Hamsa zit in een soort verzamelgebouw met naast het restaurant onder andere ook een Joodse boekshop en een cocktailbar. Mijn Airbnb in de Joodse wijk Kazimierz zit om 2 minuten loopafstand. Twee keer rollen en ik ben er dus. Dat is maar goed ook, want ik rammel. Ik ben niet gewend om laat te ontbijten (Hamsa gaat doordeweeks pas om 10 uur open).

Hamsa Israelisch eten Krakau Polen Eating Habits foodtravel uitgelichte afbeelding

Hansa inrichting en sfeer

Bij binnenkomst loop ik tegen een sterke specerijenlucht (met name komijn) op. Eigenlijk is het van buiten al te ruiken. Eenmaal binnen verwelkomt achter de bar het personeel mij met 5 man sterk. In het restaurant zitten alleen nog 2 Engelse dames aan een tafeltje verderop. Mogelijk moet de drukte nog komen.

 

De vrolijke Poolse popmuziek staat op een redelijk hoog volume voor in de ochtend, toch past het helemaal in de sfeer van het restaurant. Het restaurant is qua zitplaatsen niet heel erg groot, maar door het hoge plafond bestaande uit allemaal gewelven doet het heel ruim aan. Het is gezellig ingericht met veel foto’s uit Israël aan de muur en veel planten aan de wanden en boven de toonbank. Ook is in het restaurant de (K)Hamsa in alle vormen en maten te vinden.

 

Hamsa Israelisch eten Krakau Polen Eating Habits foodtravel (1)

Hamsa

De Hamsa, ook wel de Hand van Fatima genoemd, is de bekende talisman die geluk brengt en huizen beschermt tegen het kwaad. Tijdens het wachten op mijn ontbijt, lees ik hier meer over op mijn placemat.

 

Daarnaast lees ik op de placemat meer over welke ingrediënten veel worden gebruikt in de Israëlische keuken, zoals kikkererwten, sumac, za’atar en kardemom. Nog voordat ik kan vragen of ik nog een placemat mee mag nemen als souvenir, hoor ik een van de Engelse dames hetzelfde vragen. Uiteindelijk heb ik er maar niet naar gevraagd, niet origineel meer 😛

 

Jerusalem breakfast

Het duurt maar 15 minuten en ik heb mijn Jerusalem breakfast voor mij: een flatbread met scrabbles eggs, zure room, groene en zwarte olijven en veel salade. Het is een keer wat anders dan mijn boterham met kaas of bordje havermout ik wat ik normaal gesproken eet. Of een kom Indomie als ik verder niets in huis heb, je bent indo of niet 😉

 

Hamsa Israelisch eten Krakau Polen Eating Habits foodtravel (2)

Ontbijtbuffet in het weekend

Inmiddels is het zondag. Ik ben al een paar dagen in Krakau en al aardig ingeburgerd in the way of life in Kazimierz. Wat een heerlijke wijk! De oude gebouwen en sfeervolle straten. Veel restaurantjes, oud en nieuw, traditioneel, hipster en alles was er tussenin zit.

 

In het weekend is Hamsa een uurtje eerder open, om 9 uur. Elk weekend wordt er een speciaal ontbijtbuffet geserveerd. All you can eat, maar waar het mij om gaat, je kunt van alles een beetje proeven.

 

Een aangezien het toch om de hoek is, besluit ik nog een keer naar Hamsa te gaan om te ontbijten. De toonbank staat vol met allerlei gerechten. Op bruiloften heb ik het slechter meegemaakt. Hummus in allerlei soorten, ingelegde groentes, spreads, diverse soorten brood, groentestoof, falafel en salades. Het een ziet er nog lekkerder uit dan het ander. Het enige jammere is dat er geen bordjes bijstaan met daarop de namen van de gerechten. Ik schep mijn bordje vol en ga lekker in een hoekje van het restaurant zitten onder de luidspeaker waar de muziek weer uit de speakers knalt.

 

In het restaurant is het drukker dan de vorige keer dat ik er was, maar het zit lang niet vol. Pas later komen er wat grotere groepen binnen. Zowel toeristen als locals. Iedereen gaat voor het ontbijtbuffet.

 

Hamsa Israelisch eten Krakau Polen Eating Habits foodtravel (3)

Bedoeïne koffie

Ik drink er een bedoeïne koffie bij. Een aromatische koffie geserveerd in een cezve (een klein koffiepannetje met een lange steel eraan) die je drinkt met suiker en vergemalen kardemom. Het is een sterke koffie met wat drab aan de onderkant van het kleine koffiepannetje, vergelijkbaar met dat van Turkse koffie of kopi tubruk. Voorzichtig drinken dus.

 

Hamsa Israelisch eten Krakau Polen Eating Habits foodtravel (4)

 

Ik besluit nog een tweede gang te nemen en ga voor de groentestoof en een falafelballetje. De stoof is heerlijk warm en een beetje pittig. De falafel vind ik persoonlijk minder, vanwege de ietwat overheersende kaneel die erin zit. Maar daar zijn mijn smaakpapillen dan ook extra gevoelig voor (kaneelaversie).

 

Hamsa Israelisch eten Krakau Polen Eating Habits foodtravel (5)

 

Daar heb ik het uiteindelijk maar bij gelaten. Alhoewel ik zeker meer had op gekund, ook vandaag zit vol met eetmomenten. En een mens kan niet blijven eten. Nou ja, het kan wel, maar verstandig is het niet. Zegt de diëtist (ik dus 😉 )

 

Nou had ik graag nog een foto voor jullie willen maken van het buffet, maar omdat ik bij het weggaan per ongeluk het kopje van de bedoeïene koffie had omgestoten, ben ik dat helemaal vergeten. Maar neem maar van mij aan, het zag er prachtig uit! Het buffet dan, niet het kopje dat in scherven op de grond lag.

 

Conclusie

Hamsa is een leuke eetgelegenheid en zeker een aanrader voor wanneer je in Krakau bent. Ik ben er dus alleen voor het ontbijt geweest, maar je kunt er ook goed lunchen en avondeten. Ook als je niet in Kazimierz verblijft, want vanuit de Old Town ben je er ongeveer binnen 15 minuten lopen.

 

Wil je nou meer de lokale keuken proeven? Ik ben op aanraden van een aantal locals ook bij het restaurant Kuchnia u Doroty geweest, een echte favoriet van de locals in Krakau.