Ik krijg vaak de vraag: ‘Waar kan ik lekker Indisch/Indonesisch eten?’ Vaak nog met de toevoeging ‘…in Rotterdam?’ Als Indo en Rotterdammer (en een blog dat voorheen IndoRotterdammert heette) vinden mensen het legitiem om mij die vraag te stellen. Nou heb je hier in Rotterdam ook wel wat goede adresjes zitten, maar voor de real deal zou ik zeggen: ‘Ga lekker naar Den Haag!’ Want in Den Haag, daar is de keuze reuze als het gaat om een lekkere portie indofood. Elke plek heeft weer zijn eigen specialiteit. Hieronder waar je lekker Indisch/Indonesisch kunt eten in Den Haag met daarbij hun (wat mij betreft) specialiteit: 

Indisch Indonesisch eten Den Haag - Eating Habits

Toko Semarang (Oen Gwang Go)

Deze toko ligt midden in een woonwijk in het Statenkwartier van Den Haag is een beetje buiten het centrum, maar het is de detour meer dan waard.  Hier kun je heerlijke pastel en lemper (met kip of met tonijn) eten. En als je geluk hebt, komt het net vers uit de keuken.

De winkel zelf is ook meer dan een bezoekje waard. Het is een echte Indische toko. Geen ruimte is onbenut gelaten om te gebruiken om allerlei lekkere etenswaren en non-food artikelen uit te stallen. Vanwege Corona mogen er nu maximaal 3 personen per keer in de winkel. En omdat de toko veel bezocht wordt door de locals en mensen van verder die inmiddels deze hidden gem hebben ontdekt, moet je daarom vaak even wachten voordat je jouw aankoop kunt doen. Ga maar gewoon in de rij staan en maak een praatje met de anderen in de rij. Dat hoort allemaal bij de voorpret.

 Toko Semarang (Oen Gwang Go), Danckertsstraat 77, 2517 TG Den Haag

indofoodtour Nederland toko - Eating Habits

 

Het Balihuisje

Deze concept store is meer dan alleen een eethuis. Hier gaat het ook om muziek, kleding en de relaxte indo-vibe. Maar omdat deze lijst over eten gaat, beperk ik me daartoe. Het Balihuisje van eigenaar Sergio serveert sate. Maar niet zomaar sate! Bereid boven houtskool kun je hier het beste voor de sate platter gaan: dan kun je zowel de sate ayam gewoon, pedis en chashu en de sate van tahu/tempeh proberen. En als je geluk hebt, zit er ook nog sate kambing bij. Lekker bij nasi kuning en wat gado gado.

Ook lekker hier: de Indische cocktails met onder andere Bandung ’22 likeur (voor wanneer je van de alcohol bent) en anders moet je echt de pandan shake proberen. Es Tjendol in milkshake vorm. Aduh enak!

Het Balihuisje, Piet Heinstraat 62, 2518 CJ Den Haag

indofoodtour banner groepsfoto
Het Balihuisje - Indisch Indonesisch eten Den Haag - Eating Habits

 

De Vegetarische toko

Zelf eet ik regelmatig vegetarisch, maar ik vind het altijd een geruststellend idee om naar een restaurant/afhaal te gaan waarbij je nog wel de keuze hebt om voor vis of vlees te gaan. Bij de Vegetarische Toko kan dat niet. Je hebt keuze uit vega of vega.

Max en zijn moeder Ina opende net voor de start van de Coronacrisis, de allereerste vegetarische toko van Nederland. In de Vegetarische Toko kun je de traditionele Indonesische keuken proeven, maar dan zonder vlees. En dat betekent in dit geval niet dat je alleen maar tempeh en tahoe kunt krijgen, maar er wordt vooral gebruik gemaakt van kip- en rundvleesvervangers. Die worden in het keukentje achterin de winkel zelf gemaakt. Dus geen vleesvervangers van de producent die het Oud-Nederlandsch weer nieuw leven in probeert te blazen.

Aan het enthousiasme van Max en Ina zal het niet liggen. De smaken zijn goed. En als je je overgeeft aan het feit dat je geen echt vlees aan het eten bent, is het hier heerlijk vertoeven.  Ik ben in ieder geval fan! Ook Minister President Rutte is al eens komen eten, getuige een foto in de vesterbank.

De Vegetarische Toko, Prins Hendrikstraat 150A, 2518 HX Den Haag

 

D’javas

De Javaanse Desvi serveert diverse Indonesische gerechten, met name Javaanse specialiteiten. De een bekend, de ander wat minder. Zowel Noord, Oost, Zuid, West en Midden-Java, diverse gerechten uit deze streken komen voorbij. Voor de echte durfals, proef soto Betawi, met een speciaal ingrediënt (mag je zelf uitvogelen wat dat precies is) of ga voor de ikan bakar. Daar at mijn moeder ooit haar vingers bij op. En dat zegt veel.

D’Javas, Muzenplein 149, 2511 GK Den Haag

D'javas - Indisch Indonesisch eten Den Haag - Eating Habits

Trio Eethuis

Dit eethuis van de Palembangse Pak Dani is voor veel Indonesische Nederlanders een echte hotspot. Verscholen in de smalle Annastraat vind je dit kleine eethuisje.

Laatst nam ik ook mijn Palembangse moeder mee en ook zij voelde zich er helemaal thuis. Vooral ook toen ze erachter kwam dat Pak Dani uit Palembang kwam en zelfs op school heeft gezeten waar mijn opa en oma en later mijn oom en tante een kantine runde. Soms is de wereld klein.

Trio Eethuis - Pempek Selam - Indisch Indonesisch eten Den Haag - Eating Habits

foto: Komar Eats

 

Trio Eethuis - ayam penyet - Indisch Indonesisch eten Den Haag - Eating Habits

Trio Eethuis, Annastraat 9, 2513 AT Den Haag

 

De Javaan

Eigenaar Guillaume doet waar hij zin in heeft. Wat hij kookt is per dag verschillend (op wat klassiekers na) en hoe lang op een dag zijn restaurant open is ook. Soms zit hij er tot ’s avonds laat, waarom niet, als het gezellig is. Is het beschikbaar, kies dan zeker voor de kip cashew bij je nasi rames.

De Javaan, Aert van der Goesstraat 45, 2582 AJ Den Haag

De Javaan - Indisch Indonesisch eten Den Haag - Eating Habits

 

Isaku-iki

Isaku iki betekent in het Javaans: ‘dit kan ik.’ En als dit over eten maakt gaat, dan kunnen ze dat zeker. Hier hebben ze heerlijke loempia Semarang. En ook de loempia basa is een aanrader.  Er is wat zitgelegenheid, maar je kunt ook gewoon afhalen.

Isaku-Iki, Anna Paulownastraat 17, 2518 BA Den Haag

 

Kopi Kopi

Deze tent in de Korte Houstraat is eigenlijk altijd druk. Met mensen die er komen eten in het restaurant en voor de afhaal. Het allerlekkerst vind ik hier de bubur ayam Sukabumi. Het is een ontbijtgerecht, maar ontbijten kun je ook prima ’s avonds. En een goede bubur sla ik nooit af.

Kopi Kopi, Korte Houtstraat 8A, 2511 CD Den Haag

Kopi Kopi - Indisch Indonesisch eten Den Haag - Eating Habits

 

Waroeng Lapek Jo

Nasi Padang! Mijn favoriet. Als ik in Indonesië ben, dan eet ik dit het liefste. Omdat je zoveel gerechtjes hebt om uit te kiezen. Hoe dichter bij Padang, hoe beter vaak.

Ibu Lapek Jo staat ook op de Tong Tong Fair en dan ga ik minstens een van de dagen even bij haar eettentje langs. In haar restaurant ben ik nog nooit geweest. Maar dat staat zeker nog op de planning. Zeker nu dit jaar én de Tong Tong Fair én mijn culinaire reis naar Java niet doorging 🙁

Bestel hier een uitgebreide Nasi Padang. Dan krijg je allemaal gerechtjes om van te proeven.

Waroeng Padang Lapek, Schoolstraat 26, 2511 AX Den Haag

Waroeng Lapek Jo - Indisch Indonesisch eten Den Haag - Eating Habits

 

Deze lijst is zeker nog niet volledig, maar nog niet alles is geproefd. Pfff, het gaat als een soort levenswerk voelen, maar he, alles om jullie goed te kunnen informeren. Heb jij tips waar ik absoluut zou moeten eten, laat het me dan zeker weten. En ga je bij een van bovenstaande eetgelegenheden iets eten, vergeet me dan niet te taggen. Dat vind ik leuk!

 

Staycation in Den Haag

Den Haag is een perfecte plek om een aantal dagen in door te brengen. Want om al deze adressen én ook nog allerlei inkopen te doen in de vele Indische toko’s die Den Haag rijk is op één dag te doen, is natuurlijk onbegonnen werk. Alhoewel…

In Den Haag heb je een aantal mooie hotels. Zelf ben ik enorm fan van Babylon Hotel The Hague. Zeker als je met de trein komt, is dit ideaal. 2x rollen en je bent er. En vanuit daar loop je zo het centrum in.

Andere goede opties, allemaal in het centrum van Den Haag:

 

Niet-al-te-dure hotels
  • Mercure Hotel
  • Best Western Plus Plaza The Hague City
Duurdere hotels
  • Hilton The Hague
  • Hotel Des Indes*

 

*Over Hotel Des Indes: dit hotel heeft een sterk verleden met Nederlands-Indië. Het hotel draagt namelijk dezelfde naam als het hotel in toenmalig Batavia in voormalig Nederlands-Indië. Het is misschien een beetje sjiek-de-friemel, maar het is wel helemaal in stijl met het thema van je staycation als je je in het Indische/Indonesische food scène in Den Haag gaat storten.

 Plan je bezoekje via Google Maps:

 

Alle adressen van deze post vind je ook in deze Google Maps lijst.