Selecteer een pagina

En toen zat een groot deel van Nederland thuis… Ik weet nog dat ik een paar weken geleden voor reisadvies naar de Travelclinic ging. Toen was het nog een lokale uitbraak in China. En nu is het pandemie. Zo snel kan het gaan. Mijn culinaire reis naar Java wordt verplaatst naar later dit jaar. Jammer, maar het is niet anders. Daarvoor in de plaats heb ik een aantal leuke series die het hart van menig culinair reiziger sneller laten kloppen. Om alvast een beetje inspiratie op te doen voor wanneer we weer kunnen reizen. Of om je culinaire reishonger te stillen.

 

Street Food

(1 seizoen)

De meesten van jullie zullen de serie Street Food wel kennen. Heb je hem nog niet gezien: ga het zien. Deze docu is zo mooi en smakelijk in elkaar gezet dat je eigenlijk direct het vliegtuig wilt pakken. Naar Jay Fai in Bangkok, Toyo in Osaka of Florencio Escabas in Cebu. Nog meer dan het eten, staat het verhaal van de gepassioneerde steetfoodverkopers centraal.

 

Bij het verhaal van de eerder genoemde Toyo en en de familie uit Seoul heb ik even een traantje moeten wegpinken. Een streetfoodkraam bemannen is hard werken en er worden veel offers gebracht om het werk te kunnen (blijven) doen.

 

Er komt trouwens binnenkort ook een Street Food Latin America uit. Er is nog geen officiële datum bekend gemaakt wanneer deze serie ook in Nederland te zien zal zijn. Maar je kunt alvast de notificatie aanzetten.

 

 

Midnight Diner: Tokyo Stories

(2 seizoenen)

In het nachtrestaurant van chef-kok ‘De Meester’ komen diverse nachtbrakers genieten van het eten. De Meester heeft zelf een beperkt menu, maar hij biedt aan om elk gerecht te maken, zolang hij de ingrediënten voor handen heeft. Soms neemt de klant zijn eigen ingrediënten mee.

 

De klanten zijn divers en hun achtergrondverhaal ook. In elke aflevering staat een andere klant centraal met diens favoriete gerecht. En zo leer je bij het zien van de serie een groot scala van gerechten uit de Japanse keuken kennen.

 

 

E Il Cibo Va

Deze documentaire gaat over de Italiaanse keuken. De Italiaanse keuken in de Verenigde Staten welteverstaan. Hoe kwam het Italiaanse eten in de Verenigde Staten en waarom werd het daar zo populair? En hoe hebben de gerechten zich in de loop van de tijd ontwikkeld? Een documentaire over de Italiaanse geschiedenis, eetcultuur en diaspora. Buon appetito!

 

 

Flavorful Origins

(2 seizoenen)

Deze Chinese serie is vanaf februari 2019 beschikbaar op Netflix. Maar ik had er nog weinig van gehoord en dat is onterecht!  Het zijn allemaal korte afleveringen van maximaal 15 minuten waar telkens een ander ingrediënt of gerecht centraal staat.

 

Seizoen 1 gaat over de keuken van Chaoshan en het tweede seizoen gaat over de keuken van Yunnan. Het is niet alleen een kijkje in de keuken, maar ook in het dagelijks leven van de mensen daar. Het laat de belangrijke rol van eten in hun cultuur zien.

 

De serie laat ook zien dat de beide keukens zich kenmerken door no food waste (alle eetbare delen van dieren en planten worden gegeten), veel fermentatie en het gebruik van verse ingrediënten. Heel vers soms. Zo laat de serie ook een bereidingswijze van rauwe gemarineerde krab zien, waarbij de krabben nog levend en wel in de marinade worden gedoopt om 24 uur te marineren. Of een stuk vlees van een net geslacht rund dat aan de vleeshaak nog wat natrekt. Dat werk.

 

Extreme close-ups, glanzend voedsel, verrassende camerastandpunten, een mooie soundtrack en een gedetailleerde beschrijving van het voedsel maken de serie helemaal af. Elke aflevering begint met een extreme close-up van het ingrediënt of recept dat centraal staat. Het is vaak zo in close-up dat je je afvraagt wat het precies is. Maar een ding is zeker, het is een mooi inkijkje in de keuken van Yunnan en Chaoshan.

 

 

Jeremiah Tower – The Last Magnificent

Wie denkt dat de keuken van de Verenigde Staten alleen maar uit fastfood bestaat, zou deze documentaire moeten kijken. Jeremiah Tower is de grondlegger van de nieuwe revolutionaire keuken daar. Met bijdrages van onder andere (held!) Anthony Bourdain.

 

 

Somebody Feed Phil

(2 seizoenen)

Deze man heeft – mijn mening – een enorm blij hoofd wanneer hij een hap eten naar binnen werkt. Te blij misschien. Maar het kan ook afgunst zijn van mij, want hij krijgt dan ook echt de meest smakelijke en/of authentieke (dat hoeft niet altijd smakelijk te zijn trouwens) voorgeschoteld op zijn reizen.

 

 

Samurai Gourmet

(1 seizoen)

Echt een typisch Japanse serie. Met veel eten in de hoofdrol en hier en daar wat overgeacteerd. De serie draait om een bescheiden, gepensioneerde man die de samoerai in zichzelf ontdekt door de lekkerste gerechten van de Japanse keuken te eten. Voor wie eens wat anders wil dan een standaard food documentaire.

 

 

Las Crónicas Del Taco

(1 seizoen)

Op dit blog vind je vooral over de Europese en Aziatische keuken. Dat betekent natuurlijk niet dat er op de andere continenten niets te beleven valt op culinair gebied. En dat bewijst de serie Las Crónicas Del Taco.

 

De taco is onderdeel van de Mexicaanse eetcultuur. En het taco gerecht bestaat niet, er zijn verschillende gerechten en in elke aflevering van deze serie staat een andere taco centraal. Las Crónicas Del Taco is de ultieme serie voor de echte tacolover.

 

 

Hier kom je de komende tijd toch wel mee door toch? En zo niet, dan zijn er vast nog andere mooie series op Netflix te vinden. Of ga voor een mooi boek. In dit artikel heb ik een aantal mooie culinaire reisboeken op een rijtje gezet.

 

BoekenBoeken

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliatelinks.