Boor van Malpas Kookt leeft samen met haar gezin in het zuiden van la douce France en verhuurt gîtes en lodgetenten en hebben een table d’hôtes. Zij neemt het stokje over van Martine van Duizend en 1 dag en vertelt over haar favoriete vakantiebestemming: (Zuid-)Frankrijk.
Kun je allereerst wat meer vertellen over jezelf?
Ha! Ik ben Boor Siegel, 42 en woon in Zuid-Frankrijk in de Aveyron. Daar hebben mijn vriend en ik een vakantiedomein: Domaine Malpas. Van 20 april tot en met 1 november verhuren wij gîtes en lodgetenten aan met name Nederlanders en Belgen.
Tijdens ons seizoen kook ik 2 maal per week voor onze gasten: table d’hôtes noemen we dat hier. Zo is mijn blog ontstaan Domaine Malpas Kookt, omdat er zoveel vraag was naar de recepten. Eerst eten de kinderen van onze gasten en daarna de volwassenen, die krijgen een 4-gangenmaaltijd.
Naast dat ik zelf kook voor onze gasten gaan we vanaf 2020 kookcursussen geven. Wij hebben 2 kindjes: Sarah (bijna 6) en Samuel (4 jaar) en een hond en een kat. Voor wij hier zijn neergestreken 8 jaar geleden woonden zowel mijn vriend als ik in hartje Amsterdam. En nu dus in de middle of nowhere in la douce France.
Kun je wat meer vertellen over je blog?
Domaine Malpas Kookt is dus ontstaan vanuit de table d’hôtes, koken deed ik daarvoor al graag maar niet op deze wijze. Je moet je voorstellen dat hier ‘s zomers 18 volwassenen mee-eten en zo’n 20 kids. Ik kook dus graag maaltijden die je goed kunt voorbereiden, denk aan soep en hartige taarten.
Het blog is begonnen in 2017 toen er achter elkaar mailtjes van gasten van die zomer binnen kwamen voor de recepten. Het liefst ontwikkel ik zelf mijn recepten en haal de inspiratie uit onze moestuin.
Ik vind het heel leuk om te schrijven over kruiden, de verschillende keukens: ik heb een grote voorkeur voor de Midden-Oostenkeuken, maar ook over waarom ik seizoensgroenten zo belangrijk vind of over de symboliek van een bepaalde groente.
Wat is jouw favoriete culinaire reisbestemming en waarom?
Ondanks dat ik dus helemaal gek ben op de Midden-Oostenkeuken, kies ik toch voor mijn nieuwe vaderland Frankrijk. Wat ik hier zo super vind is dat je met simpele, mooie producten, door die heel goed te kruiden de mooiste vaak boerengerechten op tafel tovert. Wij wonen zelf in de Aveyron en je hebt hier zoveel lekkere streekproducten.
Wat is het lekkerste gerecht dat je daar hebt gegeten en waarom?
Het allerlekkerste wat ik hier heb gegeten is misschien wel de farcous: een super simpel recept van meel, ei, snijbiet, peterselie en heel veel knoflook waar je een koekje van maakt en dat in de olie frituurt. Het is verrassend lekker en ik haal het heel graag op de markt hier verderop. Wij raden het onze gasten ook altijd aan.
Heb je ook nog een gerecht daar dat wat minder om over naar huis te schrijven is?
Oh dear heb je even: wat dacht je van een van de streeklekkernijen: tête de veau. En ja, dat is letterlijk wat het is, een gerecht van het hoofd van een kalf. Met alle goede wil ik kan dat niet eten.
Naast lekker eten kun je natuurlijk ook allerlei foodactiviteiten daar doen. Welke foodactiviteit kun je aanbevelen en waarom?
Wij hebben natuurlijk ook wijn hier, misschien niet de allerbeste van Frankrijk, maar zeker meer dan de moeite waard. Zo hebben wij een heel goede biologische wijnboer precies aan de overkant. Dat gebeurt hier sowieso veel in de streek: biologische land en tuinbouw, erg fijn!
En niet te vergeten alle markten hier waar echt mega veel goede kraampjes staan met eten en drinken. Heel mooie streekproducten. Echt een must go om heen te gaan.
Zijn er daar ook specifieke hotspots die anderen echt zouden moeten bezoeken?
We hebben hier zowel een sterrentent (op een schitterende locatie met hotel en naar verhouding met Nederland goed betaalbaar) als een restaurant met een bib gourmande. Wij vermoeden dat die binnen een paar jaar een ster hebben. Het restaurant ziet er van binnen niet uit, maar het eten en de sommelier zijn beiden in totale perfectie.
Heeft jouw reisbestemming jou ook geïnspireerd tot het maken van een gerecht?
Yes toevallig echt een heel simpel recept, maar heel typisch uit deze streek: want we gooien niks weg.
Heb je nog een leuke foodanekdote over jouw reisbestemming?
Jawel: gasten bestellen wel eens andouillette als ze uit eten gaan. Dat ziet er uit als een heel normale worst tot ze het proeven: hij voelt rubberig aan en wordt gemaakt van de ingewanden van varkens. Mensen vinden het op z’n zachts gezegd niet erg lekker…