Via Postcrossing kwam ik in contact met F., een Maleisische wonend in Tasmanië. Het bleek dat naast dat we elkaar kunnen verstaan in Bahasa Malay/Indonesia ook gemeen hebben dat we van lekker (lokaal) eten houden. Mocht het een keer lukken om de agenda’s op elkaar af te stemmen, dan gaan we een keer samen op reis, zo was het plan. Door Azië of door Europa. Ergens waar ze lekker eten hebben in ieder geval.
Penang it is
Vorig jaar plande ik 4 weken soloreizen door Zuidoost Azië. Eerst naar Indonesië (vooral om daar langs familie te gaan) om daarna door te reizen naar Singapore en Maleisië. Omdat ik wat lokale tips nodig had voor Kuala Lumpur, mailde ik F. om te vragen of zij mij die kon geven. En wat bleek, zij was rond dezelfde periode in Maleisië. Niet in Kuala Lumpur, maar in Penang, de plek waar ze geboren en opgegroeid was. Of ik zin had om ook een paar dagen naar Penang te komen? Om laksa te eten. Ach ja, waarom niet? En zo geschiedde.
Laksafan
Ik ben nogal fan van laksa. Een goedgevulde soep met noedels en met een bouillon van vis, garnalen en/of zeevruchten. Elke streek in Zuidoost-Azië heeft wel een eigen laksarecept. Mijn Indonesische moeder komt uit Palembang op Sumatra en daar heeft de laksa ook nog visballetjes/viskoek (pempek) en is een beetje pedas (heet). Ook in Nederland krijg ik regelmatig een kom laksa Palembang voorgeschoteld.
De laksa van Penang
Volgens F. was de laksa van Penang veel sterker van smaak. Veel ‘vissiger’. Vanwege de gedroogde visjes/garnalen die worden gebruikt om de bouillon te maken. Daarnaast gaan er over het algemeen ook flink wat gamba’s in. Op zich houd ik wel van een gambaatje meer of minder, maar of ik de sterkere vissmaak ook lekker zou vinden, betwijfelde ik. Maar hé, ik was er toch en ik vond het vooral erg leuk om door een local rondgeleid te worden op het eiland. Ook bijzonder om iemand die je eigenlijk alleen van postkaarten en Facebook kent in het echt te ontmoeten en dat het ook nog eens gezellig is.
De eerste Penangse laksa was inderdaad erg vissig. Iets té vissig wat mij betreft. Maar we waren vastberaden om de lekkerste laksa van Penang te vinden. De ene kom was sterker van smaak dan de andere. Als echte fijnproevers proefde we de ene na de andere variant. Een echte uitspringer was er volgens ons beiden niet.
In totaal heb ik wel 15 kommen laksa weggewerkt tijdens mijn hele vakantie. Want ook in mijn tijd in Indonesië stond het vaak op het menu. Ik heb een duidelijke voorkeur voor de Palembangse variant. Maar dat is misschien ook omdat ik er mee ben opgegroeid.
Laksamoe
Je zult misschien begrijpen dat ik na mijn reis lichtelijk laksamoe was. Na mijn reis was ik wel weer blij om weer thuis te komen en te kunnen genieten van een boterham met kaas en een bord aardappelen, groente en vlees.
Na van mijn jetlag bekomen te zijn, ging ik langs bij mijn moeder om de vracht aan cadeautjes (oleh-oleh) die mijn ooms en tantes hadden meegegeven bij haar af te geven. ‘Blijf je eten?’ vroeg mijn moeder.
‘Ja, lekker.’
‘Ik heb je favoriete gerecht gemaakt: laksa!’
‘Mpf…’
In Singapore heb ik laksa voor het eerst gegeten, heerlijk! Mijn nichtjes aten dit elke keer als ze van school kwamen.. Helaas is dit in NL niet bij elke toko te krijgen…
Lekker! Er komen wel steeds meer plekken waar je laksa kunt halen lijkt het.