Onder de muggenbulten (inclusief allergische reactie, altijd leuk) en met een stevige verkoudheid begon ik aan mijn stedentrip Parma. Maar hé, Parma is een culinaire hotspot, dus ik liet niets mij tegenhouden om er een leuke tijd van te maken. Want lekker eten maakt veel goed. In dit blog lees je meer over wat je zeker moet eten in Parma.

 

Parmaham en Parmezaanse kaas

De meesten kennen Parma vanwege de Parmezaanse kaas en de parmaham. Alleen de kazen en de hammen gemaakt in een aantal streken – waaronder Parma – mogen de naam Parma dragen.

 

Bij veel restaurants in de stad kun je een plankje met de dun gesneden ham krijgen. Parmezaanse kaas wordt in Italië Parmigiano Reggiano genoemd. De kaas vind je in diverse gerechten terug. Over de pasta, over de pizza, in een salade. Een echte (sterke) smaakmaker die menig gerecht afmaakt.

 

Of ga naar een van de vele delicatessewinkels, waarvan er een aantal in de stad te vinden zijn. Zie ook voor een aantal adressen in het centrum bij ‘handige adressen’ aan het eind van dit blog.

 

Maar de stad kent meer lekkers dan ham en kaas.

 

Tortelli di Parma

Dit zijn gevulde pasta kussentjes met allerlei soorten vullingen. Tortelli met ricotta met kruidenvulling bijvoorbeeld of tortelli gevuld met pompoen (zucca). Je kunt deze pastasoort overal in Parma krijgen. Gekookt met een beetje extra vergine olijfolie en wat geraspte of geschaafde Parmazaanse kaas is de tortelli de Parma op zijn best.

 

 

Tortelli dolci

De zoete tortelli lijkt qua uiterlijk in niets op de hartige variant. Ok, het is een gevuld kussentje – of zeg eigenlijk maar kussen – maar daar houdt de vergelijking dan ook op. Het deeg om de vulling heen is wat brossig en lichtzoet. Binnenin de tortelli kun je verschillende soorten marmelade vinden. Bijvoorbeeld bosbessen of abrikozen. Je vindt ze over het algemeen bij bakkers en delicatessezaakjes. Je hebt ze in verschillende maten.

 

 

Funghi

In de streek rondom Parma groeien veel verschillende paddenstoelen. Er worden ook diverse foerageertochten georganiseerd waarbij je met een geoefende ‘plukker’ zelf je maaltje eetbare paddenstoelen in de natuur bij elkaar scharrelt.

 

 

Geen wonder dat je de eetbare varianten volop kunt krijgen in Parma (mits het het seizoen is). Vers, maar ook gedroogd, fijngemalen als pasta of in de olie. Of als onderdeel van gerechten. Ik at een focaccia met porcini (eekhoorntjesbrood) en Parmazaanse kaas. Erg lekker!

 

Gelati

Net als in de rest van Italië, kun je in Parma heerlijk ijs halen. Ergens in de middag is het ‘opeens’ ijsjestijd. Overal in de stad duiken mensen op met een hoorntje gelati in hun hand. Ga voor een ijsje in de vorm van een roos. Op zich ook erg mooi voor de foto, zeker wanneer je verschillende smaken (lees kleuren) kiest, maar het smelt ook redelijk snel. Dus wil je een (insta)foto maken, wees dan snel ?.

 

 

Zucca

De streek rondom Parma is ideaal om pompoenen te kweken. Tenminste, dat is als je de kenners moet geloven. De pompoenen zijn smaakvol en ideaal om pasta en marmelades mee te maken. Tortelli met zucca, gnocchi met zucca, marmelade met zucca, koekjes met zucca… Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het van pompoen maken. En het is allemaal te krijgen in Parma.

 

 

Handige adressen in het centrum van Parma

Il Fornaio

Een klein, schattig pastawinkeltje waaraan je zomaar voorbij zou kunnen lopen. Doe dat vooral niet! De vriendelijke vrouw achter de toonbank sprak weinig Engels en met mijn steenkolen Italiaans kwam ik ook niet ver, maar we hadden een (voornamelijk non-verbaal) gesprek over lekker eten, dus we kwamen een heel eind. En ik liep uiteindelijk met een tas vol lekkers tevreden de winkel uit.

 

Adres: 33, Str. Cavour, 43121 Parma PR, Italië

 

De lokale markt

Een kleine, gezellige markt op woensdag en zaterdag (ongeveer van 07.00-14.00 uur) tussen de vrolijk gekleurde huizen van het Piazza S. Bartolomeo.

 

 

Adres: Piazza S. Bartolomeo, 43121 Parma PR, Italië

 

Markthal

Zonder een bezoekje aan deze overdekte markt is je foodietrip in Parma niet compleet. Het hele jaar door kun je hier allerlei typisch Italiaanse streekproducten kopen. Ook een goede plek om er je dagelijkse boodschappen te doen.

 

Adres: Piazza Ghiaia, 43121 Parma PR, Italië

 

La Proscuitteria

Een muur vol met hammen, een toonbank vol met kazen, brood, marmelades en smeersels. Het is bijna altijd druk bij La Proscuitteria met een rij tot buiten. Maar dat is een goed teken. Alleen al voor de heerlijke etensgeuren is het de moeite waard.

 

 

Adres: Str. Luigi Carlo Farini, 9, 43121 Parma PR, Italië

 

Antica Salumeria Rastelli

Ook hier zijn het hammen en kazen wat de klok slaat. Als je van een wijntje houdt, is het de ideale plek om er een proeverij te doen. Als je niet van een wijntje houdt trouwens ook. Met een glaasje water smaken de ham en kazen ook prima 😉 .

 

 

Adres: Str. della Repubblica, 54, 43121 Parma PR, Italië

 

Pépen

Pépen is een begrip in Parma. Mensen staan hier graag in de rij voor een goed belegd broodje. Het is niet een heel grote zaak, dus de wachtrij staat grotendeels buiten. Wij zijn uiteindelijk maar ergens anders gaan lunchen.

 

 

Adres: Borgo, Vicolo Sant’Ambrogio, 2, 43121 Parma PR, Italië

 

Panificio Castagnoli

Waar we wel gegeten hebben? Een paar meter bij Pépen vandaan zit Panificio Castagnoli. Daar heb je een enorme keus aan plaatpizza’s. Met mozarella, parmaham, pesto, courgette, aubergine, peccorino, porcini al dan niet met wat schaafsel Parmazaanse kaas; er is keus te over. Je kiest zelf hoeveel je wilt hebben en betaalt voor het gewicht aan eten op je bord.

 

Je kunt er buiten op het terras zitten. Als dat te warm of te koud is, is er binnen ook genoeg plek. En ben je een beetje arty-farty, dan kun je binnen ook je lol op aan de bijzondere lampencollectie.

 

Adres: Via Vincenzo Mistrali, 2, 43121 Parma PR, Italië

 

 

Ga gelijk ff naar Bologna

Als je dan toch in de buurt bent, ga dan ook ‘ff’ naar Bologna. Want alhoewel Parma een geweldige stad is voor een culinaire stedentrip, Bologna is echt de culinaire hoofdstad van Italië. En vanuit Parma ben je er zo.

 

Meer weten over het eten in Bologna? Lees dan het blog: Typisch Bolognese gerechten en lekkernijen