Man, man, man wat heb ik lekker gegeten in Bologna! De stad is een waar walhalla als het op eten aankomt. En de Bolognesi zijn ook nog eens heel trots op alle producten die uit hun streek en het liefst nog uit hun stad vandaan komen. Hieronder lees je welke typisch Bolognese gerechten en lekkernijen je zoal in de stad kun vinden.

Typisch-Bolognese-gerechten-en-lekkernijen

Bologna, de culinaire hoofdstad van Italië. Nou hou ik sowieso van Italiaans eten, maar als Bologna de culinaire hoofdstad is, dan moeten het eten daar wel extra lekker smaken. De bijnaam van Bologna, La Grasse, oftewel de vette, heeft de stad ook niet voor niets natuurlijk. Dus toen er een leuke aanbieding voorbij kwam voor Bologna, bedacht ik me geen minuut en boekte snel mijn ticket. En daar kreeg ik geen spijt van.

 

Tagliatelle alla ragu Bolognese

Nee, dus geen spaghetti Bolognese. Dat hoort niet. Ik heb gezocht naar de reden waarom spaghetti Bolognese zo populair is buiten Italië, maar wordt verfoeid in Italië zelf, maar helaas heb ik niet echt het waarom kunnen vinden.

Waarom je de Bolognese saus met tagliatelle eet? Omdat de dikke pastaslierten de Bolognese saus (in Bologna ragu genoemd) veel beter kunnen ‘vervoeren’ dan via dunne pastaslierten, zoals de spaghetti. Daaraan blijft de saus niet hangen.

 

Typisch Bolognese gerechten en lekkernijen (3)

 

Het maken van de ragu is een serieuze aangelegenheid. Echte ragu maak je niet in een handomdraai. Dat moet minstens 5 uur doorkoken om alle smaken goed tot zijn recht te laten komen. De traditionele versie wordt gemaakt met een mengsel van varkens- en rundergehakt.

 

Mortadella

Deze grote ronde worst is te vergelijken met boterhamworst bij ons. Het wordt gemaakt met onder andere fijn varkensgehakt, varkensvet, zout en hele peperkorrels. Ik vond deze worst vrij zout.

 

Aan de muur bij delicatessewinkel Simoni hangt het recept van de mortadella zoals deze in 1720 gemaakt diende te worden. Wanneer iemand toentertijd een vermoeden had dat de mortadella niet volgens het traditionele recept gemaakt was, kon diegene dat anoniem aangeven bij de politie. Als de klacht gegrond was, kreeg de melder de helft van de winst van de bedrieger. En de bedrieger zelf kon zijn tent sluiten. Serious business hoor, dat mortadella maken…

 

Tortellini in brodo

Tortellini zijn kleine pastadumplings met een vulling van gehakt. Ze worden gemaakt door de vulling op kleine vierkante pastavelletje te leggen, deze schuin dicht te vouwen om daarna de twee punten aan de vouwzijde aan elkaar te plakken door het om de pink te wikkelen.

 

Je kunt deze pasta eten met ragu, maar traditioneel eet je hem in bouillon, in brodo. Toen ik het bestelde kreeg ik er ook Parmezaanse kaas bij. Ik wist niet goed of ik dit in de soep moest doen of dat ik eerst de bouillon moest opdrinken om daarna de Parmezaanse kaas erover heen te doen. Het was te druk in de zaak om het te vragen.

 

Of misschien werd het op tafel gezet in de veronderstelling dat ik na de tortellino in brodo nog iets anders wilde bestellen. Ik hield het alleen bij dit gerecht, want dat was meer dan genoeg.

 

Typisch-Bolognese-gerechten-en-lekkernijen

Tortellino

In tegenstelling tot tortellini kan tortellino verschillende smaken hebben. Tortellino wordt op dezelfde wijze gemaakt als tortellini, alleen wordt er een groter vierkant pastavelletje gebruikt en wordt deze om de wijs- en middelvinger gewikkeld.

 

De vulling kan dus verschillen. Zo heb ik heerlijke tortellino gegeten met een vulling van vijg en kaas in de Mercato di Mezzo. Maar je kunt ook tortellino met alleen kaas, met gehakt, met paddestoelen of pompoen bestellen. En er zijn nog heel veel andere smaken. Keus te over.

 

Typisch Bolognese gerechten en lekkernijen (4)

 

Tortellino eet je met ragu of met een saus van gesmolten boter met salie. Ik ben voor de laatste versie gegaan, volgens de verkoper komt de smaak dan beter tot zijn recht. En hij had gelijk.

 

Tigelle

Platte, ronde broodjes gemaakt met varkensvet. Vaak met een soort bloemmotief aan beide kanten. Je kunt ze eten met allerlei soorten beleg. Ga bijvoorbeeld voor een tigelle met mortadella, met ragu of met een kaas zoals squacquerone of stracciatella (ook dat laatste is dus kaas, niet de yoghurt met stukje chocolade erin zoals wij in Nederland stracciatella kennen).

 

Zoals ik al zei wordt dit brood dus gemaakt met (veel) varkensvet. Niet geschikt voor vegetariërs en veganisten dus.

 

Typisch Bolognese gerechten en lekkernijen (2)

Crescentine

Gefrituurd gistbrood dat vaak is belegd met mortadella en gesmolten kaas. Het gistbrood wordt gefrituurd en door het frituren ontstaat er een grote luchtbel in het brood. Soms wordt het brood belegd door de boven- en onderkant van elkaar te snijden, als een soort pita. Soms wordt het brood in tweeën gevouwen met het beleg ertussen.

 

Het ziet er heel licht uit, maar het is vrij machtig omdat het gefrituurd is.

 

Typisch Bolognese gerechten en lekkernijen (5)

Lasagna tradizionale

Lasagne Bolognese, oftewel, lasagna tradizionale. Ook al zo’n typisch Bolognees gerecht. Ook hiervoor wordt de ragu gebruikt die uren moet pruttelen. Traditioneel maak je de lasagne om en om met witte en groene vellen. Die groene vellen worden trouwens in Bologna meestal gekleurd met brandnetel.

 

Typisch Bolognese gerechten en lekkernijen (6)

 

Ik dacht dat groene pasta zijn kleur kreeg van spinazie. Dat kan natuurlijk, maar in Bologna wordt hier vaker brandnetel voor gebruikt. De Nederlandse local Elisabeth*, die mij tijdens een foodtour liet kennismaken met de culinaire kant van de stad, vertelde dat zij regelmatig mensen in de heuvels brandnetels ziet plukken om te gebruiken voor de (homemade) pasta.

 

Tortine Bolognesi

Deze typisch Bolognese gebakjes zijn er in eenpersoonsvariant als ook in een variant om te delen. Al moet ik zeggen dat de eenpersoonsvariant ook makkelijk voor 2 personen kan zijn. Het is een zandtaartje gevuld met een laagje amandelspijs met daarbovenop gefrituurde tagliatelle slierten, die ik zelf eerder als vermicelli zou beschrijven. Bovenop de pasta slierten zit nog wat kristalsuiker. Erg lekker, maar ook erg machtig. Zeker als je besluit om het taartje in je eentje op te eten, wat ik maar niet gedaan heb. Lang leve de hongerige huisgenoot ?

 

Typisch Bolognese gerechten en lekkernijen (8)

Torta di riso a taglio

De rijsttaart smaakt heel erg naar sinaasappel. Aangezien ik zelf een soort rijstevlaai had voorgesteld, was dat voor mij heel verrassend. Maar aangezien ik niet van rijstevlaai (maar ja, alles om jullie lezers goed voor te lichten) en niet van sinaasappel-die-gebruikt-wordt-als-smaakmaker houd, is dit gebak niet echt mijn favoriet.

 

Typisch Bolognese gerechten en lekkernijen (9)

 

Als dit jou nou wel als muziek in de oren klinkt (of als rijsttaart met sinaasappelsmaak in den mond, hoe je wilt), dan is dit zeker iets voor jou. Je kunt ze als een rond eenpersoonstaartje, als taartje om te delen of als een stukje van een plaattaart kopen bij de (banket)bakker.

 

Tot slot

Ondanks dat ik heerlijk gegeten heb in Bologna, heb ik wel (heul) veel pasta op. Ik kan even geen pasta meer zien. Nee, ook geen Aziatische noedels of iets dergelijks… ?

 

*Het was trouwens erg leuk om een foodtour met Elisabeth te doen. Het is sowieso leuk omdat ze ook Nederlandse is. Je kunt dan beter vergelijken en net wat dieper ingaan op de inhoud. Ga je binnenkort ook naar Bologna en wil je liever onder begeleiding de culinaire kant van de stad verkennen, dan kan ik je Elisabeth zeker aanraden. Je kunt deze foodtour boeken via Airbnb.

 

Heb je nog nooit Airbnb gebruikt, meld je dan aan via deze link. Dan krijg je namelijk €25,- reistegoed op je eerste boeking. En ik krijg een tegoed van €15,- voor mijn volgende reis. Mooie deal toch?