Indofood is booming! De Indische en Indonesische kookboeken schieten als paddenstoelen uit de grond en op TV is ook steeds meer aandacht voor al die heerlijke gerechten. Ben jij ook een indofoodlover? Hierbij 10 indo’s om in de gaten te houden. In willekeurige volgorde.

 
Wist je trouwens dat ik samen met Komar Eats een Indofoodtour organiseer in Den Haag?
Meer weten: check de info via de knop hieronder!

Indofood? Indisch of Indonesisch eten?

Ik heb het voor het gemak maar even indofood genoemd, maar in dit blog zul je de termen Indisch en Indonesisch gebruikt zien worden. Wat precies het verschil is, kun je hier lezen.

 

Het enige wat ik hier kwijt wil is dat Indisch niet hetzelfde is als Indiaas en dus ook niet vertaald naar het Engels Indian is. Foei Google Translate! Brrr! Krijg er altijd de rillingen van over mijn rug als dat gebeurt en vele indo’s met mij. Het gaat vaak genoeg fout. Zelfs sterrenchefs maken die fout weleens. Ook andersom trouwens. Zo las ik bij een sterrenchef ergens in Zeeland een tikka masala aangeduid als ‘lekker indisch’. Ik heb rechtsomkeer gemaakt. Zo, dat zal ze leren!

 

1. Vanja van der Leeden (Indorock)

Vanja van der Leeden is veel meer dan Indorock, haar boek over Indonesische smaken in een nieuw jasje. Maar als echte indofood liefhebber zal je dit boek waarschijnlijk wel kennen (of misschien al in je kast hebben liggen). Naast de schrijver van dit kookboek is ze ook chef, food stylist en food writer. Volg haar instagramaccount voor allerlei smakelijke foto’s (niet alleen indofood, maar wel heel veel).

 

Update 08-11-2019: Indorock won op 07-11-2019 de prijs Gouden Kookboek.

 

 

2. Pascal Jalhay (Baru Belanda)

Ook chefkok Pascal heeft vrij recent een kookboek uitgebracht: Baru Belanda. Daarin schrijft hij over de nieuwe Indische keuken. Daarnaast komt 14 november aanstaande een eenmalig magazine op de markt naar aanleiding van het boek, genaamd BARUBELANDA.

 

3. Cynthia Hedy (de Indomama)

Cynthia Hedy leerde ik kennen op de Tong Tong Fair (zie hiernaast met Pascal Jalhay tijdens de openingsreceptie van Tong Tong Fair 2019), waar wij beiden elk jaar in de horeca meehelpen. En ik mag een beetje trots zeggen dat ik haar heb overgehaald om ook te gaan bloggen (ok, het waren volgens mij eigenlijk haar dochters die het uiteindelijke zetje hebben gegeven, maar ik heb er wel een klein aandeel in gehad).

 

Cynthia Hedy deelt op haar blog De Indomama allerlei heerlijke Indische recepten. Recepten van klassiekers als kue lapis, frikadel pan en bolu kukus kun je hier allemaal vinden. 

 

Pascal Jalhay (m), Cynthia Hedy (r), fotocredit Wendy Yip

4. Marc Tierolf (Oma Miet Ketjap)

Marc is de maker van de lekkerste ketjap van Nederland, Oma Miet Ketjap. Mening indo heeft wel een fles in zijn of haar keukenkastje staan. Daarnaast heeft Marc laatst een prachtige reis naar Indonesië gemaakt om daar om zoek te gaan naar  authentieke Betawi recepten. Ik had bij het zien van alle filmpjes en foto’s de behoefte om direct het vliegtuig richting Indonesië in te stappen. Kijk op de site van Oma Miet voor meer informatie over de ketjap en de andere producten van Oma Miet.

 

5. Lola van Ruler (Toko Lo)

Lola van Toko Lo is banketbakker en gespecialiseerd in het maken van Indische zoetigheden. De creaties zijn bij haar te bestellen of te koop bij diverse pasar malams waar ze geregeld een kraam bemand. Het is vooral leuk om een kijkje achter de schermen te nemen, zowel op Instagram als op YouTube (zie hieronder). Want werken op een pasar is hard (heel hard) werken. Ik weet er alles van…

 

 

6. Albert Kokosky Deforchaux (Ap halen)

Albert van Ap Halen schrijft op onnavolgbare wijze (soms letterlijk haha) over zijn avonturen in zijn restaurant of gebeurtenissen van alle dag. Aanstaande zondag 10 november staat hij samen met zijn vrouw Marjolein (beter bekend als Njonja Halen) voor de eerste keer in het Verhalenhuis tijdens de Volkskeuken van Ap Halen met Indische verhalen en gerechten. Inmiddels uitverkocht en het is helaas eenmalig. Ik heb gelukkig net op tijd een kaartje weten te bemachtigen, joehoe!

 

Wist je trouwens dat ik samen met Komar Eats een Indofoodtour organiseer in Den Haag?
Meer weten: check de info via de knop hieronder!

Maureen Tan (l), fotocredit Paulami Sen

7. Maureen Tan (Anak Bungsu Amsterdam)

Hiernaast poseren Maureen en ik onze sate lilit, sate van gehakt op een serehstengel. Meestal wordt dit gemaakt van kip of garnalen, maar wij hadden een surf & turf variant (kip & garnalen), want we deden mee aan de Kookclub van het Jaar Verkiezing van ElleEten.

 

We wonnen uiteindelijk niet, maar kregen wel een eervolle vermelding. Omdat we zo lekker dicht bij onszelf waren gebleven. En die sate lilit, daar hadden we natuurlijk extra van gemaakt zodat we er zelf ook van konden smullen.

 

Waarom je Maureen moet volgen? Omdat ze authentieke Indonesische kooklessen geeft. En ze is met een heel mooi project bezig over de Indonesische keuken. Je kunt Maureen onder andere volgen via Facebook

8. Francis Kuijk (Francis Bakt & Kookt)

Francis ken je misschien van Heel Holland Bakt. Ze is ook de auteur van het Basisboek Indonesisch. Daarnaast is ze op een missie: mensen bekend maken met de heerlijke smaken van de Indische/Indonesische keuken. Als alles goed gaat, staat er voor mij samen met Francis in 2020 een leuke activiteit op de planning in het teken van de Indonesische keuken. En dat kun je dan natuurlijk volgen via dit blog.

 

Francis Kuijk (r), fotocredit Francisca Tan

 

9. Samballerie

Opeens was daar Samballerie op Instagram en YouTube. En door haar aanstekelijke enthousiasme voor alles wat met pepers te maken heeft en de lieve gastoptredens van haar opa en oma (vooral opa vind ik geweldig) groeide ze uit tot een ware Instagram sensatie.

 

 

10. Stanly Rutten (rumah rasa)

Deze chef kwam met de term Indonemie (waarbij ik eerst steeds Indomie las #indoafwijking): Gastronomisch Indonesisch. Daarmee wil Stanly de Indonesische keuken naar de Nederlandse huiskamers brengen. Meer lees je op zijn website over onder andere de workshops die gegeven worden.

 

Ik mag dan misschien zelf ook een culinair georiënteerde Indo zijn, ik ben niet heel erg gefocust op indofood. Maar als alles goed gaat, gaat dat veranderen in 2020. Zoals je hebt kunnen lezen, heeft dat alles te maken met een project waar ik mee bezig ben met onder andere de dame op nummer 8. Stay tuned!

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliatelinks.