Terwijl ik dit schrijf, zit ik nog steeds met iets van ongeloof maar een beetje te zitten. Niet gedacht dat ik binnen 2 weken kon zeggen dat mijn eerste online kaasproeverij daadwerkelijk uitverkocht zou raken. Dat smaakt naar meer! Letterlijk en figuurlijk.

Online Kaasproeverij kazen op de plank

 

Gewijzigde plannen

Even in het kort voor wie het verhaal nog niet kent: dit jaar wilde ik er vol voor gaan om culinaire reizen aan te bieden. Vooral voor de zakelijke markt.

De wereldwijde Coronacrisis was dan ook een flinke tegenslag. De reizen die zowel in Nederland als Indonesië voor mij op de planning stonden dit jaar moeten voor langere tijd in de ijskast. Een (verre) culinaire reis maken zit er voorlopig niet in. Helaas even geen exotische gerechten, drukke markten en avontuurlijke ingrediënten.

Corona gooide dus behoorlijk wat roet in het oh zo lekkere eten. Maar bij de pakken neerzitten, deed ik niet. Of eigenlijk, eerlijk is eerlijk, even bij de pakken neerzitten deed ik uiteraard wel. Ik vertelde je dit eerder in dit blog. Maar niet te lang.

online proeverij kaas banner 1

 

Culinaire reizen

Wat ik zo mooi vind aan het doen van culinaire reizen, daar kan ik wel een heel blog aan wijden. En dat zal ik binnenkort dan ook doen. Maar kort komt het erop neer dan ik het verdiepen in de lokale keuken gebruik om mijn vakantiebestemming qua cultuur beter te leren kennen. Verder is eten een prima middel om op een laagdrempelige manier kennis te maken met andere mensen. Want wie houdt er nou niet van eten? (Op die enkele functionele eter na dan…) Het ijs is zo gebroken. 

 

Dan maar online

Ik ging aan de slag met de vraag: Hoe kun je toch op culinaire reis en genieten van lokale specialiteiten, zonder te hoeven reizen? Door de Coronacrisis beeldbellen we er momenteel op los. Ik besloot dit te combineren met het versturen van een foodbox binnen een bepaald (landen)thema om dit in een online proeverij, samen met andere foodies, via een online verbinding op te eten.

Je maakt de box samen open aan het begin van de proeverij. Dat zorgt voor extra spanning: wat zit er in? Hoe smaak het? Wat is het verhaal achter het eten? Net als bij een echte culinaire reis heb je een bepaalde voorstelling van het eten en de smaak. In de praktijk is het vaak net even anders, maar niet minder leuk.  

Ik besloot dicht bij huis te beginnen: Nederland. Want ons eigen kikkerlandje heeft genoeg om van te genieten. Aangezien ik zelf een grote kaasliefhebber ben, werd het al snel: Nederlandse kaas. En niet alleen het proeven is fijn, ook is het interessant om het verhaal achter de betreffende kaassoorten te horen.

 

uitwerken van mijn online proeverij idee in de airbnb

 

Samen

Nog een mooie bijkomstigheid om samen met anderen, die elkaar vooraf nog niet kennen, aan een online proeverij mee te doen: je maakt op een laagdrempelige manier verbinding met gelijkgestemden (lees: andere foodies). En die verbinding is misschien wel net zo belangrijk als het leren en genieten van het eten wat voor je staat. Zeker in tijden van Corona. Eten verbindt. Ook online. Daar ben ik van overtuigd.

Daarmee komen de twee zaken die ik met fysieke culinaire reizen samen in deze online culinaire reis: proeven en leren van de lokale gerechten/streekproducten en ook nieuwe mensen leren kennen. Voor mij perfect en ik weet zeker voor degenen die meedoen met een online proeverij ook! 

 

kaas - online proeverij
online proeverij kaas banner 2

 

Niet alleen maar kaas

De Online Kaasproeverij van 5 juni aanstaande is dus uitverkocht. Kan het nog niet helemaal geloven eigenlijk. Ik heb daarna maar gelijk een nieuwe datum op de planning gezet. Op 3 juli aanstaande, ook weer op een vrijdagavond (dat is blijkbaar dé avond voor een kaasplank, bleek na mijn kleine steekproef onder familie, vrienden en collega’s), wordt de tweede Online Kaasproeverij gehouden.

Met andere kazen dat de eerste keer, maar wel ook weer van Nederlandse bodem. Nederland heeft zo veel bijzondere streekkaasjes, wanneer ik die allemaal wil proeven kan ik nog wel wat proeverijen vooruit. Dat het nu andere kaasjes zijn is puur eigen belang trouwens. Ik moet het ook naar binnen werken en ik hou nog eenmaal van een beetje variatie op mijn bord (of op mijn kaasplank). 

Ook als je de eerste editie straks superleuk hebt gevonden, kun je gewoon dus nog een keer meedoen zonder kans op dezelfde kaasjes.

Maar het is niet alleen maar kaas wat de klok slaat de komende tijd. Zoals ik al zei, ik hou van een beetje variatie op mijn bord, dus elke keer een kaasproeverij organiseren zie ik niet echt zitten. Daarom ben ik achter de schermen bezig met nog een aantal andere online proeverijen, elk met een ander thema.

Van eentje kan ik al een tipje van de sluier oplichten. Het heeft allemaal te maken met een product dat getempereerd moet worden. Nou, de echte liefhebber weet dan genoeg toch ;-)?

Wil je een seintje krijgen wanneer er een nieuwe online proeverij beschikbaar is, laat dan je mailadres achter op de pagina Online Proeverijen.