Het was een beetje een drukke start van het jaar. En beetje is een beetje zwak uitgedrukt. Want mijn agenda zat mudjevol. Niet helemaal de bedoeling, want wilde het jaar rustig starten, maar dat lukt niet als je start met een nieuwe baan, start met een coachingsprogramma, de Horevaca en Vakantiebeurs Vakdag wilt bezoeken, de werkzaamheden voor opdrachtgevers van Visibilitas doorlopen en een culinaire reis naar Indonesië voorbereid moet worden. Maar… het is gelukt. En de maand februari is iets rustiger. Tenminste, dat is de bedoeling. En dat is een mooi vooruitzicht. Wat ik in januari allemaal deed, lees je in dit maandoverzicht januari 2020: 

 

Interview

Ook werd ik door Cityzapper gevraagd naar mijn reisdilemma’s. Ga ik voor Kuala Lumpur of Tokyo? En heb ik liever een zomerse of een winterse bestemming? Je leest het hier.

 

Er kwam nog een ander interview met mij online. Dit keer bij Liefde voor Reizen. Aan hen vertelde ik over mijn liefde voor culinaire reizen. En mijn afkeer van wijnarrangementen ;-). Ieder zijn ding toch?

 

En op de valreep van de maand verscheen het artikel Allerleukste plekken in Thailand volgens 17 bevlogen reizigers op het reisblog Omnitraveler. Ik gaf hiervoor ook mijn tip. Culinaire tip, uiteraard 😉 .

 

Minimaal 1 businessboek per maand

Dit jaar wil ik elke maand minimaal 1 businessboek per maand lezen. Onder het mom life long learning en omdat ik dat soort boeken nou eenmaal graag lees. Je kunt er altijd wel wat van leren. Deze maand las ik Winstgevende plannen. Een praktisch boek hoe je ervoor zorgt dat je inzicht krijgt in de financiën van je bedrijf en hoe je je inspanningen winstgevend kan maken.

 

Wat me altijd opvalt als het om financiën gaat: de basis is geen hogere wiskunde, dus iedereen kan het. Maar het is voor veel mensen niet echt een hobby en/of er wordt ingewikkelder over gedacht dan dat het eigenlijk is. Femke Hogema schrijft alles heel begrijpelijk op. Het boek is een mooie praktische leidraad om je bedrijf winstgevend te maken. Of in ieder geval om er een serieuze poging naar te doen.

 

6-1: Met de veerpont

Zo zien veel van mijn ochtenden er de komende tijd uit. Alhoewel, het is nu nog iets donkerder dan op deze foto. De eerste dag moest ik iets later beginnen. Sinds dit jaar heb ik weer een baan in loondienst.

 

Ik vind die veerpont echt een uitkomst. Al presteer ik het bijna altijd om net aan te komen fietsen als dat ding net van de kade de andere kant op vaart. En ik dus 20 minuten moet wachten.

 

Laatst ben ik toen toch maar een keer via de Erasmusbrug terug naar huis gefietst, maar dat doe ik niet meer. Wat een onding is die brug zeg zo stijl! En met de chronische tegenwind al helemaal geen pretje. Dus vanaf nu blijf ik met alle liefde die 20 minuten wachten. En geniet ik ondertussen van die mooie Rotterdamse haven.

 

6-1: PON 1

Die baan in loondienst, dat is bij het PON. Dat staat voor Partnerschap Overgewicht Nederland. Om precies te zijn ben ik projectmedewerker voor Ketenaanpak Overgewicht & Obesitas Volwassenen. Ik ondersteun de gemeente Rotterdam en straks diverse andere gemeentes door heel Nederland die binnen dit project als proeftuin dienen. En met al die ervaringen moet er een landelijke aanpak komen om overgewicht en obesitas te behandelen.

 

Het is wel een parttime functie, voor 24 uur in de week. Ik heb namelijk naast deze baan allemaal wilde plannen.

 

6-1: PEPER in je Zaak

Die wilde plannen hebben allemaal met Eating Habits te maken. Sinds ongeveer 4 jaar blog ik. Eerst op IndoRotterdammert wanneer ik er zin in had. Vorig jaar werd dat Eating Habits. Sindsdien blog ik wat vaker.

 

Al bijna al die jaren loop ik ook met allerlei ideeën rond om mijn eigen bedrijf of te zetten. Maar telkens bleef het bij ideeën. Ik schreef erover in het blog Ik geef het toe, ik ben een rat…

 

Dus besloot ik eind vorig jaar in mezelf te investeren door een businesscoach in de arm te nemen. Dat werd Stefanie van PEPER in je Zaak. In de avond dat ik mijn eerste dag bij het PON had, had ik ook een kick-off call met Stefanie. En ik was zo vol energie en het begon allemaal zo ontzettend te leven, dat ik niet heel erg veel heb geslapen die nacht.

 

8-1: Visibilitas

Mijn werkzaamheden met Visibilitas (mijn eigen bedrijf) gaat ook gewoon door. Zo werk ik zowel voor diëtistenpraktijk MoveDis en VvOCM (Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck) aan website-opdrachten. MoveDis voor algemeen onderhoud en SEO. De opdracht voor VvOCM is iets groter. Daar moet de oude website overgezet worden naar 2 nieuwe websites.

 

De eerste woensdag van het jaar moest ik samen met mijn collega naar Apeldoorn voor een uitleg over het content management systeem (zeg maar de achterkant van de website). De rest van de dag ben ik bezig geweest met het redigeren van teksten voor de nieuwe websites.

 

9-1: Sales training PEPER in je Zaak

En we blijven nog steeds in de eerste werkweek van het jaar. Op de donderdag stond de eerste live training van PEPER in je Zaak op het programma.

 

In het mooie Yerseke werden we ontvangen bij B&B Sint-Anna, gevestigd in een oude kerk. Daar kregen we van Stefanie een sales training. Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar ik krijg bij het woord sales een vieze smaak in mijn mond. Verder ben ik ook iemand die prima kan verwoorden waarom je voor een product van die en die moet kiezen. Maar als het om mijn eigen product gaat, vind ik dat toch wel wat lastiger.

 

Allemaal veelgehoorde gedachten bij het woord sales. Van Stefanie kregen we tips en tools om goed voor de dag te komen bij een potentiële opdrachtgever/klant. Maar het is vooral heel veel, heul heel veel oefenen.

 

10-1: Voorbereiding culinaire Java reis

En die eerste week van het jaar was nog niet ten einde. Want die vrijdagavond ging ik naar Francis Kuijk om de culinaire reis naar Java – waar ik al eerder in mijn jaaroverzicht 2019 over heb geschreven – voor te bespreken met onze groep.

 

En naast heel veel vakantievoorpret hebben we natuurlijk ook heel erg lekker gegeten. Francis ken je misschien van Heel Holland Bakt. Lekker koken kan ze dus wel. Ze trakteerde ons op een Australisch diner met warme meat pie als hoofdgerecht en pavlova als toetje. Daarna rollend naar huis.

 

13-1: Horecava

Het weekend heb ik heel rustig aan gedaan. Want de tweede week van januari zou ook kneitervol zitten. De maandag begon ik bij de Horecava. Vorig jaar was ik niet geweest, maar dit jaar besloot ik wel te gaan.

 

Ik had namelijk een lijstje met standhouders die ik graag wilde spreken voor mijn plannen met Eating Habits en gewoon ook om een beetje met sales te kunnen oefenen. Ik was alleen na een paar uur alweer klaar. Werd een beetje gallisch van die mensen die er alleen maar kwamen om gratis te eten. En ik had mijn lijstje vrij vlot afgevinkt.

 

Weet ook niet of ik volgend jaar weer ga. Het is niet helemaal de tijdsinvestering en de reis naar Amsterdam waard voor mij denk ik.

 

13-1: 1917

Zoveel mensen zijn lyrisch over de film 1917. Dus toen dacht ik, ach in ben in de buurt en ik heb ff niets te doen (omdat ik dus na een paar uur klaar was bij de Horecava), ik ga naar 1917.

 

Van oorlogsfilms moet ik meestal niets hebben, maar als er zo’n sterrencast (Colin Firth! Mark Strong! Benedict Cumberbatch!) meedoet en er heel veel positieve recensies zijn, ja dan ga ik toch overstag. En nu ben ik dus ook lyrisch over die film. Echt zo’n ontzettend goed in beeld gebracht en mooi geacteerd. 

 

Alleen jammer van die plaspauze die ze bij Euroscoop Schiedam blijkbaar inlassen (op een heel ongelukkig moment ook nog). Dat is toch niet meer van deze tijd? Je houdt het maar ff op hoor…

 

15-1: Vakantiebeurs Vakdag

De leukste beurs van het jaar. Tenminste, dat vind ik. Heerlijk wegdromen bij al de verre en minder verre vakantiebestemmingen.

 

Eén dag voordat de beurs voor het grote publiek losbarst, wordt altijd de Vakdag georganiseerd. Touroperator, pers, bloggers, vloggers en allerlei andere zakelijke bezoekers krijgen dan de kans om naar hartenlust te netwerken en zaken te doen.

 

Ik had ook een missie, eigenlijk 2. Sowieso wilde ik wat contacten leggen in het kader van de culinaire reis naar Java (dus ik was veel in en rondom de stand van Wonderful Indonesia te vinden) en ik wilde langs de diverse Nederlandse stands om mijn plannen met Eating Habits te peilen. En dat ging zo goed, dat ik ook nog even langs een aantal andere Europese bestemmingen ben geweest met diezelfde plannen en daar kreeg ik ook een aantal positieve reacties. Zo leuk! Ik ging helemaal blij naar huis.

 

20-1: Creatieve reisverhalen

Ach ja, dat kan er ook nog wel bij. Een minicursus gemaakt door Corners of the World over creatieve reisverhalen schrijven. Een week lang door middel van allerlei instastories meer leren over hoe je je lezers vasthoudt door middel van het schrijven van boeiende teksten.

 

Alhoewel ik het leuk vind als mijn blogs goed gevonden worden op Google, het zijn vaak de mooie verhalen die ik leuk vind om te schrijven. En daarvan is het vaak wat moeilijker om ze ook voor Google te optimaliseren.

 

Het schrijven over je eigen misère op reis is een van de onderwerpen die het vaak goed doen. En dat heb ik zelf ook wel gemerkt. Het zijn ook de leukste onderwerpen om over te schrijven. Al is het alleen al om het gewoon even van je af te schrijven en het allemaal een beetje voor jezelf te relativeren. Denk aan de tocht die ik door de jungle moest maken of die keer tijdens een heel lange (lijdens)weg richting het vliegtuigwrak in IJsland. Met mijn gave om het hier een daar lekker aan te dikken lezen dat soort blogartikelen lekker weg. 

 

Er ligt nog een bijna afgeschreven blog klaar over mijn uitstapje naar de Batu Caves vlakbij Kuala Lumpur (zie foto). En de cursus creatieve reisverhalen heeft me helemaal gemotiveerd om deze binnenkort af te schrijven. Je raadt het al: nagenoeg een en al misère door mijn eigen onhandigheid hahaha.

 

21-1: aBMG

Ik doe naast betaalde klussen ook wat vrijwilligerswerk. Maar wel vrijwilligerswerk waar het element netwerken een grote rol speelt. Zo zit ik in het bestuur en doe ik de communicatie van Indo Business Club. En verder zit ik in de activiteitencommissie van het aBMG, de alumnivereniging van mijn oude opleiding Beleid & Management in de Gezondheidszorg.

 

Indo Business Club heeft volgende maand een event (Ronde Rijsttafel) over Smart IT (er zijn nog kaarten!), het aBMG had op 21 januari het eerste event van het jaar. We hadden een TEDxaBMG georganiseerd, om de alumni leden wat inspiratie mee te geven om het jaar goed van start te gaan. Hier legt Michiel Hulsbergen uit over de DialogueTrainer, een manier om lastige situaties uit de (toekomstige) praktijk te oefenen in gesprekken met virtuele trainingsacteurs.

 

23-1: Jaarplanning PEPER in je Zaak

Een jaarplanning maken. Ik doe het voor Visibilitas wel, maar om dit nu ook voor Eating Habits te maken, dat is andere koek.

 

Ook is het wat lastig, aangezien ik nog niet helemaal duidelijk heb voor mezelf wat ik nu precies met Eating Habits wil. Ik heb allemaal plannen, maar keuzes maken is niet iets waar ik heel goed in ben. Gelukkig heb ik de laatste dag van deze maand mijn VIP dag, waarbij ik wel een keuze ga maken met welk product/welke producten ik verder ga. Later hierover meer.

 

30-1: PON 2

Inmiddels raak ik al weer aardig ingeburgerd op mijn nieuwe baan. (Bijna) alle voorzieningen zijn inmiddels geregeld – ik wacht alleen nog op mijn laptop ‘van de zaak’ maar die is besteld – en ik draai mee in de overleggen, onder andere met de gemeente Rotterdam.

 

Rotterdam is koploper in veel zaken – zeg ik als trotse Rotterdammer(t) – en ook met de Proeftuinen Gezond Gewicht zijn ze vooruitstrevend. De proeftuinen zijn al een tijdje bezig en aan het einde van deze maand hadden we een tussenevaluatie met de verschillende partijen die betrokken zijn in de Rotterdamse proeftuinen.

 

31-1: VIP dag PEPER in je Zaak

De laatste dag van deze maand was echt zo’n ontzettend toffe dag! Een hele dag bezig met Stefanie van PEPER in je Zaak om mijn plannen concreet te maken met daarbij een plan van aanpak. Daarnaast hadden we heel veel meligheid en slappe lach, want vrijdag(middag).

 

Met Eating Habits heb ik wilde plannen en met het PEPER in je Zaak programma hoop ik eindelijk die stok achter de deur te hebben om die plannen ook echt waar te maken. Mede ook omdat dit jaar het Jaar van de Rat is in de Chinese astrologie en laat ik nou net een rat zijn.

 

Wat mijn plannen precies gaan zijn, dat hoop ik je binnenkort te kunnen vertellen. Maar het lijkt erop dat ik mijn coachingsvaardigheden en kennis van organisatieprocessen uit mijn ervaring als leidinggevende kan combineren met culinaire reizen. Klinkt spannend toch 😉 ? Dat had ik vooraf eigenlijk nooit kunnen bedenken. En daar ben ik best wel heel erg blij mee 🙂

 

Zo, dat was de maand januari. En dan heb ik nu eindelijk tijd om mijn kerstkaarten op te ruimen want daar was ik nog niet aan toegekomen. Een kerstboom heb ik nooit, dus dat scheelt.

 

De maand februari ziet er zoals het er nu naar uitziet een stuk rustiger uit. We gaan het zien 😉

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliatelinks.