Vanaf volgende maand verschijnt er een nieuwe rubriek op Eating Habits: ‘De favoriete culinaire reisbestemming van…’ En omdat ik zelf ook wel een favoriete culinaire reisbestemming heb, dacht ik dat het misschien wel leuk is om de rubriek zelf af te trappen. Hieronder kun je lezen waarom Singapore (een van) mijn favoriete culinaire reisbestemmingen is.

Kun je allereerst wat meer vertellen over jezelf?

Mijn naam is Helena Smit, 35 jaar oud en geboren en getogen in Rotterdam. Na een carrière als diëtist, beleidsmedewerker en leidinggevende in de gezondheidszorg, rolde ik het communicatie vak in. Sinds februari 2019 ben ik fulltime ondernemer. Naast dat ik mijn blog Eating Habits onderhoud en daarbij ook online communicatie & marketing en events voor culinaire organisaties doe, ben ik eigenaar van Visibilitas, dat ondernemende paramedici en zorgprofessionals helpt online meer zichtbaar te zijn.

Wil je meer over mij lezen, kijk dan op Over Eating Habits.

 

Kun je wat meer vertellen over je blog?

Mijn blog begon in 2016 ooit onder de naam IndoRotterdammert. Omdat ik Indo ben en Rotterdammert. Maar omdat ik schreef en schrijf over culinaire reizen en eetculturen in Europa en Azië dekte dat niet helemaal de lading. Uiteindelijk heb ik vrij resoluut de knoop doorgehakt om IndoRotterdammert om te dopen tot Eating Habits, wat toen al de naam was van mijn bedrijf.

 

Tot groot verdriet van een aantal van mijn volgers trouwens, maar hé, het leven gaat door 😉

 

Wat is jouw favoriete culinaire reisbestemming en waarom?

Ik heb er meerdere (Japan, Indonesië, Bologna, Londen), maar een van mijn meest favoriete bestemming is toch wel Singapore. Singapore is een smeltkroes van diverse nationaliteiten, waarbij Singaporese Chinezen, Maleiers en Singaporese Indiërs de grootste groepen vormen. En dat zie je ook terug in de diverse keukens die daar worden geserveerd.

 

Verder vind je op bijna elke hoek van de straat wel een hawker centre. Een foodhall waarbij elk kraampje gespecialiseerd is in 1 of een beperkt aantal gerechten. Singapore is echt een culinair walhalla als je het mij vraagt.

 

Wat is het lekkerste gerecht wat je daar hebt gegeten en waarom?

Ik ben groot fan van Indiaas eten. De lekkerste biryani at ik ergens bij een achterafstalletje om de hoek bij het hotel waar ik sliep. Die biryani is nog niet geëvenaard.

 

Maar het lekkerste vond ik wel dat ik daar ongestoord Es Bandung, Es Cendol en Es Campur kon drinken. Ik hou van dit soort drankjes die ook volop in Indonesië te verkrijgen zijn. Alleen durf ik het daar nooit te nemen, in verband met het ijs wat daar gebruikt wordt. Als het goed is wordt er in Indonesië steeds meer veilig ijs gebruikt, maar helemaal vertrouwen doe ik het nog steeds niet. Ik ben nooit ziek geworden op vakantie – even afkloppen – en dat wil ik graag zo houden.

 

Heb je ook nog een gerecht op die reisbestemming dat wat minder om over naar huis te schrijven was? Zo ja, welk gerecht was dat en waarom?

Een van de meest bekende gerechten uit Singapore is chicken rice. Omdat de eigenlijke foodstal met een Michelinster bekroonde chicken rice niet kon vinden, kwam ik uiteindelijk bij het restaurant uit  van dezelfde eigenaar. Ook hier een lange rij, meestal een goed teken dat het eten er goed is. Maar de chicken rice daar was op zijn zachts gezegd niet te vreten! De rijst was nog niet helemaal gaar en de kip had nagenoeg geen smaak en was vrij droog.

 

Een dag later ben ik trouwens naar het restaurant naast het bovenstaande restaurant gegaan, waar ze ook chicken rice verkopen. Hier geen lange rij, wel een superlieve bediening en de airco stond lekker koel. En de chicken rice? Die was heerlijk!

 

 

Nog iets wat ik niet heel erg lekker vond, was bij een Chinees restaurant in een mall in Chinatown. Hoewel je in Singapore prima met Engels uit kunt, is dat in Chinatown niet overal het geval. Zo had ik een ‘gesprek’ met een superlieve mevrouw die in het Mandarijn/Kantonees(?) aan mij probeerde uit te leggen wat er precies allemaal in het gerecht zat wat ik op de kaart had zien staan.

 

Omdat ik op reis nogal avontuurlijk ben aangelegd qua eten en ik er met deze mevrouw niet helemaal uitkwam, heb ik maar gewoon besteld. Het gerecht was niet echt mijn ding. Het bleek een soort behangplaksel te zijn met stukjes kip erin. Het mondgevoel is niet echt fijn. Alsof je telkens een hap snot weg zit te werken. Sorry! Het deed me een beetje denken aan een Moluks gerecht, papeda, gemaakt van sago. In de volksmond vaak aangeduid als – inderdaad – ‘behangplaksel’. Een gerecht wat ik tot op de dag van vandaag nog niet vrijwillig besteld heb en – gezien mijn ervaring met het behangplaksel uit dit Singaporese restaurant – het bestellen ervan nog even wat langer uitstel.

 

Naast lekker eten kun je natuurlijk ook allerlei foodactiviteiten op je reisbestemming doen. Welke foodactiviteit kun je op jouw reisbestemming aanbevelen en waarom?

Zelf ben ik altijd erg geïnteresseerd in de agrarische sector. Zien hoe groente en fruit wordt verbouwd, hoe specerijen groeien en kijkje nemen bij de dieren. Dat soort dingen.

 

In Singapore kun je een farmtour doen. Je koopt dan een kaartje waarmee je via een speciale buslijn aan de rand van de stad langs allerlei agrarische bedrijven wordt gebracht. Je kunt zelf bepalen waar bij welk bedrijf/bedrijven je een kijkje wilt nemen. Een agrarische hop-on-hop-off bus dus.

 

Ik ben toen onder andere naar een frogfarm en een goatfarm geweest. De frogfarm stond in het teken van kikkerbillen en op de goatfarm stond alles in het teken van geitenmelk. Uiteraard moest ik de producten ook even proeven. Van de kikkenbilballetjes was ik niet heel erg fan (het had een beetje de structuur van garnaal met de smaak van kip), maar de geitenmelk vond ik wel heel erg lekker. Vooral de chocoladegeitenmelk. Mmm!

 

 

 

Verwacht trouwens niet allemaal perfect onderhouden boerderijen. Hoewel in het centrum van Singapore alle gebouwen er tip-top uitzien, zien de boerderijen er in sommige gevallen wat vervallen uit.

 

Verder wil ik de jaarlijkse Food & Beverage Fair noemen. Vooraf had ik via Twitter contact met een accountmanager van producten uit Singapore in Nederland. Hij koppelde mij aan zijn collega in Singapore en zij heeft mij een hele dag rondgeleid in en rondom Singapore Expo. Zo ontzettend lief! Toevallig was in de Expo de Food & Beverage Fair aan de gang. Als je toevallig in Singapore bent op het moment dat de fair wordt gehouden, ga hierheen! Je ziet, leert en proeft zoveel verschillende gerechten uit Singapore en omstreken.

Zijn er op jouw reisbestemming specifieke hotspots die anderen echt zouden moeten bezoeken?

Chinatown! Wanneer je de MRT uitkomt ruik je al dat je in een foodwalhalla terecht bent gekomen. Naast een enkele winkel waar je kleding of souvenirs kunt kopen is het hier eten wat de klok slaat.

 

Je kunt naar een van de vele hawker centres, maar ook in de diverse winkelcentra kun je heerlijk eten. Voordeel van de winkelcentra ten opzichte van de hawker centres: De hawker centres worden meestal gekoeld door middel van ventilatoren, in de winkelcentrum loeit de airco. En dat is best wel eens lekker in een bloedheet en vochtig Singapore.

 

Heb je nog een leuke foodanekdote over jouw reisbestemming?

Dat was bij die Chinese dame waar ik dat slijmerige gerecht voorgeschoteld kreeg. Ik raakte daar aan de praat met een Chinees stel dat wel Engels sprak en toen kwamen we erop dat ik een foodblog heb. ‘I will tell the owner, she will like that.’ Toen de Chinese dame van het restaurant langskwam om hun bestelling te brengen, vertelde zij dat aan de vrouw. En zij wilde toen samen op de foto. Ze wees daarbij naar haar kleine wall of fame. ‘Oh no, I’m not famous’, probeerde ik nog. Maar ze stond erop. Dus mocht je ergens in Chinatown in een mall bij een Chinees restaurant zitten (het adres weet ik echt niet meer, nee echt!) en je ziet een foto van iemand die op mij lijkt en lacht als een boer met kiespijn, dan zou het zomaar kunnen zijn dat ik dat ook echt ben.

Wil je zelf een keer meedoen aan deze rubriek, stuur dan een mailtje naar:

info@eatinghabits.nl