Had ik mezelf zo voorgenomen om deze maand wat rustiger te houden dan vorige maand… Het lukte niet echt. Lees er meer over in dit maandoverzicht februari 2020. Volgende maand maar weer een poging wagen. 

Foto: Linse van Dijk, nabewerking Eefje Friedhoff

 

Blogs van februari 2020

Er verschenen een aantal blogs online op Eating Habits:

Eating Habits maandoverzicht januari 2020

Lille, gebakjes-Mekka in Noord-Frankrijk

Typisch Poolse lekkernijen in Krakau

 

Niet heel veel blogs dus. Niet dat ik niet actief ben geweest op Eating Habits, maar dat was vooral veel achter de schermen. Zo heb ik in de code het een en ander aangepast om te zien of dit beter werkt voor de vindbaarheid (SEO). Beetje te technisch om hier verder op in te gaan, maar eerst zien of het in de loop van de tijd iets gaat uitmaken.

 

Verder ben ik ook achter de schermen bezig geweest om de structuur van de website aan te passen. Zoals je misschien al eerder op mijn blog hebt gelezen, ben ik bezig om een aantal nieuwe producten van Eating Habits op te zetten. Binnenkort ga ik je er echt meer over vertellen. Wanneer ik alles heb uitgewerkt, wil ik wel dat de producten een mooi plaatsje krijgen op deze website.

 

Dus heb ik een nieuwe startpagina klaarstaan die als alles zover is, gelanceerd kan worden. Ik denk er nog over om ter zijner tijd een aparte website te gebruiken, omdat het wel raakvlakken heeft met waar ik nu over schrijf, maar niet helemaal. Maar weet het nog niet helemaal zeker. Voor de start is het sowieso nog niet belangrijk. Daadwerkelijk starten vind ik belangrijker dan dat het allemaal helemaal gelikt en volledig online staat. Want dat is toch een ongoing process.

 

Goede voornemen businessboek: nu al mislukt

Misschien heb je in mijn maandoverzicht januari 2020 gelezen dat ik het goede voornemen had om elke maand minimaal 1 businessboek te lezen. Ik kan je zeggen: dat is nu al mislukt. Bummer!

 

Wel kreeg ik tijdens de livedag van het coachingsprogramma PEPER in je Zaak dat ik volg, het boekje Omdenken. Dit boekje kende ik al, ik gaf het in het verleden ook vaak als cadeautje aan collega’s en ik heb van Berthold Gunster ook een keer een lezing bijgewoond, maar het is altijd leuk om na een aantal jaar weer even door te bladeren. Maar om dat nou ‘een boek lezen’ te noemen, nuh.

 

Wil je meer lezen over Omdenken, dan kan ik je ook dit boek aanraden: Ja-maar, wat als alles lukt? ook van Berthold Gunster. Dat boek leerde mij dat het leuker is om te denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen.

 

1-2: Chinees Nieuwjaar

Alhoewel het 25 januari al de start van het Chinese Nieuwjaar was (het Jaar van de Rat, mijn jaar), werd het in Rotterdam pas grootst gevierd op 1 februari. 

 

Dus ik met mijn nichtje en mijn 2 kleine neefjes (Binkie 1 en Binkie 2) naar de West-Kruiskade om het te vieren (lees: Chinees eten te scoren). 

 

Het vuurwerkverbod is blijkbaar nog niet van kracht want het vuurwerk knalde weer lekker. En als dat al geen genoeg oorschade gaf, dan zorgde muziekdeksels daar wel voor. Ik maakte deze foto van een leeuw (of is het een draak?) en daarna zijn we gaan eten. Wat dat is pas echt belangrijk om het nieuwe Chinese jaar in te luiden 😉

 

5-2: Samenwerkdag met Zeeuwse Foodie

Het is altijd fijn om met mede-ondernemers een dagje te werken. Zo had ik onder andere een samenwerkdag met Martine van Zeeuwe Foodie. Vooruit, we hebben niet alleen maar gewerkt, maar ook bijgekletst. Martine is namelijk moeder geworden en daarna hadden we elkaar niet meer gezien.

 

Hotel en restaurant Lely in Oude Tonge is een beetje onze vaste stek geworden als het gaat om samenwerkdagen. Het is echt een heel fijne plek. Mooi ingericht, lekkere lunches, goede wifi en vriendelijk personeel. Eigenlijk vind ik dit tot nu toe de leukste en fijnste plek om te werken.

 

6-2: Travelclinic

Nog een paar weken en dan zit ik samen met 3 andere foodies in het vliegtuig naar Indonesië. De voorbereidingen zijn nog in volle gang. Want we willen alles uit onze reis halen.

 

Ook vaccinaties en goed reisadvies horen daarbij. Altijd als ik een verre reis ga maken, dan ga ik even langs bij de Travelclinic. En nu is het extra handig, want ze zitten tegenwoordig bij het ErasmusMC in plaats van vlakbij het Havenziekenhuis, dus vanuit het werk kan ik gelijk even langs.

 

De schade: niets! Alle benodigde vaccinaties waren nog geldig en ik heb voor Java geen noodkuur malaria nodig. Wel heb ik gevraagd voor advies met betrekking tot het Corona virus. Op het moment van schrijven is dat niet in Indonesië uitgebroken, maar wat info erover kan natuurlijk geen kwaad.   

Voor nu is het vooral de site van het RIVM in de gaten houden voor de laatste informatie. Ook kreeg ik het advies om markten met levende dieren zoveel mogelijk te mijden.

 

Dat laatste is een beetje lastig wanneer je een culinaire reis in Indonesië gaat maken. Maar als het uiteindelijk echt blijkt dat we ze beter kunnen mijden, dan is dat helaas zo.

 

Wat verder superfijn is sinds ik voor het PON werk (wat ondergebracht is bij het Erasmus MC waar ook de Travelclinic zit): het consult bij de Travelclinic is gratis voor Erasmus MC medewerkers en als ik al vaccinaties nodig zou hebben, krijg ik daar korting op.

 

Nou valt het aantal vakantiedagen in de CAO Academische Ziekenhuizen een beetje tegen, anders zou ik regelmatig bij de Travel Clinic zitten.

 

8-2: Business Ingredients

Wat ben ik ontzettend trots op Debbie van Het Ingrediënt. In een jaar tijd heeft ze een mooi congres uit de grond gestapt speciaal voor foodbloggers: Business Ingredients. En dan was dit ook gelijk het grootste foodbloggersevent van Europa! Ik hielp die dag samen met de andere leukerds op de foto bovenaan dit blog met allerlei hand-en-spandiensten.

 

Doel van het congres (in mijn eigen bewoordingen): foodbloggers in laten zien dat ze meer waard zijn dan een gratis fles olijfolie. En daar lach je misschien om, maar er zijn zoveel foodbloggers die daar genoegen mee nemen. En er zijn zoveel bedrijven die op die manier zorgen dat er heel veel publiciteit wordt gegenereerd zonder daarvoor de enorme bedragen uit te geven die aan een mediacampagne via de traditionele media als de krant, magazines, radio en tv wordt uitgegeven. En dat houdt elkaar zo lekker in stand.

 

Ben benieuwd wat de aanwezige foodbloggers bij Business Ingredients met alle kennis en praktische vaardigheden gaan doen.

 

Op de foto zie je Rachelle Verhage van Zij van Zeeuwze in actie tijdens haar presentatie over social media en dan met name LinkedIn.

 

Rachelle is sowieso al iemand die je moet volgen omdat ze heel inspirerend is, maar ze is ook nog eens een enorm goede spreker. Dat je als laatste spreker van de dag de hele zaal stil krijgt omdat ze ademloos aan het luisteren zijn, dan ben je goed!

 

11-2: Voorbereiding culinaire reis Java

Hoe gaan we onze dagen straks vullen met culinaire activiteiten? Welke lokale contacten hebben we gelegd? Is al het lokale vervoer al geregeld en wie doet de hotels boeken? Allemaal zaken die komen kijken bij het zelf organiseren van een reis. Maar zeker belangrijk omdat we het maximale uit onze culinaire reis willen halen, want het is een voorbereidings- cq onderzoeksreis wat hopelijk leidt tot meer. 

 

Iets later nog deze maand is ook het Corona virus een onderwerp van gesprek. Kunnen we straks überhaupt wel vertrekken? Lopen we een groot risico met een aantal longpatiënten in de groep?

 

 

Laten we hopen dat we straks gewoon kunnen vertrekken en dat het een mooie reis gaat worden. Wel staan we er zo in dat als het echt niet verantwoord zou zijn of er zelfs een negatief reisadvies gaat gelden, we de reis op een ander tijdstip gaan inhalen. Meer kun je toch niet doen.

 

13-2: PON gaat lekker door

Inmiddels is het team compleet en mijn nieuwe collega projectadviseur (de eerdere functienaam ‘projectmedewerker’ hebben we aangepast naar ‘projectadviseur’, omdat die nieuwe titel meer de lading dekt van wat we doen) en ik blijken nu al een goed duo qua kennis en werkervaring.

 

Met het hele projectteam hebben we een model gemaakt hoe de ketenaanpak voor de behandeling van overgewicht en obesitas van volwassenen eruit kan zien en dit gaan we toetsen aan de praktijk. In eerste instantie in Rotterdam en later ook in diverse andere gemeenten.

 

Bij het Timmerhuis, waar de gemeente Rotterdam kantoor houdt, hebben ze alle muizen (ratten) van het Jaar van de Rat (Muis) verzameld. En als Rat (Muis) moest ik daar even een foto van maken.  

 

13-2: Ronde Rijsttafel: Smart IT

Naast mijn werk bij het PON en de opdrachten die ik doe met mijn bedrijven Eating Habits en Visibilitas, ben ik ook bestuurslid van Indo Business Club.

 

In de praktijk houdt dat vooral in dat ik me bezig houdt met de communicatie via de online kanalen en dat is meehelp tijdens de diverse Ronde Rijsttafels (zo heten onze netwerkactiviteiten, we zijn een INDO businessclub en dan kan eten niet ontbreken).

 

De eerste Ronde Rijsttafel werd gehouden in het mooie Museum Sophiahof en ging over Smart IT. De hedendaagse wereld kan niet meer zonder technologische oplossingen en tijdens deze avond gaven diverse deskundigen hier hun kijk op. Ben je Indo met een business en wil je meer lezen over de toekomstige Ronde Rijsttafels en andere activiteiten (waaronder ons eerste golftoernooi!), kijk dan op de website van Indo Business Club.

 

19-2: Samenwerkdag met Globegirl

Gabriëlle van Globegirl had ik echt al in geen eeuwigheid gezien. Tenminste, zo leek het. Met Gabriëlle ben ik in 2017 en 2018 een aantal keer op pad geweest, onder andere naar West-Kalimantan (tijdens de persreis die ik daar organiseerde), Zweden (tijdens een persreis van Voigt Travel waarbij ik de +1 van Gabriëlle was) en naar IJsland (gewoon op eigen gelegenheid).

 

Tijdens onze samenwerkdag hebben we veel bijgekletst, geluncht maar ook hard gewerkt aan het schrijven van teksten.

 

 

19-2: Powertype test

Onderdeel van het PEPER in je Zaak programma is de Powertype Test. Aan de hand van een heleboel online vragen wordt bepaald welke kleur jouw voorkeurskleur is en welke karaktereigenschappen hierbij horen. Er zijn in totaal 40(!) kleuren die als uitkomst uit de test kunnen komen. Mijn kleur is blauw en dat staat onder andere voor loyaal, respectvol, rustig en verantwoordelijk.

 

Verder heeft iedereen ook een balanskleur en de mijne is oranje. Dat staat voor out of the box denken, avontuur opzoeken, energie en enthousiasme. Bij avontuur opzoeken moest ik even lachen – ik zie mezelf niet echt als een avontuurlijk persoon – maar misschien ben ik dat qua werk juist weer wel. Hallo carrièreswitcher!

 

 

23/25-1: Parijs

Het is niet de stad waar ik de fijnste herinneringen aan heb. Parijs heeft er zelfs voor gezorgd dat ik niet goed snapte wat er nou zo leuk was aan Frankrijk. Want als die mensen in Parijs al zo uit de hoogte doen, hoe moet het er in de rest van Frankrijk wel niet aan toegaan? 

 

Dat verkeerde beeld van de Fransen in het algemeen had ik de afgelopen twee jaar – met mijn reizen naar Haute-Marne, Normandië, Bretagne, Lyon en Lille – al bijgesteld. 

 

Deze keer in Parijs bleek dat mijn beeld van Parijzenaren inmiddels ook al flink achterhaald was. Of misschien was het omdat ik dit keer echt wel mijn best deed om Frans te praten? Want dan scoor je bij de gemiddelde Parijzenaar nog steeds pluspunten geloof ik.   

 

We gingen langs de toeristische en vooral de minder toeristische plekken in Parijs. En alhoewel het geen culinaire stedentrip was, hebben we wel zeker genoeg culinaire dingen gedaan. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan he.

 

Naast leuke culinaire hotspots zijn we ook naar een tijdelijke tentoonstelling in het Musée de l’Homme geweest genaamd: Je mange donc je suis. Je hoeft als foodie geen Frans te kunnen verstaan om te begrijpen wat dit betekent toch ;-)?

 

Er staan inmiddels al een aantal blogs in concept klaar over dit leuke lange weekend Parijs. Onder andere hebben we 60 minuten in de rij gestaan voor een broodje (zie hieronder). Of dat het het waard was, lees je binnenkort op mijn blog.

 

24-1: Nationale museum voor Wereldculturen 

Als voorbereiding op onze culinaire reis volgende maand zijn we aan het kijken wat we kunnen doen om meer ruchtbaarheid te geven aan het geheel.

 

Dus kijken we onder andere naar PR-mogelijkheden, maar ook naar manieren hoe we onze kennis vooraf, tijdens of na de reis kunnen verbinden met andere partijen.

 

Francisca Tan, een van mijn reisgenoten, heeft contact met een van de twee conservatoren van Indonesië van het Nationale Museum voor Wereldculturen (sinds 2014 zijn het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en het Museum Volkenkunde gefuseerd tot het Nationaal Museum van Wereldculturen.)

 

Samen met de conservator Koloniaal Verleden en Caraïbisch Gebied spraken we onder ander over de diaspora van Indonesië, de invloed van de Indonesische keuken in Nederland en Nederlandse keuken in Indonesië. Wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen in de toekomst. Als dat zo is, lees je dat natuurlijk ook op dit blog.

 

27-1: Livedag PEPER in je Zaak

Contentmarketing. Daar ging deze livedag van PEPER in je Zaak over. Op zich vind ik het altijd erg leuk om teksten te schrijven, dat is ook de reden waarom ik er mijn werk van heb gemaakt, maar om teksten voor mijn eigen social media te schrijven vind ik best lastig.

 

De laatste tijd lijkt het een trend om meer persoonlijke content te schrijven of content dat prikkelt, je laat lachen of een andere emotie bij je teweeg brengt.

 

Op zich vind ik dat ook wel leuk om te lezen; ik volg zelf vooral mensen op Instagram bijvoorbeeld die met wat humor en niet al te serieus hun teksten schrijven.  Toch vind ik het lastig om zelf dit soort teksten te schrijven.

 

Tijdens deze dag kreeg ik diverse handvatten en samen met de informatie die ik kreeg tijdens het webinar van de Powertype Test, ging ik op een gegeven moment helemaal los en had ik enorm veel inspiratie om de teksten zoals ik die wil schrijven te schrijven.

 

Nu alleen nog wat leuke foto’s bij uitzoeken – dat vind ik eigenlijk nog het lastigste – en dan kan het online. Stay tuned!

 

Op naar maart

Februari 2020 had wat mij betreft dus wat rustiger gemogen. Gelukkig is het een korte maand, dus het was allemaal ook weer zo om.

 

Maart gaat heel leuk worden met de reis naar Indonesië! Want ondanks dat het kan zijn dat Corona roet in het eten gaat gooien, ga ik er voor nu gewoon vanuit dat de reis doorgaat.

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliatelinks.