Bitterballen, je hebt ze in alle soorten. En ze zijn vooral heel erg lekker. Iemand die dat maar al te goed weet is Ilona van het foodblog Worstenbrood & Wijn. Verder is ze te vinden onder het Instagramaccount @bitterballenkoningin.nl . Ik mocht een keer bij haar befaamde Bitterballenborrels aanschuiven en ik kan je zeggen: de bitterballen zijn niet te versmaden. Voor iedereen die thuis zelf een Bitterballenborrel wil houden (let op, het zijn Coronatijden, dus klein comité en houd afstand, maar daarom lekker veel bitterballen voor jezelf), kun je nu haar kookboek Het Bourgondische Bitterballenboek bestellen. Ilona vertelt in dit interview waar haar liefde voor bitterballen vandaan komt en waarom we allemaal aan de bitterbal moeten.

 

Waar komt jouw fascinatie voor de bitterbal vandaan?

Nou die is er eigenlijk onbewust altijd al geweest. Toen ik nog op de basisschool zat en mocht kiezen wat ik in de klas trakteerde op mijn verjaardag koos ik bitterballen. Dat zou vandaag de dag – met alle regeltjes waar traktaties aan moeten voldoen – niet meer kunnen. Maar mijn moeder fietste dus met een schaal bitterballen naar school om 10.00 uur ’s ochtends. Ook toen mijn man en ik 8 maanden door Zuid-Amerika reisden was ik door het dolle heen als we ergens een door Nederlanders gerund eetcafé tegenkwamen waar bitterballen op het menu stonden. Maar mijn echte fascinatie begon pas toen ik zelf bitterballen ging maken met allerlei culinaire vullingen.

 

Aan welke kenmerken moet de ideale bitterbal voldoen?

Goedgevuld, vol van smaak en met een krokante, vooral niet te dikke korst.

 

Fotocredit: Manon de Boer

 

Welke bitterbal is jouw favoriet?

Dat is heel erg seizoensafhankelijk. Op dit moment kan ik bijvoorbeeld niet wachten om de aspergebitterbal met ham, ei en peterselie weer te maken. Dat is echt mijn lente-favoriet. In de zomer eet ik graag de 100% Italië bitterbal met tomaat, kaas en verse basilicum. In de herfst staat de Oosterse oesterzwam vaker op tafel tijdens de borrel.

 

Mijn ultieme favoriet is die met kippenlever, spekjes, champignons en peterselie. Het is niet eens mijn eigen recept maar dat van Edwin Kats, de bitterbal waar mijn bitterballenavontuur mee begon. Met toestemming van Edwin is het recept ook gepubliceerd in Het Bourgondische Bitterballenboek.

 

Ja, jouw kookboek Het Bourgondische Bitterballenboek komt 27 maart uit! Waarom zouden wij die in de kast moeten hebben?

Omdat het zo onwijs bevredigend is om zelf bitterballen te maken! Niet eens alleen voor jezelf maar vooral ook om er anderen van te zien genieten. Het boek is geschreven voor de thuiskok en daarmee voor iedereen goed te doen. Met ingrediënten die in de meeste supermarkten verkrijgbaar zijn. Maar wees wel gewaarschuwd; als je eenmaal zelfgemaakte bitterballen hebt geproefd, zal een bitterbal in de kroeg nooit meer hetzelfde smaken 😉 

 

Ook heb je de Nationale Bitterballendag in het leven geroepen. Wat wil je bereiken met deze dag? 

Ik wil vooral ‘onze ‘ bitterbal in het zonnetje zetten. Tussen de meest gekke ‘ dagen van’ die je tegenwoordig voorbij hoort komen verdient de bitterbal toch ook zeker zijn eigen dag. Een mooi moment om een extra portie bitterballen te bestellen op het terras of in de kroeg in de tijd dat er geen Coronavirus rondwaart.

 

Voor deze eerste editie – op vrijdag 27 maart 2020 – is het de uitgelezen kans om tijdens quarantaineperiode zelf aan de slag te gaan met het maken van bitterballen. Of gebruik te maken van de mogelijkheid voor particulieren om inkopen te doen bij groothandels om je favoriete bitterbal in huis te halen. Veel mooie bitterbalmerken – denk aan De Bourgondiër en Holtkamp – worden normaal gesproken alleen aan de horeca verkocht. Dat ligt nu helemaal stil dus dit is een mooie dag om die partijen een hart onder de riem te steken.

 

Fotocredit: Debbie Bodewes

 

Het Bourgondische Bitterballenboek is vanaf 27 maart 2020 verkrijgbaar via Bol.com

 

En mocht je nou denken: bitterballen maken is veel te moeilijk… Welnee! Iedereen kan bitterballen maken:

 

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliatelinks.