Inge, van foodblog Knoeien met Inge, is de tweede die meedoet met de nieuwe rubriek van Eating Habits ‘De favoriete culinaire reisbestemming van…’. Vorige week was Anne-Marie van My Happy Kitchen de eerste met haar favoriete vakantiebestemming Thailand. Inge’s favoriete culinaire reisbestemming is India. Waarschuwing: als je Inge’s enthousiaste verhaal leest wil je direct in het vliegtuig richting India.

Kun je allereerst wat meer vertellen over jezelf?

Oei, een dame naar haar leeftijd vragen? Hahaha, nee geintje hoor. Ik ben 32 jaar en woon in Geleen (in Zuid-Limburg, voor wie nog nooit van dit gat gehoord heeft) samen met mijn vriend en 2 katjes. Mijn blog doe ik echt in mijn vrije tijd erbij, want ik werk ook nog 36 uur als business analist bij een IT bedrijf dat verkoop oplossingen maakt voor (voornamelijk) telecom bedrijven (snap je het nog?). Daarnaast zing ik ook nog bij een popkoor 1 avond in de week.

 

 

Kun je wat meer vertellen over je blog?

Even terugrekenen, ik ben volgens mij in 2016 begonnen met mijn blog, toen had ik een andere baan waar ik niet gelukkig was en zocht ik afleiding. Omdat ik altijd al graag kookte en experimenteerde met nieuwe receptjes besloot ik die afleiding te zoeken in mijn blog. Ook omdat ik simpelweg niet goed ben in het onthouden van recepten, dus vaak als mijn vriend een tijd later vroeg om datzelfde recept weer te maken, dan wist ik echt niet meer hoe ik het gedaan had. Zo begon Knoeien met Inge dus.

 

Waarom Knoeien? Omdat ik wel lekker kan koken, maar niet netjes haha. De keuken is altijd flink ontploft na een goeie kooksessie. Op mijn blog vind je vooral recepten, wel heel gevarieerd. Ik richt me niet specifiek op een speciale keuken of op alleen maar zoet ofzo. Gewoon echt waar ik zelf zin in heb. Daarnaast schrijf ik heel af en toe ook verslagen van reizen of reviews van events/hotspots. Dat laatste zou ik best meer willen doen maar is momenteel niet goed genoeg te combineren met mijn baan. Dat eerste trouwens ook niet. Ik zou best meer willen doen met koken, maar vooralsnog is dat niet realistisch omdat ik er niet mee verdien.

 

Wat is jouw favoriete culinaire reisbestemming en waarom?

Ik heb veel favoriete landen, of ja, eigenlijk heeft elk land dat ik bezocht heb op zijn eigen manier een speciaal plekje in mijn hart. Maar zeker culinair gezien staat India toch wel op nummer 1. India is natuurlijk groot.

 

Ik ben in 2011 door Rajasthan gereisd, een provincie in het noorden. Voor werk ben ik inmiddels 2 keer in Bangalore geweest, wat weer in het zuiden is. India als land is echt al super fascinerend. Het verschil tussen arm en rijk is gigantisch. Het rijke uit zich voornamelijk in enorme prachtige tempels, paleizen en forten. Vaak vind je dan een paar meter verderop armoedige huisjes, soms zelfs echt krotten. Hoe verder je buiten het centrum komt, hoe slechter de huisjes worden meestal.

 

De mensen vind ik ook fascinerend. Behalve dat ze echt met zovelen zijn, zijn ze ook nog eens goed in staren. Veel Indiers hebben nog nooit een blanke in real life gezien en dat is uitermate bijzonder voor ze. Ik ben dus ook regelmatig met iemand op de foto moeten gaan. Maar goed, dit interview gaat natuurlijk voornamelijk over de culinaire kant van het land. De Indiase keuken is echt heel gevarieerd. Wie verder kijkt dan alleen de standaard curries, zoals butter chicken, ontdekt de meest geweldige broden, salades en gefrituurde groentes en andere lekkernijen. Door gebruik van veel spices zijn de meeste Indiase gerechten echt bomvol smaak. En ja, ook vaak wel pittig. Maar gelukkig houden ze meestal wel rekening met je blanke huid en vragen ze in restaurants even na hoe pittig ze het mogen maken.  

 

Wat is het lekkerste gerecht dat je daar hebt gegeten en waarom?

Dat vind ik een lastige vraag want er zijn echt veel lekkere gerechten in de Indiase keuken. Mijn favoriete curry is een Paneer Butter Masala. Paneer vind ik echt geweldig lekker, het is een zachte kaas die niet smelt, net als bijvoorbeeld halloumi. Gezien ik geen heel grote vleeseter ben kies ik dus graag voor paneer als ik in India ben. De lekkerste Paneer Butter Masala die ik gegeten heb is die wat ik leerde maken tijdens een kookworkshop, daar zal ik later over vertellen.

 

Qua broodachtige gerechten is er ook zoveel lekkers, zoals naanbrood, paratha en bhatura. Maar het meest verzot ben ik op Akki Roti en Dosa. Beiden zijn eigenlijk ontbijt/lunchgerechten en lijken een beetje op pannenkoeken. Beiden worden gemaakt van rijstmeel, maar het beslag van dosa is gefermenteerd. Het wordt geserveerd met heerlijke chutneys. Je scheurt dan met 1 hand een stukje af, schept daarmee wat chutney op en smullen maar. Sowieso deze hele ervaring van eten met 1 hand vind ik echt geweldig. Uiteraard prefereer ik voor andere gerechten wel echt een vork hoor. Je zult mij nooit een biryani met mijn handen zien eten.

 

Qua streetfood ben ik groot fan van Pani puri. Dat zijn een soort knapperige bolletjes ter grootte van een pingpongbal, die gevuld worden met bijvoorbeeld aardappel, chutney en kruiden. Echt overheerlijke smaakbommetjes die stiekem net te groot zijn om in 1 keer in je mond te stoppen maar erin happen is ook onmogelijk.

 

Heb je ook nog een gerecht op die reisbestemming dat wat minder om over naar huis te schrijven was?

Oef, ik kan me nu niet 1, 2, 3 een gerecht herinneren wat ik echt niet lekker vond in die drie keer dat ik in India geweest ben. Het enige wat me te binnen schiet zijn de ontbijtbuffets die je in India krijgt. Niet dat die vies zijn, maar wel vrij heftig. Het ontbijtbuffet in het hotel heeft gelukkig ook nog wel ‘normaal ontbijt’ zoals toast en kaas. Maar ik ben voor een werkuitje destijds ook op een plek geweest waar het ontbijtbuffet echt alleen Indiaas was en dat was wel even wennen.

 

Het typisch Indiaas ontbijtbuffet is voor mij hetzelfde als een stevig lunch of dinerbuffet. Rijst, pittige curries, gefrituurd brood en andere gefrituurde hapjes, stevig dus. Wel lekker hoor, daar zul je me niet over horen klagen. Maar om 7u s’ochtends heb ik toch liever een broodje of schaaltje yoghurt.

 

Naast lekker eten kun je natuurlijk ook allerlei foodactiviteiten op je reisbestemming doen. Welke foodactiviteit kun je op jouw reisbestemming aanbevelen en waarom?

Toen ik in 2011 voor het eerst in India was, was ik nog niet zo fanatiek bezig met koken als ik nu ben. Toch heb ik toen een kookcursus gedaan waarbij we o.a. chapati en palak paneer leerden maken. Ook in Bangalore, toen ik daar vorig jaar voor werk was, volgde ik een kookworkshop. Daar leerde ik o.a. paneer butter masala en naanbrood maken. Beide recepten hiervan zijn ook al op mijn blog te vinden. Ik zou zeker aanraden om een kookworkshop te volgen, zo leer je een beetje de basis van de Indiase keuken kennen. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat de gemiddelde curry, naast alle specerijen, altijd ui, knoflook en gember bevat en de curry meestal steviger gemaakt wordt door cashewnoten.

 

Zijn er op jouw reisbestemming specifieke hotspots die anderen echt zouden moeten bezoeken?

Ik gok dat je met hotspots vooral ‘foodie hotspots’ bedoeld maar ik wil toch eigenlijk een andere unieke hotspot onder de aandacht brengen: De rattentempel Karni-Mata. Juist, dat lees je goed. In deze tempel leven zo’n 25.000 ratten die allemaal heilig beschouwd worden. Het verhaal gaat dat deze ratten reïncarnaties zijn van een familie. De tempel is een soort pelgrimsoord waar vele Indiers heen komen om geluk te vinden en gezegend te worden. Het zou geluk brengen als er een rat over je voeten loopt. Over je voeten? Ja, je moet je schoenen uit doen als je naar binnen wilt, zoals ik de meeste tempels. Binnen krioelt het van de ratten en overal ligt wel eten en uitwerpselen op de vloer. Niet echt iets voor iemand met smetvrees dus. Maar toch is het echt een bijzondere ervaring. Wie door de ratten heen kan kijken ontdekt een prachtige tempel trouwens, niet heel groot, maar wel mooie architectuur. 

 

Heb je zelf ook een blog geschreven over je je culinaire avonturen op jouw reisbestemming?

Nee, helaas. Moet ik misschien nog maar eens doen. Want naast de rattentempel en het lekkere eten is het land nog zoveel rijker met prachtige architectuur, mensen en natuur.

 

Heeft jouw reisbestemming jou ook geïnspireerd tot het maken van een gerecht?

Meerderen zelfs, en ik gok dat ze ook bijna allemaal in mijn antwoorden genoemd worden. Hieronder mijn 5 favorieten:

https://www.knoeienmetinge.nl/indiase-butter-chicken-murgh-makhani/

https://www.knoeienmetinge.nl/paneer-butter-masala/

https://www.knoeienmetinge.nl/indiaas-naanbrood/

https://www.knoeienmetinge.nl/akki-roti-met-kokos-en-mango-chutneys/

https://www.knoeienmetinge.nl/crispy-beef-salade/

Heb je nog een leuke foodanekdote over jouw reisbestemming?

Misschien is mijn haat-liefde ervaring met spicy biefreepjes wel leuk om te vertellen. Biefreepjes krijg je niet overal in India, omdat de koe natuurlijk heilig is. Toch krijg je bief in de wat luxere restaurants. Zo ging ik dus met collega’s eten ergens op de 17e verdieping midden in Bangalore op MG Road. Prachtig uitzicht en lekker eten. Omdat er ook wat locals mee waren hebben we hun het eten laten bestellen. Toen stonden er ineens sticky beefstrips op tafel. Als er iets is wat ik lekker vind is het “sticky” eten. Dus ik begon gelijk op te scheppen en ervan te eten. Phoe wat stond ik in de fik! Ik kreeg er gewoon tranen van in mijn ogen. Maar deze biefreepjes waren zooooo ontzettend lekker dat ik wel door bleef eten totdat die hele kom zowat leeg was. Ik heb daarna echt een uur lang niks anders kunnen proeven. En als zelfs je Indiase collega’s iets pittig vinden, dan weet je dat het ook echt pittig is.

Wil je meer weten over Knoeien met Inge?

www.knoeienmetinge.nl

Wil je zelf een keer meedoen aan deze rubriek, stuur dan een mailtje naar:

info@eatinghabits.nl