Vorige week vertelde Marjolein van Foodies Have Arrived over haar favoriete vakantiebestemming Londen. Deze keer gaan we weer naar Azië. Nu vertelt Martine van Duizend en 1 dag over haar favoriete culinaire reisbestemming Vietnam. Naast bijzondere gerechten zijn er ook diverse leuke foodactiviteiten te doen waarbij je enorm veel leert over de lokale eetcultuur. Haar tips deelt ze hieronder.

Kun je allereerst wat meer vertellen over jezelf?

Ik ben Martine (1969) van Duizend en 1 dag. Samen met mijn vriend woon ik in Haarlem. Naast bloggen ben ik gek op kamperen, koken/bakken, reizen, lezen, zingen en zou ik graag eens een wereldreis maken.

 

Op dit moment ben ik werkzoekend. Het liefst zou ik zelfstandige klussen combineren met een parttime baan in loondienst. Het zou helemaal te gek zijn als dat werk zou zijn op het gebied van bakken, redactiewerk (bijv. kookboeken, blogs, recepten nalezen op spelfouten), moestuinieren of het begeleiden van mensen in een werksituatie.

 

Kun je wat meer vertellen over je blog?

Mijn blog is gestart in 2010. De naam is ontstaan toen ik in 2010 even geen werk had. Het Day zero project leek me destijds een leuke invulling van mijn tijd. Dat project houdt in dat je 101 doelen opstelt die je dan vervolgens in 1001 dag gaat behalen. De vorderingen houd je bij op een blog.

 

Na korte tijd bleek dat de meeste van mijn doelen met eten te maken hadden en dat een blog een prima manier was om de recepten die ik maakte te kunnen verzamelen. Het Day zero project heb ik toen weer losgelaten en mijn foodblog was geboren. Vandaar de naam Duizend en 1 dag.

 

Ik schrijf over alles rondom eten en reizen. Je vindt bij mij dan ook vooral recepten, reviews van kookboeken, reisverslagen en tips voor op reis.

 

Wat is jouw favoriete culinaire reisbestemming en waarom?

Ik heb voor dit interview gekozen voor Vietnam, maar het had ook een ander Aziatisch land of Engeland kunnen zijn. Het is toch Vietnam geworden, omdat ik daar een paar erg leuke ervaringen op eetgebied heb meegemaakt. Bovendien is er in Vietnam overal lekker eten te vinden, zowel op straat als in eethuisjes of restaurants.

 

Wat is het lekkerste gerecht dat je daar hebt gegeten en waarom?

Eigenlijk was de hoofdreden dat ik naar Nha trang wilde dat je daar krokodil aan het spit kunt eten. Die krokodil was een van de lekkerste dingen die ik ooit gegeten heb. Het vlees was gemarineerd in iets sojasausachtigs en heerlijk van smaak. Wij vonden het niet echt naar kip smaken zoals wel eens gezegd wordt, maar het had een heel eigen smaak. De structuur was een beetje een kruising tussen kabeljauw en kip.

 

 

Verder aten we in Vietnam natuurlijk een enorme berg loempia’s. Er zat veel verschil tussen de loempia’s, maar ze waren over het algemeen vrij onweerstaanbaar. 

 

Heb je ook nog een gerecht op die reisbestemming dat wat minder om over naar huis te schrijven was?

Meestal aten we heerlijk, maar aan het strand van Dong Hoi hadden we toch een mindere eetervaring. Qua reiservaring was het juist weer een hele leuke. Ik had gelezen over stalletjes met seafood langs het strand en daar wilden we heen. We wisten niet waar het precies zat en liepen net zo lang langs het water tot we bij tientallen mini restaurantjes met terrasjes kwamen.

 

We wisten niet goed hoe we het aan moesten pakken en liepen dus maar besluiteloos alle standjes af. Er waren 2 soorten restaurants: de stalletjes met terrassen en plastic stoeltjes op kleuterformaat en grote ongezellige drijvende restaurants waarbij je vis kunt kiezen die in een aquarium onder het restaurant in de rivier zwemt.

 

Uiteindelijk zijn we maar gewoon ergens bij zo’n stalletje gaan zitten. Daar kregen we hulp van een man naast ons die een klein beetje Engels sprak. Hij heeft schelpdieren en gestoomde en gegrilde inktvis voor ons besteld. Er werden wat blikjes lauw bier naast ons tafeltje gezet en een glas met ijs. De schelpen werden met ananas en groene, ons onbekende harde slierten geserveerd. Niet echt lekker, maar de schelpdieren zelf waren heerlijk.

 

Daarna kwam er een bakje met gekookte pinda’s in de dop. Die smaakten ook naar geweekte pinda’s en daar werden we niet echt wild van. De gestoomde inktvis bleek niet schoongemaakt te zijn en kregen we dus inclusief inkt en baleinen. We konden niet ontdekken of er ook ingewanden in zaten, maar hadden wel binnen 2 happen besloten dat we dit allemaal niet gingen opeten. En daarna kwam dus de gegrilde inktvis nog. In dezelfde conditie.

 

We hebben de inktvis maar een beetje bedekt met schelpen, hebben afgerekend en zijn vertrokken. We hebben niet echt lekker gegeten maar zijn wel een ervaring rijker. Want bijzonder was het wel.

Naast lekker eten kun je natuurlijk ook allerlei foodactiviteiten op je reisbestemming doen. Welke foodactiviteit kun je op jouw reisbestemming aanbevelen en waarom?

In geen enkel land heb ik zulke leuke foodexcursies gedaan als in Vietnam. We deden een foodtour, bezochten een cacaofarm waar op de ouderwetse manier chocolade gemaakt wordt, zagen 2 verschillende rijstenvelfabriekjes en tijdens een fotoworkshop kwamen we in een vissausfabriekje.

 

De allerleukste tour die we deden was de fishinglife experience tour vanuit Hoi An. Na een fietstocht stapten we over op een boot en zagen we hoe de vis gevangen werd met grote netten en mocht Maarten zelf een werpnet uitgooien (iets dat hoog op zijn bucketlist stond). Daarna gingen we op krabbenjacht met een coracle (rond bootje) en fietsten we door naar het huis van de gids.

 

Daar kregen we het hele proces van rijst verbouwen te zien en maakte de vrouw van de gids een heerlijke maaltijd. We hadden Banh Xeo (pannenkoekjes met vlees, garnalen en groenten) al vaker gegeten tijdens deze reis en we waren er niet zo heel enthousiast over. Tot we deze proefden. Deze versie was zoveel lekkerder dan alles daarvoor. De vrouw van de gids liet ons zien hoe ze de pannenkoekjes maakte en toen mochten we zelf aan de slag. 

Zijn er op jouw reisbestemming specifieke hotspots die anderen echt zouden moeten bezoeken?

Hoi An is erg toeristisch, maar heeft een sfeertje dat je eigenlijk echt geproefd moet hebben. ’s Avonds is het oude centrum prachtig verlicht met lampionnen. Je kunt er fantastisch eten en de fishing life experience die daarvandaan start is dus echt heel leuk.

 

Heb je zelf ook een blog geschreven over je je culinaire avonturen op jouw reisbestemming?

Ja. Ik schreef over de fishing life experience tijdens een tour vanuit Hoi An. 

 

 

Verder schreef ik een reisverslag over onze reis naar Vietnam van dag tot dag.

Er komt nog meer. Begin 2020 komen er nog een aantal posts online over de plaatsen waar we geweest zijn, wat we er aten, tours die we gedaan hebben en in welke hotels we zaten. Via deze link kun je alle posts over Vietnam vinden die ik geplaatst heb.

 

Heeft jouw reisbestemming jou ook geïnspireerd tot het maken van een gerecht?

Verschillende gerechten zelfs:

Heb je nog een leuke foodanekdote over jouw reisbestemming?

We aten in een eethuis waar het licht uitviel. Dat gebeurde kennelijk vaker want er werden direct kaarsen rondgebracht die met kaarsvet op je tafeltje geplakt werden. Bier werd in een tray onder je tafeltje gezet en was lauw. Het werd gekoeld met staven ijs die in je glas werden gezet. We kregen er overheerlijke pinda’s die we later in een strandtent nog eens bestelden. Met uiteraard die herinnering in ons hoofd. Helaas waren de pinda’s die we in de strandtent kregen erg oud. Toen Maarten daar iets van zei nam de serveerster ze weer mee en bracht ze later warm weer terug. Achteraf bedachten we dat ze vast cold verstaan had in plaats van old. Ze zal dus wel net zo verbaasd zijn geweest over ons als wij over haar.