland kunt kopen, is het Finse roggebrood veel luchtiger. Lekker met een beetje (gezouten) boter bij een kom dampende lohikeitto.
Salmiakki
Alle dropliefhebbers verzamelen! Finnen houden van drop, salmiakki genaamd. Je vindt het in de ‘losse’ dropvorm, maar ook verwerkt in chocolade, snoep, koek, yoghurt, ijs, you name it.
Karl Fazer
(Karl) Fazer is hét Finse chocolademerk. In supermarkten vind je er hele schappen vol mee. Naast melk, puur en witte chocolade zijn er ook allerlei speciale soorten te verkrijgen. Onder andere met drop (natuurlijk!), met peper, met kruiden, met pepermunt, met blauwe bes. Keus te over!
Lohikeitto
Ik at mijn portie bij de openluchtmarkt van Helsinki Kauppatori. Lohikeitto kent verschillende bereidingswijzen, maar bevat altijd zalm en aardappelen. In mijn variant waren de aardappelen grotendeels tot moes gepureerd. De zalm was gegrild en werd in grote vlokken in de soep gedaan. Bij andere bereidingswijzen worden de aardappelen in kleine blokjes gekookt en wordt de zalm op het eind mee gegaard.
Vooral op een koude winterdag (ik was er zelf op een koude dag in maart), is dit een goede maaltijd om op te warmen. Omdat Kauppatori aan de haven ligt met een prachtig uitzicht op de (binnenkomende) schepen, was het er sowieso fijn toeven.
Ben jij wel eens in Helsinki/Finland geweest? Wat heb jij daar gegeten?
Ziet er heerlijk uit krijg er gelijk honger van
Dat is de bedoeling?
Oeh wat leuk om zo ook is andere lekkernijen te leren kennen! De chocola zou ik wel eens willen proeven..
De chocolade en drop is eigenlijk het enige uit deze lijst dat ik niet geproefd heb.
Hé, ik wist niet dat ze in Finland ook van drop houden : ) Ik dacht dat dit alleen in Nederland was.
Ik denk dat het meer iets noord-europees is. In IJsland vind je het ook veel en in Zweden en Denemarken heb ik het ook in de schappen zien liggen.
Wauw, wat interessant om allemaal te lezen en bekijken! Dat eerste ‘gebakje’ lijkt me nog wel wat! Van drop hou ik dan weer helemaal niet! 🙂
Ik moet ook niets van drop hebben hoor. Bleh!
Het ziet er allemaal lekker uit. Ik ben benieuwd
https://dhini.nl
🙂
Wat leuk om de lokale lekkernijen te leren kennen. Ik ben zelf nog nooit in Finland geweest, maar weet nu wel wat ik moet eten als ik er een keertje ben 🙂
Helsinki was lekker rustig wb toerisme. Ideaal vond ik
Nog nooit geweest….maar heb in ieder geval goede input voor wat te eten als ik ga!
Helsinki wordt niet platgelopen door toeristen en dat is wel fijn aan deze stad