In veel Aziatische landen, wordt er niet moeilijk gedaan over de naam van een eetgelegenheid. Vaak is het een combinatie van welk gerecht er wordt verkocht en de naam van de eigenaar of de naam waar de eetgelegenheid zich bevindt. Zo ook hier: BM Best Cendol. BM staat voor Bukit Mertajam, de plaatsnaam, en ze verkopen er cendol. Best cendol nog wel. Er wordt gezegd dat je hier de beste cendol van de regio kunt halen. Ik nam samen met een aantal Maleisische vrienden de proef op de som. We kregen enorme kommen vol heerlijkheid!

BM Best Cendol (2) -Eating Habits

Wat is cendol precies?

Het is een toetje gemaakt van geschaafd ijs, groene drillerige friebeltjes gemaakt van meel en pandan, gula jawa, kokosmelk, nangka en adzuki bonen. Soms zie je ook wel dat de nangka en adzuki bonen achterwege worden gelaten. Maar bij BM Best Cendol krijg je er standaard bij. In sommige gevallen kun je ook durian, de enorme stinkvrucht (ik ben geen fan) erbij krijgen, maar dat hadden ze op dat moment dat wij er waren niet. Gelukkig!

 

Portie voor 1 is voldoende voor 2

De porties die je krijgt, zijn enorm. Je kunt makkelijk met 2 personen van 1 portie eten. Het is dan ook geen klein kommetje waar de cendol inzit. En alhoewel ze makkelijk de kom voornamelijk kunnen vullen met geschaafd ijs, doen ze dat hier niet. Er wordt niet zuinig gedaan met de groene friebeltjes en de heel romige kokosmelk. Je kunt bij je bestelling aangeven of je er veel of weinig gula jawa (Javaanse suiker) in wilt hebben, afhankelijk of je wel of niet van zoet houdt.

 

BM Best Cendol (1) -Eating Habits

 

Ik had in Singapore eerder die reis al eens een cendol op, maar daar was het voornamelijk ijs en waren de groene friebeltjes duidelijk gemaakt met groene kleurstof en niet met de natuurlijke en aromatische pandan. Deze cendol bij BM Best Cendol was vele malen beter, al heb ik de helft laten staan. Te veel. Of het de lekkerste cendol van de streek is, moet ik maar geloven van de verhalen. Ook een wat oudere, tengere meneer in de zaak vertelde, dat hij hier elke (!) dag een cendol kwam halen. ‘Die is heel lekker hier en ik word er sterk van.’ Hij stroopte zijn mouw op om zijn spierballen te laten zien. Die overigens niet aanwezig waren. We besloten maar een bemoedigende knik te geven 😉

 

Wat is lekkerder, de Indonesische of Maleisische variant?

Daar kan ik kort over zijn: ik zou het niet weten. Dat komt omdat ik geen vergelijkingsmateriaal heb. Vanwege het ijs, bestel ik in Indonesië nou eenmaal nooit cendol. Ik heb daar niet de garantie dat het veilig ijs is. Kraanwater in Indonesië kun je niet drinken, in Maleisië wel (al heb ik daar verder alleen maar gebotteld water gedronken). Dat is voor mij altijd de regel: kun je drinken uit de kraan, dan kan ik ook (geschaafd) ijs en rauwe groenten en geschild fruit eten. Is het niet veilig uit de kraan te drinken, dan geen ijs, rauwe groenten en geschild fruit. Tuurlijk, er ligt altijd een voedselvergiftiging op de loer, maar ik ga het niet onnodig opzoeken. Daarom heb ik in Indonesië bijvoorbeeld nooit rujak, pecel of gado gado op. En geen cendol. Ik kan er dus geen oordeel over vellen.

 

Ik ben benieuwd of jij wel beide varianten ophebt. Heb jij een voorkeur en waarom? Ik hoor het graag!

 

BM Best Cendol vind je aan de Jalan Danby, 14000 Bukit Mertajam, Pulau Pinang.