In deze stad is het koffie wat de klok slaat. Nagenoeg 24 uur per dag is het mogelijk om in de diverse koffiezaken die deze stad rijk is koffie te drinken. En dat wordt dan ook massaal gedaan. In dit blog lees je meer over de koffiehoofdstad van Indonesië: Pontianak.

 

Overal WK’s

De locals in Pontianak drinken liever hun koffie buitenshuis. Het is een sociaal gebeuren. Een van de bekendste koffiezaken is WK Asiang. WK is een afkorting voor Warung Kopi, oftewel koffiewinkel. In elke straat vind je meerdere WK’s. De bekendste straat om koffie te drinken is de Coffee Street. Je raadt het al, daar vind je bijna alleen maar koffiewinkels. WK Asiang ligt iets verderop van Coffee Street. Als sinds 1958 is meneer Asiang met zijn zaak een ware lokale hotspot. Het is er van ’s ochtends vroeg (rond 03.00 uur) tot middernacht afgeladen vol. Wij gingen er vroeg in de ochtend naartoe.

 

 

Gefilterde kopi tubruk

Vergeet de hippe barista koffies van de grote ketens in Indonesië zoals Starbucks, J.CO en Kopi Luwak. Bij WK Asiang en veel andere koffiezaken in Pontianak serveren ze een soort gefilterde kopi tubruk. Kopi tubruk is een bekende – en misschien enigszins beruchte – koffiezetmethode waarbij gemalen koffiebonen in een glas of beker worden overgoten met kokend water. Een paar keer goed roeren en daarna rustig wachten totdat alle drab naar de bodem van het glas of de beker is gedaald. En dan is het vooral een kwestie van voorzichtig drinken, want anders heb je alsnog gemalen koffiebonen bij de slok. Dat drinkt niet fijn.

 

 

Bij WK Asiang is het net even anders. De kopi tubruk wordt hier gemaakt in grote ketels. Meneer Asiang himself staat met ontbloot bovenlijf waarop een aantal Chinese tatoeages prijken voor zijn zaak in de ketels de koffie te roeren. Bestelt iemand koffie – en dat gaat aan de lopende band – dan wordt de koffie nog een keer flink geroerd en daarna via een zeef in een klein kopje geschonken. Hij noemt het zelf de seduhan techniek.

 

 

De koffiekopjes zijn in typisch Indo-Chinese stijl. Dikke kopjes van keramiek met een bloemetjespatroon. Daaronder een diep schoteltje dat door de grove schenkwijze ook gevuld is met koffie. ‘Dat is een gratis extra slok,’ grap onze begeleider. Je kunt kiezen uit 2 soorten koffie: zwarte koffie of melkkoffie. Qua hoeveelheid melk is de melkkoffie te vergelijken met koffie verkeerd.

 

Bij zakendoen hoort koffie

Dat koffie hier zo populair is, is wonderlijk. En veel andere steden in Indonesië is over het algemeen thee veel populairder dan koffie als dagelijkse drank. Ook in de wijde omtrek van Pontianak is er geen koffieplantage te bekennen. De koffie die hier gedronken wordt, wordt voornamelijk gemaakt van koffiebonen Sulawesi en Flores. ‘Daar komt de beste koffie vandaan uit de hele wereld,’ zegt de man die ik spreek vooraan in de zaak. En waarom men juist hier in Pontianak zoveel koffie drinkt? ‘Geen idee, we vinden het vooral lekker en het is de perfecte begeleiding bij het netwerken.’

 

Precies dat is dan ook waarom het al zo druk is in de winkel. ‘Voordat de mensen hier naar hun werk gaan, drinken ze eerst een kop koffie in een van de vele koffiezaken om daar te netwerken of werkafspraken te maken,’ vertelt onze begeleider. Het zakendoen is blijkbaar echt een mannenzaak, want afgezien van de enkele dame in de bediening, zijn wij de enige vrouwen in de zaak. We worden dan ook wat nieuwsgierig aangekeken.

 

 

Fotoshoot

De ogen zijn helemaal op ons gericht wanneer er na het vol zetten van onze tafel met verschillende soorten koffie, thee, koekjes, cakes en bubur ayam, een fotoshoot plaatsvindt om alles goed op beeld te krijgen. Een ontbijt met alleen koffie is natuurlijk een beetje kaal. Vooral de koekjes en cakes zijn erg zoet. Dit past goed bij de bitterheid van de koffie.

 

 

De zaak zit nog steeds goed vol wanneer we weggaan naar onze volgende stop in Pontianak (de evenaar).

 

Koffie voor het slapen gaan

Later die dag, in de avond, rijden we met onze auto door Coffee Street. Het regent pijpenstelen. De terrassen die anders vol zitten, zijn nu leeg, afgezien van de mensen die een plekje onder een parasol hebben weten te bemachtigen. Binnen zijn de koffiezaken afgeladen vol. Wij besluiten naar ons hotel door te rijden. Er staat morgen een drukke dag op ons te wachten, dus we kunnen onze slaap goed gebruiken.

 

WK Asiang vind je in de Jalan Merapi, Pontianak, West-Kalimantan, Indonesië.

 

De reis naar en het verblijf in West-Kalimantan werd gefinancierd door het Gouvernement van West-Kalimantan in het kader van een persreis voor Discover West Kalimantan. Het betrof een betaalde samenwerking.