Lille (ook wel Rijsel) is een leuke stad voor een dagtrip, maar je kunt er zeker ook een (lang)weekend vertoeven. Leuke winkeltjes, fotogenieke straatjes en goede horecagelegenheden (die laatste zijn over het algemeen tussen 14.00-19.00 uur gesloten overigens). En ben je een liefhebber van patisserie, dan is Lille zeker een plek waar je goed aan je trekken kunt komen. Samen met Wendy van Mevr. Yan ging ik op zoek naar de beste gebakjes van Lille. In dit blog 4 plekken die ik kan aanbevelen waar je die lekkerste en/of mooiste gebakjes kunt vinden.

 

Gaufre en andere gebakjes bij méErt

The place to be in Lille wanneer je op zoek bent naar prachtig vormgegeven gebakjes en/of naar de lokale specialiteit gaufre.

 

Niet alleen voor het gebak, ontbijt/lunch is deze plek een aanrader, ook de inrichting is om over naar huis te schrijven. De voorkant van Méert verraadt het eigenlijk al. Beetje sjiek de friemel met dito bediening, maar nog steeds toegankelijk voor mensen van verschillende pluimage.

 

 

Gaufre (wafel in het Frans) is een van de lokale specialiteiten van Lille. Het is het beste te vergelijken met ‘onze’ Goudse stroopwafel, alleen is de wafel iets dikker, ovaal van vorm en is de vulling meer een crèmebasis dat een stroopbasis. Die met vanille is de originele variant, maar er zijn ook andere smaken zoals karamel, speculoos, pistache (deze is zoooo lekker, maar ik ben dan ook een pistache liefhebber) en praliné.

 

Je kunt de gaufre bij je kopje koffie of thee bestellen in het restaurant of een of meerdere afhalen is de naastgelegen banketbakkerij. Leuk als culinair souvenirtje voor het thuisfront.

 

 

Ga je liever voor gebak, dan is de keuze reuze. Alle gebakjes zijn met de grootste zorgvuldigheid opgemaakt en stuk voor stuk fotogenieke kunstwerkjes. Wel allemaal zo zoet dat het glazuur van je tanden afspringt, maar voor de echte zoetekauw is een bezoekje aan Méert echt een must.

 

 

Het adres van Méert is 25-27 Rue Esquermoise, 59000 Lille, Frankrijk.

 

Dona Bica

Hier verkopen ze pastel de nata. En die is me lekker!

 

Ik had eigenlijk nog nooit pastel de nata op. Helaas ben ik niet veel verder gekomen dat de Hongkongse variant van de eggtart op de West-Kruiskade in Rotterdam. Maar die is in niets te vergelijken met deze gebakjes. 

 

De pastel de nata wordt hier aan de lopende band gebakken. Omdat er een open keuken is, kun je goed zien hoe het gemaakt wordt. De jonge bakkers zijn maar wat trots op hun product.

 

Deze pastel de nata is zoals pastel de nata hoort te zijn (heb ik van horen zeggen, want ik heb dus geen vergelijkingsmateriaal): krokante, dunne, luchtige bodem en een romige vanille vulling erin die bovenop een beetje gekarameliseerd is.

 

 

En dat ziet er dan zo uit:

 

 

Het adres van Dona Bica is 14 Rue de la Monnaie, 59800 Lille, Frankrijk.

 

Aux Merveilleux de Fred

Ben je gek op meringue, dan kun je les merveilleux gebakjes vast wel waarderen.

 

 

Op een bodem van meringue gaat een grote toef met slagroom en het geheel wordt door de chocoladekrullen gehaald. Deze gebakjes zijn typisch voor Lille en Aux Mervelleux de Fred is een begrip in de stad.

 

 

In de winkel is er niet echt plek om het gebakje ter plekke op te eten. Als je alleen één gebakje wilt, wordt het in een schattig klein doosjes verpakt zoals je hieronder kunt zien:

 

 

Het adres van Aux Merveilleux de Fred is 67 Rue de la Monnaie, 59800 Lille, Frankrijk.

 

Patrick Hermand

Als je van macarons houdt, dan is Patrick Hermand zeker een bezoekje waard. Naast het ‘gewone’ gebak, vind je hier allerlei soorten macarons. Naast de zoete, heb je ook hartige varianten. Ja, je hoort het goed: hartige macarons.

 

 

Wij proefden de macaron met foie gras met port (de paarse) en de witte truffel (de witte). De smaak is er een in de trant van: een beetje vreemd, maar wel lekker. Gewoon iets dat je een keer geproefd moet hebben.

 

 

Het adres van Patrick Hermand is 1 bis Rue Bartholomé Masurel, 59000 Lille, Frankrijk.

 

Er zijn zeker nog heel veel andere leuke patisserie adresjes in Lille te vinden. Maar aangezien er ook nog andere gerechten geproefd moesten worden en we maar 1,5 dag hadden, kan ik daar geen oordeel over geven 😉