Wil je eens een keer wat anders op het gebied van Indonesisch eten in Indonesië op een plek waar je nog niet veel toerisme hebt? Dan kan ik je Pontianak, de hoofdstad van West-Kalimantan, echt aanbevelen. In nog geen 1,5 uur vlieg je er vanaf Jakarta naartoe. Je vindt hier veel streekgerechten die je in de rest van Indonesië niet snel zult vinden. Voor de echte foodies is het zeker het tripje waard. Omdat wij op zoveel verschillende plekken hebben gegeten tijdens onze reis, is dat te veel voor 1 blogpost. Daarom splits ik het op in verschillende thema’s. Dit keer: ontbijten in Pontianak.

 

Ontbijten Pontianak style

Voordat we naar Pontianak gingen, hebben we ons grondig ingelezen in de lokale eetcultuur. Want het zou toch niet gebeuren dat we een lokale culinaire specialiteit zouden mislopen omdat we er niet vanaf wisten. Veel seafood gerechten in ieder geval, ook voor het ontbijt (in het Indonesisch sarapan of makan pagi geheten). Ter plekke kregen we verschillende tips van onze collega’s daar en kwamen zo tot een lijstje met ontbijttoppers waarvan ik onderstaande vier voor je uitlicht.

 

Koffie bij Warung Kopi Asiang

De koffiecultuur is groots in Pontianak. Vele malen groter dan in de rest van Indonesië. En dan hebben we het niet over de koffie die je bij grote landelijke ketens kunt krijgen zoals Starbucks, J.CO of Dunkin’ Donuts. Ook niet kopi tubruk, de koffie gemaakt van een flinke schep gemalen koffiebonen met daar overheen gekookt water. Deze koffie lijkt sowieso steeds minder gebruikelijk, al had ik tijdens deze reis toch nog ergens een kopi tubruk gekregen. Zonder dat ik er overigens erg in had. Ik nam een grote slok… hoest… proest… Nee, bij Warung Kopi (WK) Asiang krijg je gewoon een kopje sterke koffie, al dan niet met suiker en melk (kopi susu). Meer over de koffiecultuur in Pontianak in een andere blogpost, maar in dit ontbijtrijtje mag deze zaak niet ontbreken.

 

  Meneer Asiang himself staat voor zijn winkel met ontbloot bovenlijf een show te geven waar je u tegen zegt. Enorme hoeveelheden kopjes koffie gaan erdoorheen. De koffie schenkt hij vanaf een flinke hoogte vanuit een koffiekan de kopjes in. Om de koffie meer smaak te geven. De zaak zit bomvol met voornamelijk mannen die daar hun zakelijke meetings houden. Een vrij tafeltje zul je niet makkelijk vinden in de ochtend. Je schuift gewoon aan waar je een leeg stoeltje vindt. Naast koffie kun je er ook verschillende koekjes, cakejes en bubur ayam (hartige rijstepap met kip) krijgen.   Je vindt Warung Kopi Asiang aan de  

 

Bakso Ikan Telur Asin

Hier verkopen ze bakso soep met gezouten ei. Dit is ook precies de naam van de zaak. Waarom zou je het moeilijk maken als het ook makkelijk kan. De soep zelf heeft niet veel smaak. Ik heb lekkere gegeten. Maar gelukkig kun je die upspicen met wat sojasaus en sambal. Wat wel erg lekker is, zijn de bakso balletjes die in de soep drijven. Of om een stuk groente zijn gewikkeld.

 

De bakso hier worden gemaakt van koningsvis (de grote balletjes) en inktvis (de kleine balletjes). Je kunt overigens in andere winkels ook bakso soep eten waarbij de bakso is gemaakt van rundvlees (sapi). Maar niet hier. Hier draait het om seafood basko. Verder bevat de soep dus veel groenten en wat rijstvermicelli (suun). De bakso is ook om groente heen gewikkeld. Het is al met al een heel rijkgevulde soep waarbij je flink vol kunt zitten. Zeker als je ook de rijst opeet die je er apart bij krijgt.

 

Dit bakso restaurant is een echt begrip in Pontianak. De zaak bestaat al 17 jaar en per dag gaat er meer dan 21 kilo vis doorheen om daar de bakso van te maken. Er is niet een gerecht op de menukaart die het meest populair is.  Wel zien de Chinese eigenaren dat de groente sopropo niet heel erg populair is bij jongeren. Vooral ouderen bestellen deze groente. De bittere groente zou veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Jongeren vinden de smaak het belangrijkst en laten deze groente liever uit hun bakso soep.

 

  Pal naast het baskorestaurant vind je een gedeelte waar ze otak oktak verkopen. Het is van dezelfde eigenaren. Een soort viskoek gewikkeld in kokosblad (traditioneel wordt de otak otak in bananenblad gewikkeld) en op een barbecue verwarmd. Een portie bevat 5 stukken en eet je met sos kacang, een lichte, dunne pindasaus met peper. Let op, je eet alleen de viskoek, niet het blad wat eromheen zit 🙂   Deze bakso en otak otak tent vind je aan de Jalan  

 

A Yak

‘Stop de auto!’ Onze chauffeur hoefde nog net geen noodstop te maken. Aan de kant van de weg zagen we een kaki lima (klein etenskarretje met streetfood) staan genaamd Kembang & Air Tahu A Yak.

 

 

Verkoper Roni staat er vanaf een uur of 8 in de ochtend en staat er net zo lang totdat alle tahu en air tahu op is. Soms gaat dat wat sneller en loop je hem om 12 uur al mis, staat hij er nog om 14 uur dan heb je geluk. Vooral de air tahu is populair. In een eigen meegebrachte foodbox of in een plastic zakje kun je het afhalen.

 

Achter kaki lima staan paar tafeltjes waar je ook even kunt eten maar de meeste mensen komen hun bestellen gewoon afhalen en gaan daarna weer door. Maar wat is het nou eigenlijk wat hij verkoopt? Het hoofdbestanddeel van het gerecht is heel zachte tahoe/tofu. Het is meer een pudding dan dat het aan zo’n blok tofu uit de winkel doet denken. Bij de tofu gaat gloeiend hete air tahu. Dit zijn gemalen sojabonen en water gekookt en daarna gezeefd. Als laatste gaat er nog een grote schep bruine suiker overheen en klaar is het ontbijt. Eventueel kun je er nog wat geschaafd ijs bij krijgen om het geheel af te koelen. Maar even blazen kan natuurlijk ook.

 

 

Dit gerecht kun je niet meer op heel veel plekken in Pontianak krijgen en daarom doet Roni goede zaken met mijn kaki lima. Je vindt hem ergens (ja dat krijg je met geen vast adres…) op de Jalan Gajah Mada in Pontianak.

 

Bubur Ikan Ahian

De vislucht komt je al tegemoet als je aan komt lopen. De meest populaire bubur ikan van Pontianak vind je hier. Het restaurant bestaat al zo’n 10 jaar. Je moet wel een sterke maag hebben. Dit is niet echt een licht ontbijt en is even wennen wanneer je normaal gesproken aan een boterham met kaas zit.

 

 

Dit restaurant gaat om 6 uur ’s ochtends open en sluit wanneer al het eten is verkocht. Vaak is dat rond een uur of 2 in de middag. Wij waren er om 9 uur ’s ochtends. Het restaurant zit bomvol locals die een bordje bubur ikan of vissoep komen halen. De twee mannen voor de zaak zijn druk met het bereiden van de verschillende porties vissoep en bubur ikan.

 

 

In tegenstelling tot veel andere eetgelegenheden, hebben ze hier wel een menukaart. Al hebben ze er maar twee exemplaren van. De meeste mensen weten toch wel wat ze willen hebben. Voor degenen die dat niet weten, de menukaart is duidelijk omdat het alleen uit foto’s bestaat. Je wijst gewoon aan wat je lekker lijkt.

 

 

Ik ga dit keer voor de bubur ikan, een hartige rijstepap met vis. De bubur ayam (met kip) ken ik wel en vind ik erg lekker. Een variant met vis zou ik normaal gesproken niet zo snel hebben genomen. De vissoorten die worden gebruikt zijn napoleonvis en haai.

 

Mmm, interesting. Het is best lekker. Terwijl ik mijn kommetje met half opgegeten inhoud even met rust liet om wat aantekeningen te maken voor mijn blog, hoorde ik op een gegeven moment hard geslurp naast mij. Onze chauffeur had, na zijn eigen kommetje leeggegeten te hebben, blijkbaar nog trek. ‘Lekker he?’ vroeg ik hem. Hij keek me aan en begreep toen dat ik nog helemaal niet klaar was met eten. Ach eet maar verder, ik slib toch dicht met al dat eten 😉

 

Je vindt Bubur Ikan Ahian aan de Jalan Gajah Mada no. 54c in Pontianak.

De reis naar en het verblijf in West-Kalimantan werd gefinancierd door het Gouvernement van West-Kalimantan in het kader van een persreis voor Discover West Kalimantan. Het betrof een betaalde samenwerking.