Terwijl een deel van Nederland al in spanning zat voor de kwalificatie van de GP in Japan een dag later, vond er in de Markthal in Rotterdam een evenement plaats in het teken van Japan. In het teken van Fukushima om precies te zijn. Doel: het promoten van de diverse producten die daar verbouwd worden. En ook om de mensen over te halen om een keer op vakantie te gaan naar deze mooie streek. Ik ging er een kijkje nemen.

Fukushima, daar heb ik weleens van gehoord…

Dat kan wel kloppen. Fukushima was een aantal jaren geleden (maart 2011) flink in het nieuws vanwege een tsunami. Alsof een tsunami al niet voldoende ellende is, raakte door de overstromingen ook nog 4 kernreactor in dat gebied beschadigd. Drie daarvan werden 2 week later weer stabiel verklaard. En in december dat jaar werd ook de laatste reactor stabiel verklaard.

 

Een ander probleem vormden een aantal containerschepen, die radioactief materiaal lekten als gevolg van het ontluchten om de gasdruk te verminderen en het lozen van koelwater in zee.

 

In eerste instantie werden de mensen die rondom de kernreactoren woonden dan ook geëvacueerd vanwege radioactieve straling. Ondanks dat de streek als ook het voedsel dat daar verbouwd wordt uiteindelijk veilig werden bestempeld, bleef de angst. Niet alleen in Japan zelf, maar ook in een aantal importlanden van deze Japanse producten, waaronder Zuid-Korea. Met politieke spanningen en enorme omzetverliezen tot gevolg.

 

De streek is langzaamaan aan het herstellen van deze periode. Maar nog steeds, zoveel jaren later, als je zoekt op ‘Fukushima’ is een van de eerste zoekresultaten op Google: radioactiviteit. En dat is natuurlijk niet waar de streek steeds mee geassocieerd wil worden. Vandaar ook dit evenement in de Rotterdamse Markthal, de voor nu laatste stop in een tour langs diverse Europese steden (Parijs, Londen en Brussel).

 

Markthal Rotterdam

In een speciale pop-up stand was er meer te lezen over de streek (prefecture) Fukushima en de diverse producten die hier worden geproduceerd. De producten zelf waren er natuurlijk ook te proeven. Vanwege het druilerige weer buiten, was het binnenin de Markthal al redelijk druk voor een zaterdagmorgen.

 

Lekkernijen uit Fukushima stand van Prefecture Fukushima Markthal Rotterdam - Eating Habits

 

Bezorgdheid of het eten wel of niet veilig is, leken maar weinig bezoekers van de stand te hebben. De bemanning van de stand had sowieso op deze derde en laatste dag in de Markthal weinig het gevoel gehad dat veel Nederlanders überhaupt Fukushima associëren met radioactiviteit of onveilig voedsel. En dat is eigenlijk maar goed ook, want het is ook niet meer aan de orde. De producten voldoen als vanouds weer aan de strenge eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

 

 

Fruit Kingdom

De streek staat bekend om een enorme variëteit aan groente- en fruitsoorten die er verbouwd worden. Special-A kwaliteit rijst, tomaten, appels en (groene) asperges zijn er te verkrijgen. Fukushima wordt ook wel Fruit Kingdom genoemd. Zeg maar, de Betuwe van Japan. Of de Betuwe is het Fukushima van Nederland. Of zo je wilt.

 

Een aantal fruitsoorten uit Fukushima waren ook in de stand te proeven. Naast dat de fruitsoorten ‘gewoon’ gegeten kunnen worden, werden er ook een aantal toepassingen gepresenteerd.

 

Perziken

De perziken uit Fukushima zijn zoet en sappig. Ook worden ze gedroogd verkocht. De perziken worden verder verwerkt in diverse lekkernijen, waaronder in cakejes (met boter en amandelmeel) en gelei.

 

Een deel van de perziken wordt onrijp geoogst en ingelegd in suikerwater. Het resultaat lijkt meer op een grote groene olijf dan een perzik. De smaak doet denken aan sukade, maar dan minder ingedroogd. Groot voordeel, doordat ze zo jong geoogst zijn, zit er nog geen pit in. Je kunt ze dus zo eten.

 

Lekkernijen uit Fukushima ingelegde perzik - Eating Habits

 

Op dit moment is er ook een nieuwe soort perzik uit Fukushima op de markt gekomen met een suikergehalte van meer dan 25%. Deze worden per stuk verkocht in een mooie verpakking en gegeven op speciale gelegenheden zoals een jubileum of een trouwfeest.

 

Kakifruit

Er wordt veel kakifruit verbouwd in de streek. Kakifruit is een belangrijke fruitsoort. Ze werden vroeger altijd geofferd aan de keizerlijke familie. Van kakifruit wordt onder andere een lichtzoete, lichtzure gelei gemaakt.

 

Lekkernijen uit Fukushima kakifruit gelei - Eating Habits Lekkernijen uit Fukushima perzik cakejes - Eating Habits

 

Tenno tsubu rijst

De rijst uit Fukushima staat bekend om haar hoge special-A kwaliteit. Dit is geen rijst die je zomaar elke dag eet, maar alleen voor speciale gelegenheden en met aandacht gemaakte gerechten.

 

Lekkernijen uit Fukushima rijst - Eating Habits

 

De rijst wordt ook gebruikt om krokante, hartige rijstcrackers te maken.

 

Lekkernijen uit Fukushima Rijstcracker - Eating Habits

 

Shine muskaat druiven

Waar de streek vooral om bekend staat zijn de Shine muskaat druiven. Ze zijn enorm groot, zoet, het velletje is dun en ze zijn pitloos.

 

Lekkernijen uit Fukushima muskaat druiven - Eating Habits

 

Van deze druiven wordt ook wijn geproduceerd.

 

 

Olympische Spelen 2020

Volgend jaar, in 2020, vinden in Japan de Olympische Spelen plaats. De meeste wedstrijden vinden plaats in Tokyo, maar de honkbal-, softbal- en voetbalwedstrijden worden in Fukushima gehouden, dat ongeveer een uur met de bullet train van Tokyo afligt. De Olympische Spelen zijn altijd een mooi moment om het betreffende land of de regio op een positieve manier onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Laten we hopen dat het Fukushima ook een extra boost kan geven.

 

Ik ben sowieso al fan van Japan. Sinds ik er in 2015 uit terugkwam, denk ik nog maar aan een ding: ik wil terug! Het is een geweldig land, met prachtige natuur, een diverse cultuur en vooral lieve, behulpzame mensen met het hart op de goede plaats. Misschien ga ik dan wel naar Fukushima. Het boekje met de culinaire routes die ik bij de stand heb weten te bemachtigen, bewaar ik daarom nog maar even ?

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking met Prefecture Fukushima.