Makanologie | 55 jaar Indonesisch chefs in Nederland
Makanologie is géén kookboek, maar een krachtig portret van chefs die hun plek hebben veroverd in de Nederlandse culinaire wereld. Hun verhalen gaan over migratie, ondernemerschap, identiteit – én elk hoofdstuk eindigt met het recept van hun signature dish.
Waarom dit boek er moet komen
Omdat deze chefs zelden zelf het podium pakken. Omdat hun invloed op de eetcultuur van Nederland groot is – maar onvoldoende zichtbaar blijft. Wij vinden dat hun verhalen gekoesterd en gedeeld moeten worden, voor nu en voor de volgende generaties.

Wie zijn wij?
Historica en erfgoedprofessional Yulia Pattopang en voedingsdeskundige en ondernemer Helena Smit bundelen hun krachten om deze verhalen te vertellen. Samen met een toegewijd creatief team brengen zij Makanologie tot leven.

Yulia Pattopang

Helena Smit
Crowdfunding
Onze crowdfunding loopt van 15 april tot en met 20 mei 2025 via het crowdfundingsplatform Voor de Kunst.
Samen sta je sterker dan alleen. Daarom zijn we blij dat we gedurdende de crownfunding en de verdere productie van het boek kunnen rekenen op de steun van verschillende partijen uit onze community:
Algemene partners


Media partners



Crowdfunding partners



Over Eating Habits
Stichting Eating Habits wil door middel van de Indische, Indonesische en verwante keukens mensen informeren over de rijke geschiedenis en cultuur die Nederland en Indonesië al eeuwenlang met elkaar verbindt. We streven ernaar om via diverse activiteiten en projecten het culinaire erfgoed bekend te maken bij het grotere publiek en door te geven aan volgende generaties. Met Stichting Eating Habits willen we graag een cultuur van verbinding en wederzijds respect stimuleren, waar zowel traditioneel als modern er mag zijn en gevierd mag worden.
(c) 2015-2025 , Eating Habits
Contact
Stichting Eating Habits
@ Microlab Rotterdam
9th floor, Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam