Een dagtrip Bratislava vanuit Wenen is heel goed te doen. Naast allerlei activiteiten in Wenen, liet ik daarom 1 dagje vrij om met de trein naar Bratislava te gaan. Er was sneeuw voorspeld. En toen ik eenmaal in de trein van Wenen naar Bratislava reed, werd het landschap witter en witter. Dat zou mooie beelden geven!

In ongeveer 1,5 uur reis je van Wenen naar Bratislava, met 6 tussenstops. Nadat je de bebouwde kom van Wenen uit bent, zoef je langs weilanden met hier en daar een haas of hert. Naarmate Bratislava nadert, wordt het uitzicht iets heuvelachtig, met veel naaldbomen.

Wanneer je in Bratislava bent, is het misschien voor jou net als voor mij een beetje een vreemde gewaarwording. Het is dat er in de trein duidelijk werd omgeroepen dat dit het eindstation was. Want verder wees niets aan de binnenkant van het station dat dit station Bratislava, oftewel Hlavná Stanica (Hl Sl, Centraal Station) was.

 

Het was nog niet opgehouden met sneeuwen, eerder sneeuwde het steeds harder. Van mijn plan om naar het oude centrum te lopen (ongeveer 20 minuten, met mijn richtingsgevoel waarschijnlijk een half uur) had ik inmiddels afgezien. Omdat ik tram 1 niet kon vinden – daarvoor moet je bleek later links van het station een roltrap af – nam ik bus 93. De derde halte stopt naast het oude centrum. Via een aantal tunnels ben je in de binnenstad.

 

Een ov-kaartje dat een kwartier geldig is na afstempelen in de bus of tram kost 70 cent. Op de site van het OBB las ik dat het treinkaartje van Wenen naar Bratislava op de dag zelf ook geldig is als ov-kaart in de bus en tram in Bratislava, maar op de site van het OBB was niet duidelijk of dit een speciaal kaartje was of gewoon een regulier treinticket.

 

Historisch museum Bratislava

Bratislava is trots op haar geschiedenis en dat zie je in het Historisch Museum Bratislava. Dit museum is gratis te bezoeken met een Bratislava Card. Er is geen mogelijkheid om snel door het museum heen te gaan. Strategisch gestationeerde dames wijzen je kordaat maar vriendelijk de weg door het museum, zodat je niets kunt missen.

 

Een tip voor als je net als ik op een koude dag het museum bezoekt: hou je jas aan. Onderweg beklim je namelijk de toren waarbij je ook buiten op het balkon kunt staan om van het uitzicht op de oude binnenstad te genieten. Ik had mijn jas in een kluisje gelegd. De vrouw bij de garderobe zei verder niet dat ik mogelijk mijn jas nog nodig zou hebben. Of ze wist niet hoe ze het moest zeggen. Niet iedereen in Bratislava spreekt Engels.

 

In het museum vind je een bonte verzameling van alles wat met Bratislava te maken heeft. Kleding, servies en bestek, schilderijen, beelden, kerkattributen, je vindt het er allemaal. Ik wilde bijna het museum uitlopen toen ik nog net in mijn ooghoek zag dat je ook nog de kelder in kunt. Het was de enige plek waar er geen dame stond om mij de weg te wijzen, waardoor ik het hoogtepunt van het museum bijna had gemist. In de kelder vind je namelijk een grote verzameling aan martelwerktuigen met daarnaast allerlei gruwelijke verhalen. Wat mensen toch allemaal deden in vroegere tijden. Niet te geloven!

 

 

Na mijn lunch ging ik mee met de rondleiding door de binnenstad van Bratislava van het Tourist Information Centre door stadsgids Eva. Deze stadstour kun je gratis doen wanneer je in het bezit bent van een Bratislava Card. Door de sneeuwval waren er weinig toeristen in de stad en blijkbaar niemand die met de stadstour mee wilde. Daarom had ik een privé rondleiding, wat natuurlijk helemaal relaxt was.

 

Eva vertelde over de roerige geschiedenis van de stad, die ooit in Hongarije lag, toen in Tsjecho-Slowakije en nu in Slowakije. Over dat de stad een van de eerste Midden-Europese universiteiten had. En hoe veel Joden door de Nazi’s werden weggevoerd naar concentratiekamp Auschwitz.

 

Standbeelden

Waar Bratislava om bekend staat, zijn de diverse standbeelden die in de binnenstad te vinden zijn. Zo is er de Franse generaal (dit is dus niet Napoleon Bonaparte, wat veel mensen denken) die voorovergebogen over een bankje over het centrale plein kijkt en de man die met een guitig gezicht vanuit het riool naar de mensen lacht.

 

 

Filmsets, Joodse wijk en de oude stadsmuur

Mede door de sneeuwval zag de binnenstad van Bratislava er heel mooi uit. Eva nam mij mee naar een aantal hoogtepunten van de binnenstad. Sommige straten zijn regelmatig gebruikt als filmset en ik snap helemaal waarom. Het lijkt alsof je tientallen jaren terug bent in de tijd.

 

Andere mooie plekken van de stad zijn de Joodse wijk en de St. Elisabethkerk (ook wel de Blauwe kerk genoemd). Ook kun je op een aantal plekken nog delen van de oude stadsmuur zien. 

U.F.O.

Wanneer je de stad van bovenaf wilt bekijken, moet je een stukje de oude binnenstad uit. Bij U.F.O. heb je een mooi uitzicht over de stade en de de wijde omtrek. Ook kun je eten of een drankje doen.

 

Vanwege de sneeuw en de beperkte tijd die ik had ben ik er niet meer aan toegekomen om naar dit uitzichtpunt te gaan. Ik kan dan ook niet uit eigen ervaring zeggen of het de moeite waard is. Je kunt er met het OV heen of je kunt er naartoe lopen. U.F.O. vind je op de SNP Bridge, 851 01 Bratislava.

 

Bratislava Card

Bratislava Tourist Board verleende mij een Bratislava Card. Met deze kaart kun je gratis met het OV reizen, diverse musea met korting of geheel gratis bezoeken en krijg je korting bij diverse andere bezienswaardigheden en restaurants. Daarnaast kun je gratis met de rondleiding mee door de binnenstad van Bratislava. Informeer bij het Tourist Information Centre naar de tijden. Een kaart voor 1 dag kost 15 euro, ook te verkrijgen bij het Tourist Information Centre. Het adres is: Klobučnícka 2 in Bratislava (vlakbij het centrale plein).

 

Dit blog is mede tot stand gekomen in samenwerking met Bratislava Tourist Board.