De online culinaire activiteiten schieten als paddenstoelen uit de grond. Of het nu gratis is of betaald, of je nu van de Hollandse pot houdt of meer van het exotische bent: voor iedereen is er wat wils. In dit artikel komen een aantal aanbieders en deelnemers aan bod die vertellen waarom ze een event organiseren of bijwonen. En jij als lezer doet misschien nog leuke ideeën op voor een mooie online culinaire activiteit om aan mee te doen.
tijdens online kaasproeverij - Eating Habits

Online Kaasproeverij Eating Habits | Foto: Ciska Bender

 

In dit artikel komen diverse aanbieders van online culinaire activiteiten en enkele deelnemers aan het woord. Bedankt Paulami, Stanly, Francis, Hilde, Ciska, Celine, Amélie en degenen die anoniem hebben meegedaan voor jullie medewerking!  

Waarom een culinaire activiteit online?

De kort-door-de-bocht-reden: de Coronacrisis. Mensen moe(s)ten vanwege de (intelligente) lockdown zoveel mogelijk thuis blijven. Er moesten nieuwe manieren van tijdverdrijf en verbinding met anderen worden gezocht. Zowel voor consumenten als voor de aanbieders van culinaire activiteiten. 

Zelf ben ik begonnen met het geven van online proeverijen omdat mijn plannen voor het organiseren van culinaire reizen door de Coronacrisis in de ijskast gezet moesten worden. Op de een of andere manier zocht ik naar een manier om culinaire reizen te kunnen blijven maken, maar dan Coronaproof.

Daar kwam uiteindelijk het idee van deze online proeverijen uit. De twee redenen waarom ik graag culinaire reizen maak zijn: De (cultuur van de) vakantiebestemming leren kennen en verbinding maken met mensen, met name de locals. Want eten verbindt. Niets is zo makkelijk om het ijs te breken dan met elkaar een gesprek aan te gaan over eten. En dat laatste is bij mijn online proeverijen misschien nog belangrijker dan het eten dat je voorgeschoteld krijgt: connecten met elkaar. 

En je kan zeggen van ZOOM (het platform wat ik gebruik) wat je wilt: het werkt wel super om de interactie met elkaar aan te gaan. Soms iets te veel interactie als je de mute-knop niet gebruikt, maar dat is een leermomentje voor de volgende keer. Al heeft die lichtelijke chaos ook wel zo zijn charme. Tenminste, dat vind ik 😉

 

groepsfoto online kaasproeverij 05 juni 2020

Online Kaasproeverij Eating Habits

 

Francis Kuijk heeft ook haar weg online gevonden. Zij geeft op regelmatig basis online demo- en meekook-workshop over de Indische keuken. De eerste succesvolle workshops zijn inmiddels geweest en er staan er nog een aantal in de planning.

“Deze Coronatijd heeft ons met z’n allen doen nadenken over hoe nu verder. En dat is voor mij culinair gezien niet anders. Samen om een kookeiland staan voor een workshop of masterclass zit er nu gewoon even niet in. Maar het werd mij wel al snel duidelijk dat dit ook prima te doen is online. Daar heb ik me met veel enthousiasme op gedoken. Via Facebook Live kunnen mijn volgers meekijken hoe ik in mijn keuken sta te koken. En door ingrediënten- en keukengereilijsten vooraf te geven, koken sommige mensen gewoon gezellig mee. Het zijn korte recepten die meteen op tafel kunnen. Voor de liefhebber bied ik nu ook Online Workshops Indische Keuken aan. Voor een tientje schrijf je je in voor een 90 minuten durende workshop, eigenlijk een Demo-workshop of Meekook-workshop afhankelijk van het gerecht of onderwerp. Tijdens deze workshops ga ik de diepte in, kan ik mijn kennis, technieken en recepten delen. Waarom ik dit doe is easy! Deze keuken is voor iedereen en ‘from my kitchen to yours’ kunnen we samen blijven koken!”

 

Online culinaire activiteiten - Workshop Francis - foto Celine Otten

Workshop Bapao maken Francis Bakt en Kookt | Foto: Celine Otten

 

Ben je fan van de Indiase keuken, dan kun je goed bij Paulami van Spice Trip with Paulami terecht. “Ik geef al 2 jaar Indiase kookworkshops in Nederland om mijn liefde voor de keuken over het hele land te verspreiden. Dat ging goed totdat de nieuwe situatie met Corona zich voordeed. Maar mijn liefde voor eten weerhield me er niet van om de workshops voort te zetten. Ik vond dat het niet moest stoppen. Ik begon ze gratis online te geven voor grote groepen. Tot nu toe hebben we de afgelopen 2 maanden 6 virtuele workshops gegeven en 10 live demonstraties op Instagram.

 

‘Indonomische chef Stanly Rutten heeft de eerste online workshop erop zitten. Wat is het idee: Je geeft je op per mail info@rumahrasa.nl en betaalt €17,50 en krijgt daarvoor een kruiden/ en specerijenpakket (inclusief verzendkosten) die je krijgt thuisgestuurd. Deze kruiden en specerijen gebruik je tijdens de workshop. Daarnaast krijg je een boodschappenlijstje met de andere ingrediënten die je nodig hebt. Deze ingrediënten zijn makkelijk te krijgen in de plaatselijke supermarkt. Via ZOOM wordt uiteindelijk de kookworkshop gegeven. “Ik heb erg leuke reacties gehad.” Inmiddels staat de tweede gepland eind juni.

 



 

Waarom meedoen?

De redenen voor deelnemers om mee te doen zijn allemaal verschillend. Uiteraard was het doen van live culinaire workshops en activiteiten een tijd lang niet mogelijk. En ook nu Nederland langzaam van het slot gaat, moet er nog wel rekening worden gehouden met de 1,5 meter samenleving. Niet alle consumenten zien dat al zitten. “Zolang er nog geen vaccin is, ga ik het niet opzoeken. Fijn juist dat dit soort events online worden gegeven. Zo kan ik er toch van genieten. En na al een aantal online events te hebben meegemaakt, vind ik het eigenlijk ook best goed te doen. Het is mijn manier om onder de mensen te komen en met eten bezig te zijn.” Aldus een deelnemer van een van mijn online proeverijen die liever anoniem wil blijven.

Ook Amélie deed mee aan mijn online kaasproeverij. Sinds we met elkaar op persreis naar Haute-Marne zijn geweest, volgen we elkaar op social media. Ik sprak haar voor het event. “Ik ben een groot liefhebber van kaas. En daarnaast ben ik vooral benieuwd hoe jij dit nu gaat doen. Ik vind je altijd enthousiast dus vond het wel leuk om aan te sluiten. Sowieso wil ik dit initiatief steunen. Mijn zus heb ik al een tijd niet gezien en zij sluit aan om samen aan de proeverij mee te doen.”

 

Online culinaire activiteiten - Online Proeverij Helena Smit - foto Amelie Dufour

Online Kaasproeverij Eating Habits | Foto: Amélie Dufour

 

Naast dat de online events inhoudelijk interessant zijn, is er voor sommigen nog een andere reden om mee te doen: je hoeft niet (ver) te reizen en het is makkelijker in te plannen de andere activiteiten. Hilde, eigenaar van foodblog SlowFoody deed mee met de online workshop van Paulami: “Ik wilde altijd al een workshop bij Paulami volgen, maar het was me helaas nog nooit gelukt. En nu ze deze online workshops geeft, heb ik meteen die kans gegrepen! Erg toegankelijk en ontzettend leuk om aan mee te doen. Met als kers op de taart een verrukkelijke maaltijd!”

 

gratis vs betaald

Er zit veel verschil in de prijs van de verschillende events.

De workshops die Paulami online aanbiedt zijn gratis. “Waarom ik het gratis houd? Koken is voor mij een manier om te ontspannen. Het houdt me kalm. En ik dacht dat het voor anderen hetzelfde zou zijn. Mijn kookworkshops zijn ook een plek waar mensen nieuwe mensen hebben ontmoet, veel tijd gezellig met elkaar hebben doorgebracht. Het helpt mee aan de bestrijding van eenzaamheid. En dat gebeurde ook in virtuele workshops. Mensen voelden zich virtueel samen verbonden door te koken, ook vanuit hun eigen keuken.”

Paulami heeft ook nog een andere reden om de workshops gratis te houden: “Door de huidige situatie hebben mensen banen en inkomsten verloren – in dit stadium geld in rekening brengen zou naar mijn idee niet juist zijn. Ik verloor ook kansen. Maar ik heb steun van mijn man met een plek om te wonen en te eten. Ik besloot geen geld in rekening te brengen omdat ik geluk heb gehad. Ook voel ik eindelijk vriendelijkheid terugkomen. Als ik op mijn manier iets terug doe, krijg ik het op een dag snel terug. Nu of in de komende jaren 🙂 “

De andere events die hierboven worden besproken zijn wel betaald. Reden: de schoorsteen moet ook roken.

Als ik naar mijn online proeverijen kijk: de kosten per persoon zijn hoog. Ik werk met producenten en tussenleveranciers waarbij ik wil dat iedereen een eerlijke prijs krijgt voor zijn/haar product/dienst. Verder heb ik ook kosten aan het online platform ZOOM en besteed ik veel tijd (=geld) aan de promotie van de events. Verder wil ik het exclusief houden. Niet meer dan 24 aanmeldingen omdat het anders niet in een ZOOM-scherm past. De interactie met elkaar en elkaar kunnen zien vind ik heel belangrijk. En dat gaat een stuk minder makkelijk wanneer je met 100 man in een meeting zit.  

 

Na de lockdown

Wanneer dit artikel verschijnt, zijn er meerdere lockdownregels versoepeld. De horeca is weer open, mensen mogen weer in kleine groepen bij elkaar komen en het openbaar vervoer hervat weer de normale dienstregeling. Is dat het einde van de online culinaire activiteiten?

 

Francis blijft doorgaan met haar online activiteiten: “Jazeker ga ik door na de Coronacrisis. Zolang er animo is uiteraard. Corona was een katalysator om creatiever te denken. Ik vind dit super.” Klik hier voor de planning van de nieuwe workshops die Francis binnenkort gaat geven. Onder andere de workshops Loempia, Sambal en Pangsit staan nog op de planning. Aduh enak loh!

 

 

Zelf zal ik nog wel een aantal online proeverijen gaan organiseren. Naast de proeverijen voor particulieren hebben zich inmiddels ook een aantal bedrijven aangemeld die dit als teambuildingsactiviteit willen doen.  

Ook verwacht ik dat er wel een tweede golf aankomt. Als je kijkt in landen die ons voor zijn gegaan in de hele Coronacrisis is er altijd wel ergens een opleving geweest. Ik hoop natuurlijk dat dat ons land bespaard blijft, maar als je ziet hoe onverantwoordelijk sommigen met de hygiëneregels omgaan, dan houd ik mijn hart vast.

Wel ga ik de online proeverijen afwisselen met gratis webinars waarbij in deskundigen ga interviewen. Te beginnen met een masterclass over chocolade, samen met chocoladefotograaf en -kenner Linse van Dijk. Natuurlijk omdat wij ook samen een Online Chocoladeproeverij gaan organiseren 😉

 

 

Wel hoop ik zo snel mogelijk weer de culinaire reizen te kunnen oppakken. Zowel privé als mijn bedrijfsactiviteiten om culinaire reizen aan te bieden voor de zakelijke markt.

Paulami heeft inmiddels ook weer in real life kookworkshops op de planning staan. Maar gezien het succes van haar online events, zal dat ook nog wel doorgaan vermoed ik zo 😉 En anders heeft ze ook nog een superleuk YouTube kanaal wat je kunt gaan volgen.