Een mens kan nooit teveel kookboeken hebben. Ja toch, niettan? Of je er nou wel of niet mee kookt, het staat sowieso altijd leuk en interessant in de boekenkast. De keuze aan Indische/Indonesische en aanverwante kookboeken in Nederland is – net als het toko- en restaurantaanbod – enorm en divers.

De origineel Indonesische keuken

De originele Indonesische keuken

Lang voordat er een 24Kitchen was en je over de tv chefs struikelde, was daar Lonny. Met zijn udeng (Balinese traditionele hoofddeksel), in een prachtige sawa (rijstveld) en steevast een grote schaal met pepers en andere kruiden en specerijen op het tafelblad van zijn geimproviseerde keuken, kookte hij samen met zijn assistente Sandra de sterren van de Indonesische hemel en verder. Pure nostalgie dit kookboek naar aanleiding van de tv-serie.

Indorock

Indorock

Het Gouden Kookboek 2019 en terecht. Dit kookboek staat boordevol lekkere recepten die hip en eigentijds zijn. Voor sommigen misschien iets te hip en eigentijds, maar daarmee wel een geheel nieuwe doelgroep aanborend. Yes gurl, spread the word! Uiteraard met prachtige (food)foto’s en van het (straat)leven van alledag in Indonesië door fotograaf Remko Kraaijenveld. 

Indostock_omslag_v04.indd

Indostok

Het vervolg van Indorock, het kookboek waarmee Vanja van der Leeden ‘Het Gouden
Kookboek van het Jaar 2019’ won, gaat over saté. Saté-recepten met zowel vlees, vis of
vega. Zelfs een aantal zoete recepten. Naast die heerlijke recepten, zijn de mooie foto’s
van fotograaf Remko Kraaijenveld natuurlijk om je vingers, inclusief satéstokjes, bij
af te likken.

Toko Lo

Toko Lo Indisch Bakboek

The queen of Indische baksels and snacks, dat is banketbakker Lola van Ruler, eigenaar
van ‘Toko Lo’. Haar gelijknamige kookboek heeft naast mooie recepten ook een prachtige
vormgeving die je instant naar tempo doeloe  (tijd van vroeger in Nederlands-Indië) brengt mét een hedendaags tintje. Ja dat kan!

bijbel van de Indonesische keuken

Bijbel van de Indonesische keuken

Prachtig overzicht in regio’s/eilanden van de rijke Indonesische keuken. Dé Indonesische keuken bestaat niet, net als dé Italiaanse en – vooruit – dé Nederlandse keuken ook niet. En nee dat laatste is niet lullig bedoeld, alleen ter illustratie dat dûmkes uit Friesland komen en zuurvlees uit de Zuidelijke regionen van Nederland. Kun je nagaan wat een diversiteit er in een vele malen groter land als Indonesië te vinden is. Die veelzijdige Indonesische keuken komt goed aan bod in dit boek met stap voor stap recepten en veel uitleg over kookgerei en ingrediënten. Maureen Tan heeft met dit kookboek inderdaad een prachtige bijbel van de Indonesische keuken gecreëerd.

Java

Java

Dat je van de verschillende keukens op Java alleen al een kookboek kunt maken, bewijst Maureen Tan met haar tweede boek Java. Naast de goede recepten en prachtige fotografie is het ook nog een heel persoonlijk kookboek geworden. Een juweeltje met gouden letters. Of het ook daadwerkelijk het Gouden Kookboek van 2022 gaat worden, weten we begin november.

Groot Indonesisch kookboek

Groot Indonesisch kookboek

Deze culinaire klassieker mag eigenlijk niet ontbreken in je (kook)boekenkast. Tenminste,
als je fan bent van de Indische en Indonesische keuken. En ik neem aan dat je dit magazine
niet voor niets aan het lezen bent. Dat Beb Vuyk veel meer was dat de schrijfster van het
Groot Indonesisch Kookboek heeft Pauline Chavannes de Senerpont Domis (ik moest deze
prachtige naam ergens in het magazine noemen) van ‘Pisang Susu’ heel mooi beschreven.
Ga hiervoor naar: www.pisangsusu.com/over-beb-vuyk

basisboek Indonesisch

Basisboek Indonesisch

Francis Kuijk kennen de meeste van ons als deelneemster van Heel Holland Bakt waarna ze haar passie voor (Indisch) zoet uitbouwde in haar eigen bedrijf Francis Bakt & Kookt. Je leest er onder andere over in RAKUS Magazine. Maar wist je dat ze ook dit handige basisboek Indonesisch schreef? Ideaal voor degene die nog niet zo thuis is in de Indische/Indonesische keuken of gewoon als je zonder al te veel poespas een goed gevuld bord comfort food wilt.

Bersama

Bersama

Na het basisboek, kwam het kookboek Bersama. Bersama betekent ‘samen’. Naast recepten vertelt het ook het verhaal van de Indische familie(keuken) van Francis Kuijk. In dit boek ademt de waarde van eten – en dan met name het samen koken en eten – en is daarmee en boek naar mijn hart.

Manis

Manis

Dit is me toch een juweeltje! Ik (Helena) ben helemaal niet van zoet, maar de baksels van Francis Kuijk die in dit boek staan, zijn om je vingers erbij af te likken zo lekker. Naast een aantal klassiekers, vind je er ook veel nieuwerwetse Indische zoetigheden. Vooral de kafir lime cheesecake is zo verslavend. Heb je die eenmaal geproefd, dan wil je nooit meer een ‘normale’ cheesecake.

de smaak van de sawa

Smaak van DE SAWA

Allard: “Als je niet innoveert, dan stopt het ergens. Maar door het te delen, bijvoorbeeld in ons kookboek, gaat het verder. Onze gedachtegang gaat zo door naar anderen. Dat vinden wij heel erg leuk.” In hun  Smaakstudio De Sawa aan het Rietveld in Delft organiseerden Betty van Enst en haar schoonzoon chef Allard Sieburgh jarenlang aanschuiftafels. Op ‘Het Rijstveld op het Rietveld’ at je wat de pot schaft: Indisch eten met een culinaire twist. In 2019 gaven Betty en Allard in eigen beheer Smaak van de Sawa: van Betty naar Allard uit. Het boek staat vol traditionele gerechten van Betty en gerechten met een moderne twist van Allard. Een groot deel van de  recepten die tijdens de aanschuiftafels werden geserveerd, zijn in het kookboek te vinden.

sambal titi waber

Sambal, 50 recepten met pit

Om dit kookboek van Titi Waber moet ik altijd een beetje gniffelen. Niet vanwege het kookboek zelf, maar omdat ik weet dat Titi zelf niet echt tegen pittig kan. Dat je dan een kookboek maakt met pittige (en ook minder pittige) sambals vind ik wel humor. Kom je niet veel verder dan sambal oelek, trassi of brandal en wil je wel eens iets anders proberen, dan is dit kookboek zeker iets voor jou.

zoals alleen oma dat kan

Zoals alleen oma dat kan

De goedlachse Indo Brabo Danny Jansen heeft sowieso altijd wel gezellige kookprogramma’s, maar vooral de serie ‘Zoals alleen oma dat kan’ is een pareltje. De oma’s stelen de show. Elke (klein)zoon/dochter die wel eens met moeder of oma in de keuken heeft gestaan, kent het gevoel dat je 1. of in de weg loopt of 2. de (af)keurende non-verbale communicatie omdat je toch echt te weinig ketoembar in het gerecht doet. Ach het is het allemaal waard als het eindresultaat lekker is.

Oma Miet flyer

Kookschrift van Oma Miet

Dit is een in eigen beheer uitgegeven (dus bij mij een streepje voor, want daar moet je maar de ballen voor hebben, ik kan het weten) Indische kookboek van Marc Tierolf. Marc is bij velen onder andere bekend van zijn ketjap sedeng. In dit kookboek zijn de recepten te vinden van zijn oma (Oma Miet dus). De uitvoering ademt een en al nostalgie en familieliefde uit.