Stel: jouw vriend/vriendin/vader/moeder/neef/nicht of wie dan ook is een echte culinaire reiziger. Niets liever reist hij of zij de wereld rond op zoek naar de leukste culinaire hotspots, lokale eetculturen en/of de meest populaire streetfoodstalletjes. En diegene is jarig. Of er is een andere gelegenheid waardoor je diegene een cadeautje wilt geven. Wat geef je dan? Hieronder een aantal ideeën.

Boeken voor culinaire reizigers

Een leuk boek cadeau doen kan natuurlijk altijd. Om de culinaire reishonger nog wat verder aan te wakkeren of als studiemateriaal voor de komende culinaire reis in de planning. Hieronder een aantal boeken die ik zelf erg de moeite waard vind.

Where Chefs Eat

Een chef zal wel weten waar je goed kunt eten toch? Dit boek geeft een groot aantal adressen van de meest favoriete restaurants van 660 chefs. Ontbijt, lunch en avondeten, het komt er allemaal in aan bod. Wel een beetje dik boek om op reis mee te nemen. Er is ook een e-book versie trouwens.

Hungry Planet

Vroegâh, toen ik nog Voeding & Diëtetiek in Den Haag studeerde, heel, heul lang geleden, zag ik voor het eerst de foto’s van verschillende families uit verschillende landen met voor hen op tafel alle etenswaren en drank (alcohol/non-alcohol) die er in een week werd genuttigd. Mijn eerste reactie: wow wat veel! Mijn tweede reactie: wow wat leuk om die verschillen te zien en zo meer over de cultuur te leren.

 

Dit boek heeft een mooi inkijkje in de koel-/provisiekast van gezinnen uit verschillende landen. Ook handig voor wanneer je op zoek bent naar typische voedingsmiddelen uit een bepaald land die je als culinaire souvenirtjes mee kunt nemen uit de supermarkt.

 

1,000 Foods To Eat Before You Die

Moet ik deze nog verder uitleggen? Nee toch?

Ultimate Eats

De boeken van Lonely Planet, wie kent ze niet? Mening backpacker is er groot mee geworden. Ook menig niet-backpacker, want deze boeken bevatten nou eenmaal vele leuke adresjes samengesteld door enthousiaste locals. Deze is helemaal gericht op food, meer heb je niet nodig 😉

Food Journeys of a Lifetime

Plekken waar je heerlijke lokale gerechten en culinaire ervaringen kunt opdoen. Aanbevolen door National Geographic. Perfect om bij weg te dromen of om de bucketlist mee aan te vullen.

Luilekkerland

Voor de echte geschiedenis foodie freak en een gezonde dosis liefde voor de Nederlandse keuken, is dit het ultieme cadeau. Onderverdeeld in hoofdstukken met titels als ‘Zuivel’ en ‘Groente’, maar ook ‘Ongelijkheid’, ‘Oorlog’ en ‘Exotisme’ bespreken vader en dochter Kleyn de geschiedenis van de Nederlandse eetcultuur.

 

Want een culinaire reis/stedentrip kun je ook prima in eigen land maken natuurlijk.

Overige cadeaus voor culinaire reizigers

Er zijn natuurlijk ook veel andere mooie cadeaus die je aan een culinaire reiziger kunt geven. Hieronder een paar opties:

 

Bentobox

Huh, een culinaire reiziger die zijn eigen lunchbox meeneemt? Ja tuurlijk kan dat! Want een culinaire reiziger is niet altijd op reis.

 

Maar ook wanneer je op reis bent, kan een bentobox ideaal zijn. Want het is de perfecte, duurzame doggybag (box). Met veel aparte vakjes zodat je alle gerechten en hapjes goed kunt scheiden.

 

Rantang/tiffin

Wil je wat meer de Indiase/Indonesische manier van lunchbox/doggybox, dan kun je voor een rantang/tiffin gaan. Deze opstapelbare lunchbox houdt ook nog je eten een beetje warm.

Thermosfles

Al dat eten maakt dorstig. In een restaurant is het makkelijk om wat te drinken bij je eten te bestellen, maar ben je vooral bezig met streetfood, dan kan dat niet altijd. En dan ben je blij als je je eigen drinken hebt meegenomen.

 

Een thermosfles vind ik altijd wel fijn om mee te nemen op reis. Soms ben je je (inmiddels lauw geworden) water beu. Warm water en wat theezakjes of oploskoffie (I know, maar ik ben qua koffie niet zo moeilijk) mee en je kunt een beetje afwisselen.

Waterfles

Hoef het voor jou niet zo nodig om een thermoskan mee te nemen op reis, dan ga je voor een gewone waterfles. Je kunt natuurlijk ook steeds flesjes kopen, maar dat is niet heel erg duurzaam.

 

Deze van Mepal heeft een anti-slipgrib en als je vette vingers hebt van het met je handen eten, is dat wel heel erg fijn.

Foodie sokken

Een beetje zelfrespecterende foodie op reis moet natuurlijk ook wel in stijl op reis. En hoe kan dat beter dan met een gezellig paar hamburger-sokken aan je voeten. Of sunny-side-up-sokken. Of kersen-sokken. Of junkfood-sokken. Voor ieder wat wils.

Flosdraad

Je kunt erom lachen, maar als er een stukkie draadjesvlees tussen je kiezen zit, ben je niet blij. En die rottige tandenstokers komen niet overal bij omdat je tanden niet altijd genoeg tussenruimte hebben. Dus een mooi ingepakt doosje flosdraad, daar maak je de gemiddelde culinaire reiziger heel blij mee. Doe er voor de zekerheid nog een andere leuk cadeautje bij. Je wil natuurlijk niet te boek staan dat je het er makkelijk van hebt afgebracht…

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliatelinks.