Een straatverkoper van obwarzanki (Poolse variant van de pretzel) adviseerde mij om bij Kuchnia u Doroty te gaan eten voor echt Pools eten. Ik ga niet op één advies af – wie weet zegt die man dat alleen maar omdat Doroty zijn nichtje is – maar ook op Facebook en Google veel lovende recensies over dit restaurantje dat net buiten de looproute van de bezienswaardigheden van de Joodse wijk Kazimierz in Krakau ligt.

Kuchnia u Doroty Krakau Polen lokaal eten Eating Habits foodtravel uitgelichte afbeelding

 

De bijbehorende website is wat vaag. Geen menu, wel een blog (?) met een aantal niet-gerelateerde onderwerpen. Daar zou ik nog wel wat advies in kunnen geven, maar daarvoor ga ik er niet heen. Ik ga voor het Poolse eten dat hier – volgens de recensies – erg lekker schijnt te zijn.

 

Op de menukaart die ik krijg, staan veel pierogi gerechten. Maar aangezien ik morgen al een pierogi workshop ga doen, kies ik dat liever niet. Daarnaast ook veel andere Poolse gerechten zoals zurek (zure soep), kielbasa z grilla (Poolse gegrillde worst) en kotlet (Poolse variant van schnitzel). Mijn oog valt op de koolrolletjes, golabki. En vooraf wil ik graag de bietensoep (barszcz) proeven.

 

Barszcz

Vijf minuten na mijn bestelling staat de soep al voor mijn neus. De loeihete bietensoep wordt geserveerd in een grote mok. Het ruikt heel kruidig. In het bestekbakje dat je standaard bij elke maaltijd op tafel krijgt ligt geen lepel, dus het zal wel de bedoeling zijn om het zo uit de mok te drinken.

 

Kuchnia u Doroty Krakau Polen locaal eten Eating Habits foodtravel (1)

 

De consistentie van de soep is dun, net als bietensap. De smaak is helemaal niet zoet, zoals ik verwacht had. Het heeft meer een sterke runderbouillonsmaak met ergens in de verte de smaak van rode biet.

 

De soep vult niet erg, maar is daarom heel geschikt als voorgerecht. Ik krijg er wel dorst van, want het is behoorlijk zout. Omgerekend kost de soep iets meer dan een euro. Daar kun je dus geen buil aan vallen. Je kunt overigens ook voor een meer vullende bietensoep kiezen zoals de variant met een gekookt eitje erin of een bietensoep met dumplings.

 

Veel solo-eters

Het hoofdgerecht laat wat langer op zich wachten. In het restaurant is het al wat drukker geworden. Veel locals. Ook veel solo-eters, Kuchnia u Doroty is daar een prima plek voor. De een leest een boek en de ander probeert hopeloos de aandacht van een andere solo-eter te pakken te krijgen die op haar beurt gebiologeerd in haar zurek soep aan het roeren is. Ik zit op mijn telefoon een blog over Auschwitz uit te werken.

 

Het interieur van het restaurant is heel basic. Veel wit met hier en daar een schilderijtje aan de muur. Het personeel is vriendelijk. Een Duits stel aan een tafel verderop wil van elk gerecht weten wat erin zit. Het meisje dat de bestellingen opneemt, legt alles geduldig uit.

 

Golabki

Inmiddels is mijn hoofdgerecht gearriveerd. De koolrolletjes zijn gevuld met rijst en vlees. Koolrolletjes? Zeg maar koolrollen. Of koolpakketten. Wat een joekels!

 

Kuchnia u Doroty Krakau Polen locaal eten Eating Habits foodtravel (2)

 

Het gehakt met de rijst is op smaak gebracht met zout en veel peper. Maar het is vooral de romige saus die het ‘m doet. Zowel qua smaak als dat het het gerecht enorm machtig maakt. Je kunt in plaats van paddenstoelensaus trouwens ook kiezen voor tomatensaus.

 

Het zal je niet verbazen dat ik het niet helemaal op krijg. Al vind ik dit gerecht nog zo lekker. Ook mijn maag kent zijn grenzen 😉 .

 

Aanrader?

Ik zou dit restaurant vooral adviseren voor wanneer je even snel wilt eten. Lang tafelen kan natuurlijk altijd, maar de mensen die hier waren heb ik nadat ze hun maaltijd hadden opgegeten direct weer zien vertrekken.

 

Ook voor de mensen die op een budget naar Krakau willen: Krakau is sowieso niet heel erg duur als je van de bekende pleinen wegblijft. Het eten van Kuchnia u Doroty is goedkoop: voor de bietensoep, koolrollen en 2 cola light was ik omgerekend €7,50 kwijt. De porties zijn royaal. Je hoeft niet bang te zijn dat je met honger het restaurant uitloopt. Kuchnia u Doroty is de plek waar je de diversiteit van de Poolse keuken kunt proeven, zonder al te veel geld kwijt te zijn.