Op vakantie ga ik ook altijd op zoek naar de lokale keuken. In Kopenhagen was dat niet anders. Ik ging op zoek en proefde verschillende typisch Deense lekkernijen.

Typisch Deense lekkernijen Kopenhagen Denemarken Smørrebrød Pølse Grød Fløddeboller Eating Habits (3)

Smørrebrød

Dit zijn plakjes roggebrood ruim belegd met verschillende soorten vaste combi’s beleg. Zo heb je bijvoorbeeld smørrebrød met haring in kerriesaus en smørrebrød met garnalen en ei (zoals hier op de foto), maar je hebt ook onder andere smørrebrød met zalm of smørrebrød  met rosbief. Het is zo rijkelijk gelegd, dat je echt moet zoeken naar het plakje roggebrood. Dit lunchgerecht vult dan ook enorm. De smaken worden zoveel mogelijk puur gelaten, met weinig toevoeging van bijvoorbeeld zout en peper.

 

Typisch Deense lekkernijen Kopenhagen Denemarken Smørrebrød Pølse Grød Fløddeboller Eating Habits (1)

 

Lekker smørrebrød kun je onder andere eten bij Café Oscar, Bredgade 58 in Kopenhagen nabij paleis Amalienborg of bij Hallernes Smørrebrød in de Torvehallerne (overigens staat bij de laatste altijd een enorme rij).

 

Pølse

Ben je ook zo’n fan van de broodjes hotdog van de IKEA? In Zweden noemen ze dit korv. In Denemarken verkopen ze op bijna elke straathoek pølse, een broodje hotdog met daarbij rauwe ui, plakjes augurk en gebakken uitjes en diverse soorten saus.

 

Typisch Deense lekkernijen Kopenhagen Denemarken Smørrebrød Pølse Grød Fløddeboller Eating Habits (4)

Grød

Het gerecht op de foto ziet er niet heel lekker uit, maar dat is het wel. En voordat ik de amandelen eraf had gesnoept en de appelstukjes nog niet samen met de caramelsaus door de havermout had geroerd zag het er nog best goed uit ook. Deze kocht ik bij Grød in de Tovernehalle. Ze hebben daar allerlei soorten voedzame papsoorten. Zowel zoet (zoals grød) als ook hartig (zoals risotto).

 

Typisch Deense lekkernijen Kopenhagen Denemarken Smørrebrød Pølse Grød Fløddeboller Eating Habits (2)

 

Trouwens die caramelsaus die ze bij Grød gebruiken is overheerlijk. Ze verkopen ze ook los om mee te nemen naar huis. Grød vind je ook op andere plekken in Kopenhagen. Raadpleeg hun site voor de adressen.

 

Fløddeboller

Schuimzoen, chocozoen of kortweg zoen. Sinds de originele naam niet meer gepast is te gebruiken, is het lastig om aan te geven wat je wilt hebben in de winkel. Bij Jamin hebben ze sinds kort allerlei verschillende soorten schuimzoenen te koop. Koffiesmaak, aardbeiensmaak, met witte, melk, of pure chocolade. Op een gegeven moment kon ik het niet vinden in de winkel en vroeg een verkoper of ze zoenen had. Ik werd raar aangekeken en wat daarop volgende was een spastische poging van mij om uit te leggen wat ik wilde hebben zonder daarbij de oude naamgeving te gebruiken. Ik kon niet op het woord schuimzoen komen. Vind het ook een stom woord. Nee, gebruik dan het Deense woord fløddeboller. Dat klinkt ook gezellig. De fløddeboller komt ook oorspronkelijk uit Denemarken. Ga een van de banketbakkerijen binnen en laat je verrassen door de diverse soorten die daar aangeboden worden.

 

Danish pastry

Als je dan toch bij een banketbakkerij naar binnen gaat, probeer dan ook een van de Deense broodjes, koekjes of gebakjes. Hieronder zie je een broodje gevuld met blauwe bessen en gember en een koekje van een soort shortbread deeg met aardbeienjam in het midden. Ik kocht ze bij Meyers Bageri, Jægersborggade 9 in Kopenhagen.

 

Typisch Deense lekkernijen Kopenhagen Denemarken Smørrebrød Pølse Grød Fløddeboller Eating Habits (6)

online proeverij chocolade banner