Hieronder lees je niet alleen mijn recept voor tumis tauge, maar vertel ik je ook over het taugé in het algemeen en kom je erachter of je een luie kok bent of niet. 

 

Het leed dat Taugé heet

Als kind had ik een haat-liefde verhouding met taugé. Ik vond (en vind) het erg lekker. Maar stond er taugé op het menu en maakte ik de fout om mijn hulp in de keuken aan te bieden, dan schoof mijn moeder dankbaar de zak met taugé mijn kant op. ‘Ja graag, deze moeten schoongemaakt worden.’ En dat is me toch een klote klus! 

 

 

Luie kok of niet?

Taugé schoonmaken, menig Indomoeder, -tante of -oma zweert erbij. Ik denk dat menig indo in zijn jeugd eindeloos staartjes van de taugé heeft zitten plukken. Laat je de staartjes eraan, dan ben je een luie kok!

 

Gaan we ergens eten en de taugé heeft nog staartjes, dat zie ik me moeder al kijken. Ze zegt er niet altijd wat van, hoeft ook niet, de blik zegt genoeg.

 

Ik moet er ook altijd wat van zeggen als ik zie dat de taugé niet schoongemaakt is. De appel valt niet ver van de boom. Of ik nou in een Indo tent zit of niet. Je hoort het niet, maar ik houd op de foto hieronder een heel betoog dat het echt niet kan dat het staartje niet van de taugé is gehaald.

 

 

Haal ik zelf altijd het staartje van de taugé? Nee hoor. Ja erg he… Dat is nog eens een biecht!

 

Ik ben ook maar een mens. En gemak dient de mens. Alleen als ik weet dar moeders mee kan kijken (zoals hier op het blog) haal ik netjes de staartjes er vanaf. Ook als ik anders Indo’s over de vloer heb, laat ik mezelf niet kennen en maak ik de taugé netjes schoon.

 

Maar kook ik voor mijzelf of heb ik een stel Hollandse vrienden over de vloer, dan laat ik ze er lekker aan. Die Hollandse vrienden van mij schrokken toch altijd alles gedachteloos in 10 minuten naar binnen. Dan ga ik natuurlijk mijn kostbare tijd niet besteden aan het schoonmaken van de taugé. Ook weten ze geloof ik niet beter dan dat er aan taugé een staartje zit die je gewoon op dient te eten 😉 

 

Zelf Taugé maken

Je kunt taugé ook zelf maken. Wat je daarvoor nodig hebt is een glazen pot (ik gebruik hiervoor zo’n XL groentepot), een stukje kaasdoek, een elastiekje, een theedoek en een handje mungbonen (ook wel kacang hijau genoemd). Onder de afbeelding van de mungbonen lees je de stappen:

 

 

  1. Doe de mungbonen in de pot, giet er water op totdat de bonen volledig onder water staan en plaats het kaasdoek over de pot. Zet vast met het elastiekje. 
  2. Laat de mungbonen ongeveer een nacht (minimaal 8 uur) weken.
  3. Giet het water af, doe er nieuw water in en zet de pot omgekeerd in het afdruiprek. Hiermee spoel je de bonen. Dit alles doe je gewoon met het kaasdoek op de pot. De kaasdoek dient als een zeef. Leg een theedoek over de pot heen, zodat er geen zonlicht bij kan komen.
  4. Herhaal het spoelen elke ochtend en elke avond totdat de taugé ‘volgroeid’ is. Je kunt zelf bepalen hoe groot je de taugéspruiten wilt laten worden. Je hebt 3-4 dagen nodig voordat je kunt oogsten.

 

De taugé is alleen minder recht dan hoe je dit normaal gesproken in de winkel koopt. Verder zitten de groene vliesjes van de mungbonen vaak nog vast aan de kop van de taugé. Je kunt het meebereiden (extra vezels) al eet het wel wat stug. Lekkerder is om ze dus van de spruiten af te halen. Kun je gelijk de staartjes meepakken.

 

 

Taugé bewaren

Is het zelf maken van taugé allemaal te veel moeite voor je, dan kun je het natuurlijk gewoon in de winkel kopen. Ik weiger alleen om taugé in de supermarkt te kopen. Liever ga ik naar de toko. Daar koop ik een zak van 350 gram voor nog geen €0,50 terwijl je in de goedkopere supermarkten voor 100 gram al €1,- moet neerleggen. En wat moet ik met 100 gram? Dat is net genoeg om in mijn holle kies te stoppen…

 

Hoe kun je taugé het beste bewaren? Mijn advies: probeer het gewoon zo snel mogelijk na aankoop te consumeren. Als je een dag (hooguit 2) wilt wachten voordat je het gaat verwerken, haal ze dan in ieder geval zo snel mogelijk na aankoop uit de zak waar het inzit. Want de kans dat de taugé anders snotterig wordt, is groot. En dat wil je niet, toch?

 

In de categorie waargebeurde verhalen: Een tijd terug had ik de boodschappen gedaan bij de toko waaronder taugé. Maar bij thuiskomst kon ik het niet vinden. Waarschijnlijk op de band laten liggen, dacht ik toen.

 

Een paar weken later was het tijd om mijn auto te wassen bij de wasstraat. En na de wasstraat met zo’n grote stofzuigerslurf alle zand en ander vuil uit de auto te zuigen. In een hoek in de achterbak vond ik een zakje met een soort sojasaus erin. Je raadt het al, dat was ooit taugé geweest was op het stickertje te lezen…

 

Als ik de taugé uit de zak haal, doe ik het in een glazen of rvs kom en leg er een vochtige theedoek overheen. Door het zo te bewaren, merk ik dat de taugé het meest knapperig blijft.

 

Je kunt taugé ook blancheren en daarna invriezen, maar zelf heb ik dat nog nooit gedaan.

 

Mijn recept voor tumis tauge

Eén van mijn meest favoriete manieren om taugé te bereiden is tumis tauge. Ook wel toemis taugé genoemd, afhankelijk of je met een Indonesisch of Indisch persoon van doen hebt. Hieronder het recept: 

 

Recept tumis tauge

Gang

Bijgerecht

Land

Indonesië

Stad

Porties

2

Bereidingstijd

 15 min, ben je een luie kok (zie hierboven) dan 30-45min

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes
  • 1 lombok
  • 1 rawit
  • 4 tenen knoflook
  • 400 gram taugé
  • 10 gram selderij
  • 1 maggi blokje
  • 1 eetlepel kecap manis
  • 1 eetlepel olie om in te roerbakken
  • zout naar smaak

 

Bereidingswijze tumis tauge

  1. Wanneer je geen luie kok bent: maak de taugé schoon door de staartjes eraf te halen. Was de taugé kort onder stromend koud water.
  2. Snipper de sjalotjes en knoflook fijn. Snijd de lombok en rawit in kleine stukjes.
  3. Snijd de selderij fijn.
  4. Verwarm 1 eetlepel olie in de wokpan.
  5. Start met de sjalotjes. Roerbak ze tot ze glazig zijn.
  6. Voeg de beide fijngehakte pepers toe en laat ongeveer een minuutje mee fruiten.
  7. Voeg de knoflook toe totdat deze licht verkleurt.
  8. Doe de taugé met aanhangend water (na het wassen) in de pan en voeg ook de selderij toe.
  9. Verkruimel direct het maggi blokje boven de taugé en voeg de kecap manis toe.
  10. Roerbak 2-3 minuten op hoog vuur, voeg eventueel extra zout toe naar smaak en de tumis tauge is klaar!

 

Tips

Hou je niet van pittig eten, laat dat zeker de rawit achterwege. Die is het heetst van de twee. Eventueel kun je ook maar een halve lombok gebruiken. Of helemaal de pepers weglaten als je het echt niet aandurft. Wel een beetje slap dan van je hoor…

 

Mocht je jezelf qua pittigheid hebben onderschat en staat je mond in vuur en vlam, drink dan geen water. Dat maakt het alleen maar erger. Neem liever een hap witte rijst en kauw hier goed op. Of zorg dat je melk hebt klaarstaan.

 

Je kunt de selderie achterwege laten. Maar ik vind het een lekkere toevoeging. Het is ooit gekomen toen ik soto had gemaakt. Daar moet wat mij betreft taugé en selderij snippers bij. Maar ik had nog flink wat selderij over en wist niet goed wat ik daarmee moest doen. Dus toen heb ik dat bij de tumis tauge gedaan en daarna wilde ik nooit meer anders.

 

Deze tumis tauge is lekker met wat gekookte rijst en een gebakken eitje.

 

Selamat makan!

 

 

PS: er staan niet heel veel recepten op dit blog, omdat ik eigenlijk zelf nooit met vaste hoeveelheden ingrediënten werk en ik het schrijven van recepten daarom best een gedoe vind. Maar heb je na het lezen van dit recept de (Indonesische) smaak te pakken, kijk dan ook eens naar dit recept: Udang goreng peteh (naar het recept van mijn Indonesische tante B)

 

Pin dit artikel