Ben je toevallig binnenkort in Parijs en ben je een foodie die naast het genieten van lekkere gerechten ook meer wil weten over de achtergrond van ons voedsel? Dan is de tijdelijke tentoonstelling ‘Je mange donc je suis’ in Musée de l’Homme zeker een aanrader. In dit blog vertel ik je iets meer wat je kunt verwachten. Voor de real experience moet je natuurlijk zelf naar Parijs. Mooi excuus. Let op: de tentoonstelling is tot en met 7 juni 2020.

 

Je mange donc je suis

Nietsvermoedend lopen we over Gare du Nord (lekker lang weekend Parijs met de Thalys) en daar kan je er niet omheen: Musée de l’Homme – dat overigens pal naast de Eiffeltoren staat – heeft een nieuwe tijdelijke tentoonstelling. En die tentoonstelling gaat over een geweldig onderwerp waar elke foodie warm van wordt: eten! 

 

Je mange donc je suis , de naam van de tentoonstelling, hoef je eigenlijk niet te vertalen als je een liefhebber van eten bent. Want hier staat natuurlijk: ‘Ik eet dus ik ben’. En dat is een waarheid als een koe. Want zonder eten geen leven, dat is wel duidelijk.  

 

Ook al zijn we maar 3 dagen in Parijs, ik moest en zou naar deze tentoonstelling toe gaan. Gelukkig had ik Claudia – ook een diëtist en diëtisten hebben nou eenmaal meestal een voorliefde voor eten en alles wat erbij komt kijken – mee en zij wilde Je mange donc je suis ook wel zien. 

 

Dus wij er op onze laatste dag naartoe. Woehoe!  

 

3 thema’s

De tentoonstelling is verdeeld over 3 expositieruimten met elk een eigen thema: 

– eten en het lichaam

– eetculturen

– voedselproductie 

 

Eten is niet alleen maar eten cq een verzameling aan voedingsstoffen. En dat laten de verschillende thema’s mooi zien. 

 

 

Eten en het lichaam

In deze ruimte komen verschillende deelthema’s aan bod, waaronder eten in de prehistorie (wist je bijvoorbeeld dat ons gebit er vroeger heel anders uitzag omdat ons dieet anders was?), hoe smaak zich van jongs af aan bij ons ontwikkeld en de verschillen en overeenkomsten tussen het voedselgebruik van (Franse) mannen en vrouwen.

 

 

Ook deelthema’s als zelfbeeld en schoonheidsidealen komen aan bod. Wat denk ik je dat bovenstaande is? Het antwoord lees je helemaal onderaan dit bericht.

 

Eetculturen

In de volgende tentoonstellingsruimte gaat het veel meer over eetculturen.

 

 

Het gaat niet alleen om de Franse eetcultuur.

 

Het kwam op mij over als een soort ratjetoe aan allerlei eetculturele aspecten. Eetgerei uit diverse landen, het concept eten-achter-de-computer, een kaki lima (klein Indonesisch streetfoodstalletje) van een bakso verkoper en aan het einde van de ruimte een plek waar je aan een tafel kan plaatsnemen en deel kan nemen aan een foodexperience door middel van geluid en geuren. Echt eten komt er niet aan te pas. Maar dat lijkt mij logisch in een museum.

 

 

Voedselproductie

Er zijn verschillende manieren om aan voedsel te komen. Sommige bevolkingsgroepen jagen en foerageren hun dagelijkse kostje bij elkaar, anderen maken gebruik van voedsel wat van landbouw komt. In de tentoonstelling leer je meer over de diverse vormen van voedselproductie.

 

Verder wordt in deze zaal stilgestaan bij de Schijf van Vijf – al heet die in Frankrijk niet de Schijf van Vijf maar Pyramide Alimentaire en is dus een piramide, al komt die redelijk op hetzelfde neer – en kun je meer lezen over de verschillende voedselgroepen. Tot slot komt de toekomst van voedsel(productie) aan bod.

 

 

Zeker wel een leuke tentoonstelling om naartoe te gaan als je toch toevallig in Parijs bent. En voor de diehard foodie is het zelfs een reden om naar Parijs af te reizen. De tentoonstelling is groots opgezet en er is goed nagedacht over de interactie.  

 

Praktische informatie

Naam tentoonstelling: Je mange donc je suis

Locatie: Musée de l’Homme, 17 place du Trocadéro, 75016 Paris 

Te zien: tot en met 7 juni 2020 

 

Antwoord op de vraag: wat zie je op deze foto?

 

Dit zijn trechters die in sommige Afrikaanse stammen werden/worden (?)  gebruikt om vrouwen ‘dikker te laten worden’. Een soort foi gras praktijken maar dan voor vrouwen dus.