Een paar dagen geleden was ik in Londen. Ik had als doel om de multiculturele foodscene daar in kaart te brengen. Ik ging onder andere naar Brixton, waar een grote Caraïbische gemeenschap woont. De ideale plek om op zoek te gaan naar de lekkerste jerk chicken.

 

Hoe jerk chicken op mijn to-eat lijst kwam

Een paar jaar terug zag ik een BBC kookprogramma, waarin een overenthousiaste Ainsley Harriott (een altijd overenthousiaste Britse tv-chef trouwens) het gerecht jerk chicken (of chicken jerky) bereidde. In de marinade ging naast tijm, piment, veel gember en knoflook ook een Scotch Bonet peper. En aangezien ik pittig eten wel lekker vind, ging het op mijn to-eat lijst, een soort van bucketlist van gerechten die ik wel eens wil proeven. Zo makkelijk gaat dat soms.

 

Waarom naar Brixton?

Een tijd later zag ik op dezelfde BBC een kookprogramma waarin Mama’s Jerk werd bezocht in Brixton, Londen. Vanwege de grote Caraïbische gemeenschap is Brixton de ideale plek om in Londen jerk chicken te halen, zo werd er gezegd. De presentatrice prees Mama’s Jerk om de malse kip en de lekker pittige marinade. De trotse eigenaar met een enthousiast verhaal – over de geheime marinade die ooit bedacht was door zijn moeder en nu wordt gebruikt om de jerk chicken van Mama’s Jerk te maken – deden de rest. En zo krabbelde ik achter jerk chicken “van Mama’s Jerk in Brixton”.

 

Nu was ik al vaker in Londen geweest, maar nog niet eerder in Brixton. Dus besloot ik tijdens mijn laatste tripje Londen dit keer ook naar Brixton te gaan. Met de Victoria line (metro) naar eindstation Brixton sta je midden in de wijk.

 

Bezienswaardigheden Brixton

Vlak naast metrostation Brixton vind je de bekendste bezienswaardigheden van Brixton. Ik was er op een zondag. Voor 12 uur is het nog vrij rustig, al zijn er al een aantal winkels open. Op zondag vind je pal naast het station de Brixton Farmers’ Market. Een kleine markt waar je groente, fruit, vlees en zuivel kunt kopen.

 

Je vindt de Brixton Farmers’ Market aan de 16B Electric Ave, Brixton, London SW9 8JX, Verenigd Koninkrijk. Brixon kent nog vele andere markten. Je vindt hierover meer informatie op deze website.

Ga je de markt op en sla je rechtsaf, dan sta je in Brixton Village and Market Row Markets. Een grote overdekte markthal waar je (exotische) voedings- en levensmiddelen kunt kopen of een hapje en een drankje kunt doen bij een van de vele restaurants.

 

Het adres van Brixton Village is: Coldharbour Ln, Brixton, London SW9 8PS, Verenigd Koninkrijk.

 

Mama’s Jerk bij Pop Brixton

Allemaal leuk en aardig en ik heb me er ook enorm vermaakt, maar daar kwam ik natuurlijk niet voor. Naast de Farmers’ Market en Brixton Village vind je Pop Brixton. Een hippe plek waar kunt genieten van muziek en van het uitgebreide culinaire aanbod.

 

 

Rond 11 uur was ik er al langsgelopen, maar het was nog vrij vroeg en de mannen van Mama’s Jerk waren nog bezig met de voorbereidingen. Ik besloot nog een rondje rondom het station te lopen.

Er hangt een goede sfeer in Brixton, vind ik tenminste. Ik hou er wel van. Vrolijke mensen van verschillende nationaliteiten. Veel mensen op straat nadat de kerkdienst was afgelopen. En werkelijk overal rook ik de geuren van eten. Dat Mama’s Jerk niet de enige plek is om jerk chicken te halen zag ik ook al snel. Maar ik had mijn zinnen al gezet op Mama’s Jerk. Na een uurtje besloot ik toch maar terug te gaan naar Pop Brixton.

 

 

Ik was alsnog de eerste klant. Maar hé, eerste klanten brengen geluk toch? Ik kreeg de jerk chicken gecombineerd met verschillende soorten bonen, mais, sla, kool en mango mayonaise. Dat alles werd opgerold in een rotiplaat.

 

Toen de man vroeg of ik nog wat extra pit wilde en ik zei ja, keek hij wat bedenkelijk. ‘Are you sure you want more spice? This is already spicy.

Yes, please.’ Geen idee of het echt zo spicy was.

Hij liet een mespuntje van de hete saus zien. ‘You think this is enough for you?

I think so...’ Mmm, misschien was dit toch niet zo’n goed idee…

 

De wrap werd uiteindelijk ingepakt in vetvrij papier. Ik zocht een plekje op de eerste etage van Pop Brixton om mijn jerk chicken op te eten, lekker knus tussen de plantenbakken.

 

De jerk chicken van Mama’s Jerk is een heel goed gevulde wrap, waardoor het niet heel erg makkelijk eet. Tenzij je letterlijk een grote mond hebt. Lekker was het zeker! Geen spijt van in ieder geval. De kip is mals en heerlijk van smaak. Maar die echte hevige hete kick – die ik wel had verwacht na het twijfelen van de man bij het toevoegen van nog meer hete saus – heb ik niet geproefd. Maar goed, ben wel wat gewend, dus daar kan ik je geen goed advies over geven.

 

Dit is ‘m dan:

 

 

Ik heb er tot het avondeten op kunnen teren, dus ook als je minder tijd en zin hebt in een hele foodtour door Londen, maar gewoon een stevige lunch wil, kan ik je de wrap zeker aanbevelen.

 

Ben jij wel eens in Brixton geweest?