Indiaas eten. Ik vind dat zo ontzettend lekker. Die kruidenmixen die gebruikt worden zijn gewoonweg overheerlijk. Ik heb een voorliefde voor kruidig (en liefst ook pittig) eten en de Indiase keuken is een van mijn favorieten. Dan zou je misschien verwachten dat India hoog op mijn to travel lijstje staat. Niets is minder waar! Van te veel mensen hoor ik dat ze daar een voedselvergiftiging hebben opgelopen. En aangezien ik nog graag lang wil volhouden dat ik kan zeggen nog nooit een voedselvergiftiging te hebben opgelopen op vakantie, blijf ik voorlopig daar maar weg. Dan maar in andere landen van de Indiase keuken genieten. Zoals in Engeland (Londen!) en laatst in Singapore en Maleisië. In Kuala Lumpur nam Postcrossing pen pal Kim mij mee naar Little India. Een echte aanrader om eens lekker cultuur te snuiven en van de Indiase keuken te genieten.

Eten in Little India Kuala Lumpur - Eating Habits (1)

Postcrossing buddies

Een aantal jaren terug was ik fanatiek postcrosser. Postcrossing is een site waarop je je kunt aanmelden en waarbij je random postcrossers van andere landen krijgt toegewezen om een kaartje naartoe te sturen. Zelf krijg je voor elk gestuurd kaartje, ook weer een kaartje terug. Ook weer van een willekeurige postcrosser uit een ander land. Zo ontstaat er een enorme berg met kaartjes uit alle delen van de wereld. Op een gegeven moment raakte ik een beetje inspiratieloos en wist ik niet meer zo goed wat ik op al die kaartjes moest schrijven. Toen ben ik maar gestopt. Maar al die kaartjes heb ik gehouden. Altijd leuk om die weer eens door te nemen op een druilerige dag. En handig voor wanneer je een local zoekt op je reisbestemming. Zo kwam ik voor de voorbereidingen van mijn reis naar Maleisië weer in contact met Kim om haar te vragen of ze me wat lokale foodie tips kon geven.

 

Kim woont inmiddels zelf niet meer in Kuala Lumpur, maar is daar goed bekend en komt er nog vaak. Vooral de Indiase keuken kent voor haar geen geheimen met haar Indiase achtergrond. Tuurlijk kon ze me wat tips geven, maar als het in haar agenda zou passen zou ze het leuker vinden om mij persoonlijk rond te leiden. Dat is natuurlijk helemaal leuk. Een dag voordat ik vanuit Penang naar Kuala Lumpur zou vertrekken stuurde ze een berichtje. ‘Toevallig ben ik overmorgen in de stad. Last minute actie. Heb je nog tijd voor een kleine foodtour door Little India?’ Toen was de afspraak snel gemaakt.

 

Little India

Vanuit metrostation KL Sentral is het ongeveer 10 minuten lopen naar Little India. Kim en ik hadden daar afgesproken. Hoe dichter je bij Little India komt, hoe sterker het naar eten gaat ruiken. Ook de harde beat van de muziek uit de boxen verraadde dat we in de buurt van Little India waren. ‘Harde muziek en etensgeuren. Dat hoort bij Little India.’ Gekleurde bogen sieren beide kanten van de Jalan Tun Sambanthan, de grote straat in Little India Kuala Lumpur waar je veel eetgelegenheden vindt. De Torana Gate aan het begin van de straat staat symbool voor de vriendschap tussen India en Maleisië.

 

Sri Paandi

Al aardig trek gekregen van de etensgeuren besluiten we bij een van Kim’s favoriete Indiase restaurants te gaan eten: Sri Paandi. De bezoekers zijn overwegend van Indiase afkomst. Ik voelde me dan ook wat nieuwsgierig aangekeken toen ik binnen kwam lopen. ‘You like spicy food?’ ‘Sure. Love it!’ Dit stelde de medewerker gerust en toen wij aangaven een aantal van hun specialiteiten op de kaart te proeven, werd de hele tafel volgezet met curry’s, naan, chapati en roti tissue. Erg lekker gekruid allemaal. De combinatie van de vier curry’s was erg lekker. De een was met zoeter, de andere was milder, weer een andere was erg pittig en de laatste was juist erg gekruid.

 

Overigens waren we eigenlijk net te laat voor de roti tissue, een krokante, in een kegel opgerolde pannenkoek. Dit serveren ze eigenlijk vooral in de vroege morgen, maar ze wilde dit keer wel een uitzondering maken. Ik dacht altijd dat ook deze roti tissue een hartig gerecht was, maar het is juist een zoet gerecht. Er zit een heel dun suikerlaagje rondom de roti tissue waarmee het krokant blijft. Een klein beetje warm is-ie het lekkerst.

 

Eten in Little India Kuala Lumpur - Eating Habits (3)
Eten in Little India Kuala Lumpur - Eating Habits (2)
Eten in Little India Kuala Lumpur - Eating Habits (6)

 

Wat ik uiteindelijk niet heb geproefd, maar wat je wel veel vindt in de verschillende eetgelegenheden in Little India, zijn deze opgevouwen blaadjes met kruiden erin. Ze zijn vastgepind met een kruidnagel. De pakketjes worden paan genoemd en dien je in zijn geheel op de eten (ik neem aan zonder de kruidnagel, want anders is het wel heel erg heftig). Je hebt verschillende soorten paan. Sommige pakketjes bevatten verslavende stofjes, andere, zoals deze, een aantal frisse kruiden om de adem te verfrissen na alle sterke kruiden.

 

Het adres van Sri Kortumalai is No. 254, Jalan Tun Sambanthan, Brickfields, Kuala Lumpur.

 

Groente- en fruitmarkt

Omdat al die curry’s toch best wel een heftige brunch waren, besloten we even een uitstapje te maken naar de groente- en fruitmarkt in dezelfde straat. Aan de ene kant een markt zoals vele anderen in Maleisië of andere Zuid-Oost Aziatische landen, maar hier vond ik heel veel gewassen die ik nog niet eerder op een andere markt had gezien. Of in ieder geval waren ze me nog nooit eerder opgevallen. Vooral het feit dat alle onderdelen van de bananenboom gebruikt kunnen worden als voedsel – en dus niet alleen de vruchten en bladeren – verbaasde mij. Kim vertelde hoe haar moeder alle onderdelen in verschillende gerechten verwerkt. Jammer dat ik onvoldoende tijd had om daar meer over te leren.

 

Eten in Little India Kuala Lumpur - Eating Habits (7)

Sri Kortumalai

Ondanks dat ik nog enorm vol zat van het eten bij Sri Paandi, moesten we volgens Kim nog wel Indiaas suikerwerk proeven. Want dat was hier zo lekker. En enorm veel keus. Dat laatste bleek niet gelogen. Een enorme vitrine met het meest kleurrijke snoepgoed wat je je maar kunt denken, voornamelijk in keurige blokjes gesneden. De zoete geur was erg sterk. Nee, een blokje uit deze vitrine past zeker niet in een koolhydraat arm dieet. Aangezien ik niet heel erg van zoet houd, probeerde ik er nog onderuit te komen, maar dan moest ik het maar meenemen. Want ‘dat is lekker voor onderweg.’ Ok dan maar, een stuk of twee. Ik liet Kim de lekkerste uitkiezen. Uiteindelijk ging ik met een kilozak de deur weer uit. Uiteindelijk heb ik nog best wel profijt gehad van dit snoepgoed bij het beklimmen van de Batu Caves net buiten Kuala Lumpur later die dag. Maar daarover in een later blog meer.

 

Eten in Little India Kuala Lumpur - Eating Habits (4)

 

Het adres van Sri Kortumalai is No. 215 A, Jalan Tun Sambanthan, Brickfields, Kuala Lumpur.

 

Inmiddels moesten zowel Kim als ik weer verder met ons eigen programma. Super leuk om iemand waarmee je contact heb gehad door het versturen van een simpel kaartje, nu in het echt te ontmoeten. En leuk dat het goed klikte. Dat we allebei foodie zijn, speelt natuurlijk wel in positieve zin mee 😉