Over

Eating Habits richt zicht op activiteiten en diensten gericht op het verbinden van mensen door middel van (indo)food. 

Helena Smit

Mijn naam is Helena Smit. Geboren, getogen en nog steeds woonachtig in Rotterdam (en er dus niet weg te slaan). Naast Rotterdammer(t) ook Indo, met een Nederlandse vader en een Indonesische moeder. Vooral de Indonesische genen hebben ervoor gezorgd dat de liefde voor lekker eten er al vroeg inzat. En de liefde voor hete pepers trouwens ook.

Zowel mijn Rotterdamse als Indonesische genen steek ik niet onder stoelen of banken. Ik hou van Rotterdam. Ben er geboren en getogen en zal alleen met veel tegenzin ergens anders kunnen wonen. De moderne architectuur, het karakter niet-lullen-maar-poetsen, ik houd ervan. De Indonesische genen heb ik van mijn moeder. In sommige dingen komt die kant erg in me naar boven. Zo heb ik een voorliefde voor lekker en vooral pittig (heet!) eten. Verder ben geen standaard open boek. Ook heb ik een voorliefde voor te laat komen (jam karet). Maar omdat ik weet dat ik daar niet veel mensen een plezier mee doe, probeer ik als het even kan overal te vroeg of als eerste aanwezig te zijn. Meestal ben ik dan gewoon op tijd.

Afgestudeerd als voedingskundige/diëtist kwam ik er al snel achter dat ik de mens achter het eetpatroon en de relatie van die mens met zijn eten interessanter vond dan het begeleiden van diegene met zijn/haar dieet. Een lange zoektocht wat ik precies met dat gegeven wilde doen leidde naar Eating Habits, een blog over culinaire reizen en eetculturen in Europa en Azië. Naast het culturele aspect vind ik ook het productieproces van eten erg interessant. Dat krijg je nou eenmaal als echte beta je lievelingsvakken tijdens de opleiding Voeding & Diëtetiek scheikunde en levensmiddelenleer zijn.

Op dit blog komen mijn beide passies samen, namelijk eten en reizen. Op reis ga ik graag op zoek naar lokale gerechten. En die moeten dan natuurlijk ook geproefd worden. Het is niet dat ik alles eet, maar ik gooi op reis graag mijn culinaire principes over boord. Een soort van You Only Live Once, maar dan op je bord. Of in je bananenblad. Of opgerold in de krant van gisteren.

Helena-Smit-Eating-Habits-Indofood-onde onde
Helena-Smit-Eating-Habits-Indofood-indomie

Buiten Marokko en Egypte na ben ik eigenlijk alleen maar op reis geweest naar landen in Europa en Azië. Zuid-Afrika, Canada en New York en Nieuw-Zeeland staan nog op mijn bucketlist, maar voor de rest is er buiten Europa en Azië geen ander land of stad waar ik verder nog naartoe zou willen eerlijk gezegd. Welke landen/steden ik in Europa en Azië nog wil bezoeken? Ierland, Sint-Petersburg, Moskou, Turkije, Oman, Kirgizië, Georgië, Dubai, Abu Dhabi, Israël, Jordanië, Oezbekistan, Zuid-Korea, Taiwan en Hongkong. En dan ben ik er vast nog wel een paar vergeten. Uitgereisd ben ik dus nog lang niet!  

Ondanks dat vind ik het heerlijk om het dichter bij huis te zoeken. Mijn passie voor de Nederlandse, Indonesische en Nederlands-Indische keuken is groot en ik heb me er de afgelopen jaren dan ook helemaal in vastgebeten. Letterlijk. Mijn doel is om een soort van wandelende encyclopedie te worden als het om deze keukens/eetculturen gaat.