Stichting eating Habits
Stichting Eating Habits streeft naar een plek waar culinair cultureel erfgoed een brug slaat tussen generaties en culturele achtergronden. Door middel van Indofoodtours, RAKUS Magazine en andere projecten zorgen we voor waardevolle ervaringen, maar maken we ook steeds meer mensen bewust van de cultuur en geschiedenis die Nederland en Indonesië al eeuwenlang met elkaar verbindt. Met Eating Habits willen we graag een cultuur van verbinding en wederzijds respect stimuleren, waar zowel traditioneel als modern er mag zijn en gevierd mag worden.


Bestuur & Raad van Toezicht
Stichting Eating Habits heeft een Raad van Toezicht model. De wettelijke taak van het besturen van de stichting wordt uitgevoerd door een eenkoppig bestuur (directeur-bestuurder). De Raad van Toezicht ziet toe op het functioneren van het bestuur en de algemene gang van zaken.
Het team van Stichting Eating Habits bestaat uit:
Helena Smit : directeur-bestuurder, founder (lees meer…)
Andrea Cornets de Groot : voorzitter Raad van Toezicht, founder (lees meer…)
Bruce Steiginga : algemeen lid Raad van Toezicht, founder (lees meer…)
Priscilla Vogelaar : algemeen lid Raad van Toezicht, founder (lees meer…)
Betty van Enst : algemeen lid Raad van Toezicht
Stefanie Komar : algemeen lid Raad van Toezicht
Anbi status
De stichting heeft nog geen ANBI status. De ambitie is wel deze status te verkrijgen.
Oprichtingsakte
Klik hier voor de oprichtingsakte van Stichting Eating Habits.
Meer over bestuur & Raad van Toezicht

Helena Smit
directeur-bestuurder, founder
Mijn naam is Helena Smit. Geboren en getogen en nog steeds woonachtig in Rotterdam. Nederlandse vader uit Rotterdam, Indonesische moeder uit Palembang (Sumatra). Grootgebracht met pempek en cuko. Vraag niet aan mij of iets pedas is, ik ben geen goede graadmeter. Hoe heter, hoe beter.
Al zolang ik me kan herinneren, ben ik gefascineerd door eten, met name Indonesisch eten – en vooral door de verhalen die daarmee verbonden zijn. Als oprichter van Eating Habits heb ik jaren gewerkt aan het zichtbaar maken van de unieke eetcultuur die Nederland en Indonesië al eeuwenlang met elkaar verbindt. Sinds 1 april 2025 is Eating Habits een stichting. Een nieuwe stap om de werkzaamheden naar een hoger level te brengen.
Onder Eating Habits ontstonden ook de Indofoodtours, culinaire wandelingen en fietstochten door Den Haag waar de smaken en verhalen van Indisch en Indonesisch eten tot leven komen.
Verder ben ik de initiatiefnemer en hoofdredacteur van RAKUS Magazine, een glossy die draait om makan-makan – de gedeelde liefde voor de Indonesische en aanverwante keukens in Nederland. In dit magazine staan diverse achtergrondverhalen, interviews en ook veel recepten.
Vanwege mijn kennis over en netwerk binnen de Indofood wereld in Nederland en Indonesië, word ik ook regelmatig ingezet als programmamaker, expert en fixer voor diverse programma’s en media.

Andrea Cornets de Groot
voorzitter Raad van Toezicht, founder
Graag stel ik me voor. Ik ben Andrea Cornets de Groot en sinds drie jaar met vervroegd pensioen. Voor mijn pensioen was ik werkzaam als coördinator vrijwilligerswerk bij een welzijnsorganisatie in Den Haag waar ik ook woon. Nu geniet ik als pensionada van het leven zonder betaald werk. Ik kook graag en ben erg geïnteresseerd in de Indische/Indonesische (eet)cultuur.
Mijn Indische vader heeft mij Indisch leren koken. Thuis aten wij Nederlands en Indisch. Dus ken ik net zo goed de Nederlandse pot als Indisch eten. Mijn Indische oma ken ik vooral uit haar keuken, daar stond ze de hele dag lekker te koken totdat wij geroepen werden om naar de keuken te komen met ons bord, dan mocht je lekker opscheppen. Van haar heb ik een mooi geschreven kookboek met heel veel recepten. Dat koken betekent veel voor mij, ik ben dol op Indische/Indonesische kookboeken en natuurlijk ga ik graag naar Toko’s, Warungs en Indische/Indonesische restaurants. Daarom gaf ik mij vijf jaar geleden op als gids bij Indofood Tours. Ik deelde mijn kennis als gids graag met de deelnemers die altijd veel te vertellen hebben en zo de verhalen met elkaar te delen. Bij Indofood Tours gids ik niet meer, andere gidsen wandelen of fietsen met de deelnemers naar de toko’s of restaurantjes om met elkaar te genieten van elkaars verhalen en het eten van de verschillende toko’s.
Vorig jaar heb ik met veel plezier mee mogen werken aan het tweede (jaarlijkse) glossy magazine Rakus waar ik de redactie voerde. Nu ben ik begonnen als voorzitter van de Raad van Toezicht bij stichting Eating Habits met onder meer als doel mensen van verschillende generaties en culturele achtergronden met elkaar te verbinden door middel van de smaken uit de Indonesische en verwante keukens én de verbindende geschiedenis van Indonesië en Nederland waar ik me graag voor inzet.

Bruce Steiginga
lid Raad van Toezicht, founder
Bij deze mijn profiel. Ik ben Bruce en sinds april 2025 zit ik in de Raad van Toezicht van Stichting Eating Habits. Ik ben geboren in Rotterdam, opgegroeid in Hoogvliet en woonachtig in Berkel en Rodenrijs. Een echte orang gado2 met een Indische vader en moeder. In het dagelijks leven werk ik als Medewerker Operations Zakelijk bij Greenchoice. Ik heb een studieachtergrond in Trade Management Asia. Tijdens mijn studie heb ik 2,5 jaar Bahasa Indonesia geleerd. In 2017 ben ik een klein jaar voor studie en stage in Indonesië geweest. Ik heb veel over de cultuur kunnen leren en mooie contacten mogen leggen. In mijn vrije tijd spreek ik graag af met familie en vrienden, eet ik buiten de deur, reis ik graag en loop ik hard.
Waarom ik mij inzet als toezichthouder voor deze stichting, is omdat deze stichting Indonesisch culinair erfgoed zichtbaar maakt. Ik vind het enorm leuk om hierbij betrokken te zijn en mee te denken. Zeker vanwege de diversiteit in activiteiten. Maar ook zeker om dit Indonesisch culinair erfgoed door te geven aan de volgende generatie.
Indonesisch eten ben ik mee opgegroeid. Verjaardagen, feestjes en andere momenten zijn bij ons in de familie altijd met eten. Tot op de dag van vandaag is de keuken de plek waar mijn oma het meest te vinden is Als ik in Indonesië ben ga ik met familie en vrienden van tafel naar tafel haha. Dit is onze hoofdactiviteit. Heerlijk en er zijn nog steeds regio’s waarvan ik lang niet alle gerechten ken. Tevens vind ik dat Indonesisch eten (en ook andere keukens) zorgt voor verbinding op een laagdrempelige manier. Ik heb er enorm veel zin in om mij samen met het team in te zetten voor Stichting Eating Habits. Tot gauw!

Priscilla Vogelaar
lid Raad van Toezicht, founder
Mijn naam is Priscilla Vogelaar, geboren in de Indische stad van Nederland: Den Haag. Samen met mijn man en twee kinderen woon ik in Rijswijk. Van vaderskant ligt mijn roots in Nederlands Indië, een heerlijke cultuur met ontzettend lekker eten en lieve warme mensen.
Al van jongs af aan liep ik rond met mijn potten, pannen en pollepels. Niet alleen thuis, maar ook bij mijn opa en oma uit voormalig Nederlands Indië had ik mijn eigen speelkeukentje waar ik me uren kon vermaken. Ook voelde ik me thuis op Pasar Malam Besar in de Houtrusthallen en op het Malieveld waar ik te vinden was bij de verschillende eettenten en in het kooktheater. Dit heeft me altijd geïnspireerd, maar oma’s keuken trok het meest! De heerlijke geuren die daar uit de keuken vandaan kwamen en de smaken van de verschillende gerechten waren heerlijk. Al gauw at ik veel liever een Indische maaltijd dan een Hollandse prak en hielp ik oma mee met koken en vooral proeven ;-). Iets waar de Indische keuken om bekend staat: ruiken, kijken, proeven en naar smaak toevoegen! Alles volgens oma’s recept en dat weer van haar moeder! Familierecepten dus!
Na jarenlang gewerkt te hebben binnen Human Resources ging in 2019 het roer om. Belangrijke ingrediënten voor een nieuwe uitdaging waren voor mij: organiseren, creativiteit, zorgen voor anderen en persoonlijke aandacht. Combineer dit met mijn grote passie koken en mijn Indisch cateringbedrijf: “Anis catering” was geboren. Lekker koken en daar andere mensen van laten genieten, daar geniet ik dan van! Hiermee probeer ik de mensen de Indische beleving mee te geven. Dat ik van mijn grote hobby mijn werk heb mogen maken is voor mijn feestje.
Ik vind het belangrijk dat de geschiedenis van Nederlands Indië de en Indische (eet)cultuur niet verloren gaan. Dat is dan ook de reden dat ik graag onderdeel uitmaak van de Raad van Toezicht van Stichting Eating Habits. Samen zetten we ons in om de verbinding tussen culturen en generaties te maken & te houden en de Aziatische eetcultuur op de kaart te zetten!
Naast mijn passie koken, hou ik enorm van reizen, uit eten gaan (welke keuken dan ook), gezellige spelletjesavonden met familie en vrienden en doe ik aan hardlopen.
Over Eating Habits
Stichting Eating Habits wil door middel van de Indische, Indonesische en verwante keukens mensen informeren over de rijke geschiedenis en cultuur die Nederland en Indonesië al eeuwenlang met elkaar verbindt. We streven ernaar om via diverse activiteiten en projecten het culinaire erfgoed zichtbaar te maken bij het grotere publiek en door te geven aan volgende generaties. Met Stichting Eating Habits willen we graag een cultuur van verbinding en wederzijds respect stimuleren, waar zowel traditioneel als modern er mag zijn en gevierd mag worden.
(c) 2015-2025 , Eating Habits
Contact
Stichting Eating Habits
@ Microlab Rotterdam
9th floor, Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Algemene gegevens
KVK: 96879947
Rekeningnummer: NL46RABO0114730148
Relevante links
https://eatinghabits.nl/shop/
https://indofoodtours.nl/
https://rakusmagazine.nl/