Vorige week vertelde Inge van Knoeien met Inge over haar favoriete vakantiebestemming: India. De favoriete culinaire reisbestemming van Nicole van Cookies and Carrotsticks is Schotland. Want naast de mooie landschappen en de gastvrije mensen, heeft Schotland ook op culinair gebied veel te bieden. Hieronder lees je er meer over.

Kun je allereerst wat meer vertellen over jezelf?

Hoi, ik ben Nicole, 48 jaar (ouch), geboren in Duitsland, opgegroeid in Brabant, een tijdje in Denemarken gewoond, weer terug naar Nederland en woon nu sinds 2012 samen met mijn man, twee jongens, een hond en een kat in België.

 

Mijn blog is een ‘ietwat’ uit de hand gelopen hobby. Naast mijn blog werk ik drie dagen in de week in Waalwijk bij een groot logistiek dienstverlener als Transport Analyst.

 

Soms best lastig om alle ballen in de lucht te houden als je ook voldoende quality time met je gezin wil doorbrengen. Gelukkig steunen ze me 100% in alle gekke fratsen die met de blog te maken hebben. En zijn het drie gewillige proefkonijnen voor alle culinaire uitspattingen 😉.

 

Kun je wat meer vertellen over je blog?

Mijn blog ben ik eigenlijk al in 2016 begonnen, als een soort online kookboek waar ik recepten voor familie en vrienden kon plaatsen. Het eerste jaar was het ook niet meer dan dat. Van SEO had ik nog niet gehoord en aan promotie deed ik al helemaal niet. Pas eind 2017/begin 2018 begon ik me wat meer in de blogwereld en de hele technische kant ervan te verdiepen. Omdat ik merkte dat ik het schrijven zelf ook erg leuk vindt, is vorig jaar ook lifestyle erbij gekomen.

 

Wel blijft de main focus op food en recepten. En dat kan werkelijk van alles zijn, lokaal en werelds, gezond en ongezond, en alles daar tussenin.

 

Wat is jouw favoriete culinaire reisbestemming en waarom?

Een land dat lang geleden al ons hart heeft gestolen, is Schotland. Het landschap, met zijn enorme contrasten van glooiende heuvels, ruige rotsen en de vele meren. De vriendelijke en gastvrije mensen, wildvreemde mensen die je op straat aanspreken en gezellig een praatje met je maken. Maar ook culinair heeft Schotland echt wel meer te bieden dan enkel vettige gefrituurde hap (wat over het algemeen over de Britse keuken wordt gezegd).

 

Wat is het lekkerste gerecht dat je daar hebt gegeten en waarom?

Dat is best een lastige. Ben echt enorme fan van Haggis en het comfort food dat je het beste in kleine lokale pubs kan eten, maar een heel simpel gerecht dat ons nog altijd is bijgebleven van ons allereerste bezoek aan Edinburgh, is de Scotch Broth in een piepklein restaurantje dat je bijna voorbijloopt als je niet oplet. Het ligt namelijk niet aan de straat. Je gaat onder een boog een soort smal straatje in en daar ligt dan rechts de ingang van het restaurantje.

 

En dan die soep. Goed gevuld en zo extreem smaakvol, misschien wel de lekkerste soep die ik ooit heb gegeten. We zijn met de jongens tijdens ons bezoek aan Edinburgh ook nog eens langs geweest. Geen Scotch Broth, wel vers desembrood en een soepje, lekkere gerookte zalm en zoete pannenkoeken voor de jongste. Wil je hier een hapje eten of een koffie drinken, houd er rekening mee dat je soms moet wachten. Het is er echt megadruk.

 

Wat wij de eerste keer niet wisten, is dat Deacon’s House een rijke geschiedenis heeft en er zelfs originele elementen in de constructie zitten die teruggaan naar 1420. Het verhaal van Deacon Brodie, overdag een notabele burger van Edinburgh maar ’s nachts een inbreker, schijnt R.L. Stevenson geïnspireerd te hebben zijn roman “The Strange Case of Dr. Jekyll & Mr. Hyde” te schrijven. Dat verhaal vind je in muurtekeningen ook terug in het restaurant.

 

Heb je ook nog een gerecht op die reisbestemming dat wat minder om over naar huis te schrijven was?

Geen gerecht, maar iets wat je bij bijna elk gerecht krijgt of wordt aangeboden: chips oftewel friet. Die vind ik meestal echt niet te pruimen, nergens in Groot-Brittannië overigens. En het wordt bijna overal bij gegeten. Bestelde ergens vegetarische Stroganoff met rijst, of ik daar ook ‘chips’ bij wilde. Een andere keer bij lasagne. Ehm, nee, dank u.

 

De friet is vaak melig en veel te vet. Totaal niet zoals wij frietjes gewend zijn. Of je moet bij de Mc gaan eten, dan zijn de frietjes wel lekker.

Naast lekker eten kun je natuurlijk ook allerlei foodactiviteiten op je reisbestemming doen. Welke foodactiviteit kun je op jouw reisbestemming aanbevelen en waarom?

Wat wij altijd proberen te bezoeken, zijn farmers markets. Zeker als je in een self-catering accommodatie verblijft en meestal zelf je potje kookt. Prachtige lokale producten, vaak ook lekkere eetstandjes.

 

Verder geen foodactiviteit, maar een absolute aanrader: bezoek een whisky-distilleerderij. Ik houd écht niet van whisky – krijg dat spul niet weg – maar het is altijd interessant om de verhalen te horen. Zeker van de kleinere distilleerderijen. En voor de liefhebbers: je mag altijd proeven. Ze zeggen dat als je whisky niet lust, je jouw whisky nog niet hebt gevonden. Vrees alleen dat ik hem nooit zal vinden.

 

Tip: als je in de buurt bent, ga langs bij Edradour in Pitlochry, de kleinste nog in werking zijnde distilleerderij van Schotland. Echt een pareltje!

 

Zijn er op jouw reisbestemming specifieke hotspots die anderen echt zouden moeten bezoeken?

Waar je ook komt, pub food is vaak uitermate goed. Meestal met seizoensgebonden producten. Onze ervaring is dat hoe armzaliger een pub eruitziet, des te beter het eten dat je daar krijgt. Verder kan ik vooral voor Edinburgh een paar tips geven.

 

Houd je van burgers, is de Byron in Edinburgh een dikke aanrader. Sappige burgers, lekkere frietjes (de uitzondering!) én je kunt ook de ‘bun’ zonder meerprijs weglaten en vervangen door een salade. Ze hebben ook halloumi fries, courgette- en zoete aardappelfrietjes. Alle sausjes en dips worden zelfgemaakt.

 

Favoriete culinaire reisbestemming Schotland - Byron foto 1 - cookies and carrotsticks

 

Byron zit op twee plekken in Edinburgh en wij waren bij die op de Lothian Road. Overigens betaal je voor een kinderburger maar 25p als je zelf een burger pakt. Die 25p gaan dan ook nog eens naar een goed doel.

 

Favoriete culinaire reisbestemming Schotland - Byron foto 2 - cookies and carrotsticks

 

Als je een echt lekker broodje pulled pork wilt, moet je bij één van de filialen van Oink langs. Het hele geroosterde varken ligt in de vitrine en er wordt vers vanaf gesneden (of beter getrokken), en je krijgt er een stukje knapperig zwoerd bovenop. De broodjes zijn in drie verschillende maten te krijgen, met diverse sauzen. Let wel op, er is weinig zitruimte, dus grote kans dat je het broodje on the go op zal moeten eten. Maar het is écht de moeite waard.

 

Favoriete culinaire reisbestemming Schotland - Oink - cookies and carrotsticks

 

In Groot-Brittannië vind je op elke hoek wel een Indiaas restaurant, zoals je bij ons de Chinees vindt. Wij gingen bij het oudste Indiase restaurant van Edinburgh eten, Kushi’s. Werkelijk subliem. Helaas zijn ze tijdelijk gesloten. Ze zijn op zoek naar een nieuwe locatie, waar ze eigenlijk ook weer terug willen naar hoe het ooit in het verleden was. Ben nu al heel benieuwd waar ze komen te zitten en hoe het gaat worden, maar als ik de kans krijg, ga ik er zeker naartoe.

 

Favoriete culinaire reisbestemming Schotland - Kushi's - cookies and carrotsticks

 

Liever een keer vegan eten? Dan kan ik Henderson of Edinburgh ten zeerste aanraden! Ze zitten op diverse locaties in Edinburgh en hebben ook een kleine deli (waar wij ook hebben gegeten en ik naderhand ook nog wat lekker gebak heb meegenomen). Wij hadden een Thaise burger, een vegan lasagne en een Spaanse stoofschotel. Eén woord: wow.

 

Favoriete culinaire reisbestemming Schotland - Henderson - cookies and carrotsticks

 

Heb je zelf ook een blog geschreven over je je culinaire avonturen op jouw reisbestemming?

Eigenlijk alleen van onze laatste stedentrip naar Edinburgh, onze eerste reis met de kinderen naar Schotland. Gaat over wat je met de kinderen kunt gaan doen. Een blog over waar je lekker (met kinderen) kunt gaan eten staat nog steeds op de planning.

 

Heeft jouw reisbestemming jou ook geïnspireerd tot het maken van een gerecht?

Geen specifiek recept. Sowieso zou ik graag eens Haggis willen maken, maar zelfs de Schotten zeggen dat je dat niet zelf maakt maar daarvoor gewoon naar een slager gaat. Wellicht kan ik de vegetarische variant eens proberen. Verder werd ik zeker door Henderson of Edinburgh geïnspireerd om meer vegan te proberen.

Heb je nog een leuke foodanekdote over jouw reisbestemming?

Tijdens onze vakantie in 2007 waren wij wat aan het rondrijden nadat een walvistocht op mijn verjaardag in het water viel door het slechte weer. Vanuit Ullapool reden we langs de kust naar het Noorden. Op gegeven moment zien we een bord langs de weg, na 100 m rechts verse seafood sandwiches.

 

We komen een verlaten parkeerplaats op met alleen een aanhanger. Vanuit die aanhanger verkocht een vriendelijke man sandwiches, met krab en kreeft. Beetje vaag, op een verder compleet verlaten parkeerplaats maar we waagden het erop. Doe mij maar een crab sandwich, zei ik.

 

Meneer pakt twee witte boterhammen en legt er wat verse krab op. Hmm, niet genoeg, wacht… En hij trekt een theedoek omhoog waaronder hele krabben- en kreeftenscharen liggen. Die worden open gekraakt en ik krijg een laag van zo’n 2,5 cm dik krab op de sandwich. Wat mayo en de sandwich is klaar.

 

De krabben en kreeften worden elke dag vers in het dorp langs de oever gevangen. En diezelfde dag vanuit die vage aanhanger op die nog vagere parkeerplaats verkocht. Zo vers, zo lekker… een onverwacht pareltje.