Indische culinaire bibliotheek (ICB)

Een uniek stukje Indisch culinair erfgoed dreigt verloren te gaan: handgeschreven kookschriftjes met bijbehorende familieverhalen, herinneringen en smaken van vroeger. Maar daar komt verandering in. Han Go (Go-Tan), Maxime Sen (Stichting Pasar Budaya/Indo’s Be Like) en Helena Smit (Stichting Eating Habits) slaan de handen ineen en lanceren een grootschalig initiatief om deze waardevolle recepten te digitaliseren in de Indische Culinaire Bibliotheek (ICB).

Met hulp van AI en het bij elkaar brengen van hun grote achterban hopen zij duizenden recepten toegankelijk te maken voor het grote publiek én te behouden voor toekomstige generaties.

‘Tien jaar geleden was dit idee nog ondenkbaar vanwege het handmatige werk,’ aldus Han Go, creatief directeur van Go-Tan. ‘Maar met de technologie van nu kunnen we eindelijk deze monsterklus aanpakken – samen met de meer dan 2 miljoen mensen die onze community groot is.’  

Indisch kookschrift 2

Live digitaliseren tijdens Pasar Budaya in Rotterdam Ahoy

Tijdens Pasar Budaya, onderdeel van Pasar Malam Istimewa van 18 t/m 21 april in Ahoy Rotterdam, wordt de aftrap gegeven. Bezoekers worden opgeroepen hun handgeschreven kookschriftjes of losse familierecepten mee te nemen. Het team van de ICB zal deze ter plekke fotograferen en later digitaliseren met behulp van AI.

Daarnaast worden deelnemers uitgenodigd om korte interviews te geven over hun recepten en de verhalen erachter. ‘De herinneringen en emoties die bij een recept horen zijn minstens zo belangrijk als de recepten zelf,’ vertelt Helena Smit. ‘Die verhalen maken het erfgoed levend.’ Maxime Sen vult aan: ‘Ik hoor regelmatig: “Oh, een geheim recept van oma!” Maar hoe mooi zou het zijn als oma’s recept straks ook wordt gemaakt door de tante van je buurman? Cultuur is iets dat groeit als je het deelt.’

 

Een levend, digitaal archief

ICB is een non-profit initiatief dat tot doel heeft om recepten uit alle gemeenschappen binnen de Nederlands-Indische context te verzamelen, bewaren en delen. Van Indische families tot Indonesiërs, Molukkers, Javanen, Timorezen, Peranakan-Chinezen, Belanda Hitam enz: iedereen kan bijdragen aan dit digitale archief.

Indische kookschriftjes - culinair erfgoed

Kom ook en neem je kookschriftje mee!

Heb jij nog een kookschriftje van oma liggen op zolder, of een vergeeld recept van je overgrootmoeder in een oude verhuisdoos? Breng het mee naar Pasar Malam Istimewa en help mee om dit unieke erfgoed veilig te stellen.

Meehelpen in de stand van ICB?

Geen handgeschreven recepten, maar wil je wel bijdragen? Meld je dan aan als vrijwilliger. Alle hulp is welkom! Meld je aan via onderstaande knop:

PraktischE gegevens

📍 Rotterdam Ahoy – Hal 2, 4 en 6
🗓️ 18 t/m 21 april 2025


🕐 Openingstijden:

  • Vrijdag 18 april: 13:00 – 23:00
  • Zaterdag 19 & zondag 20 april: 12:00 – 22:00
  • Maandag 21 april: 12:00 – 20:00

Over de initiatiefnemers

Han Go - ICB

Han Go

is 2e generatie, mede-eigenaar en mede-directeur van het familiebedrijf Go-Tan. Van oorsprong zijn zij ontstaan uit de Indische rijsttafel in 1954. Het is opgericht door de vader van Han, Frans Go, die in Bandung is geboren, evenals zijn 6 broers en zussen en zijn moeder. Pas geleden kreeg Han handgeschreven receptenboekjes van zijn tante en oudtante in handen: oma Lien en tante Net. ‘Ik dacht: Daar moeten we wat mee, dat moet bewaard worden!’

Maxime Sen - ICB

Maxime Sen

heeft dayak-roots, is ondernemer en moeder en heeft een passie voor cultuur en geschiedenis. Ze is eigenaar van Indo’s Be Like, het platform waarmee ze op een herkenbare en soms humoristische manier aandacht geeft aan de Indische identiteit. Sinds kort heeft ze ook Stichting Pasar Budaya opgericht. Hiermee organiseert zij culturele projecten en evenementen die verbonden zijn aan gemeenschappen die voortvloeien uit voormalig Nederlands-Indië en het huidige Indonesië. De Indische Culinaire Bibliotheek sluit daar naadloos op aan. ‘Ik geloof dat recepten méér zijn dan alleen eten — ze zijn herinnering, verbinding en erfgoed.’

Helena Smit - ICB

Helena Smit

is met een Indonesische moeder uit Palembang opgegroeid met pempek en cuko. Verder is ze zo Rotterdams als haar vader. Als oprichter van (inmiddels stichting) Eating Habits zet ze zich al jaren in voor het zichtbaar maken van de rijke eetcultuur die Nederland en Indonesië met elkaar verbindt. Met initiatieven als Indofoodtours en RAKUS Magazine brengt ze smaken, verhalen en geschiedenis tot leven. Dankzij haar kennis en netwerk binnen de Indofood-wereld werkt ze regelmatig als programmamaker, expert en fixer voor uiteenlopende projecten. ‘Toen Han mij vertelde over dit project, wist ik meteen: hier wil ik aan bijdragen. Dit is precies hoe we onze eetcultuur levend houden: samen, met liefde en smaak

Over Eating Habits

Stichting Eating Habits wil door middel van de Indische, Indonesische en verwante keukens mensen informeren over de rijke geschiedenis en cultuur die Nederland en Indonesië al eeuwenlang met elkaar verbindt. We streven ernaar om via diverse activiteiten en projecten het culinaire erfgoed bekend te maken bij het grotere publiek en door te geven aan volgende generaties. Met Stichting Eating Habits willen we graag een cultuur van verbinding en wederzijds respect stimuleren, waar zowel traditioneel als modern er mag zijn en gevierd mag worden.

(c) 2015-2025 , Eating Habits

Contact

Stichting Eating Habits
@
Microlab Rotterdam
9th floor, Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

info@eatinghabits.nl

Algemene gegevens

KVK: 96879947

Relevante links

https://indofoodtours.nl/
https://rakusmagazine.nl/