Wil jij net als ik ook vaker een (culinaire) reis maken? Dan kun je twee dingen doen: proberen om meer te verdienen of besparen op de uitgaven die je doet. In dit blog vertel ik hoe ik geld bespaar op zaken die ik niet nodig heb of niet belangrijk vind, zodat ik meer geld overhoud om een of meerdere mooie culinaire reizen te maken. Lekker praktische tips, zodat jij, als jij ook geld wilt besparen, ze ook kan toepassen. Daarnaast geef ik je ook nog mijn monster-December-bespaartip als het gaat om vliegtickets en krijg je nog een bonustip. Klaar voor de start?… af!

Grote Geld maand

December is voor mij de Grote Geld Maand. Met hoofdletters ja. En dan niet zozeer qua geld uitgeven, maar juist van besparen. December is voor mij een maand waarin ik mijn huidige uitgaven tegen de loep houd en naga hoe ik meer geld kan besparen. Want ik besteed mijn geld liever aan goed eten en mooie reizen dan aan zaken die ik niet per se nodig heb. Waarom ik tussen alle drukte van de feestdagen door mijn geldzaken op orde breng? Omdat December DE maand is om dat te doen. Zie het als voorbereiding op het nieuwe jaar. Want zeg nou zelf: meer geld besparen om meer te reizen is toch het perfecte goede voornemen? 

Oja, nog even goed om te vermelden: ik ben geen financieel expert. Dus neem niet alles klakkeloos over maar kijk goed of iets voor jouw situatie wel of niet van toepassing is. Maar doe je voordeel uit mijn learnings over de afgelopen jaren.

Verder goed om te vermelden: veel van onderstaande bespaaracties zijn niet per se voor de decembermaand. Dus als jij te druk bent met Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw, dan kun je natuurlijk gewoon een andere maand gebruiken om te werken aan je besparingen. Alleen is dat niet meer alles van toepassing.  

Dit zijn de zaken waarover je in dit artikel tips kunt verwachten:

Welk vermogen heb je op 1 januari?

1 januari is altijd de peildatum voor de Belastingdienst om te bepalen hoe groot je vermogen is. Hoe meer vermogen je hebt, hoe meer belasting je daarover moet betalen. Wanneer je onder een bepaald vermogen zit, wordt je zelfs vrijgesteld van belasting, het zogenaamde heffingsvrije vermogen. Zit je boven het heffingsvrije vermogen, dan is het voordelig om grote uitgaven die je toch al gaat maken, nog in december te doen. Denk daarbij aan het betalen van de zorgverzekering (met nog een ander voordeel, zie bij zorgverzekering), een reis die je van plan bent om te gaan maken, het aflossen van (een deel van) je hypotheek of het vooruitbetalen van je VVE. 

In onderstaande video wordt het principe duidelijk uitgelegd. Dit is een filmpje over 2019, dus de aangehouden cijfers kloppen niet helemaal.

 

Zorgverzekering

Meestal komt ergens in september zorgverzekeraar DSW als eerste met de aankondiging van hun nieuwe premie voor het volgende jaar. De andere zorgverzekeraars volgen dan vrij snel. Na half november zijn alle tarieven van de zorgverzekeraars bekend en kan het grote premie vergelijken beginnen.

 

Alleen een basisverzekering?

En beste betekent niet alleen de prijs, maar ook wat er wel en niet wordt vergoed. Wil je alleen een basisverzekering, dan heb je een makkie. Die is namelijk voor alle zorgverzekeraars hetzelfde en kun je voor de goedkoopste kiezen. De enige verschillen zitten hem erin dat je mogelijk niet bij alle zorgaanbieders terecht kunt omdat de zorgverzekeraar voorkeurszorgaanbieders heeft. In de grote stad is dat meestal niet zo heel erg, zorgaanbieders genoeg. Maar woon je in een dorp in een minder dichtbevolkt stuk van Nederland, dan kan dat betekenen dat je even onderweg bent naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Het is aan jou om daarin de keuze te maken. Wil maar vooral kun je dat of toch liever een iets duurdere verzekering en wel de keuze van een eigen zorgaanbieder?

 

Tandartsverzekering

Een vraag die veel mensen stellen: wel of geen verzekering? Helaas heb ik een vrij zwak gebit. Ondanks dat ik me een ongeluk floss, poets en wat al niet meer, ik kan het niet voorkomen dat de tandarts regelmatig met de boormachine in de weer moet. Maar desondanks is in de long-run geen tandartsverzekering en dus zelf betalen voor mij voordeliger dan wel een tandartsverzekering en alles vergoed krijgen. Dus ik kies erover om geen tandartsverzekering te nemen.

Nou kan ik niet in jouw portemonnee kijken. Als je niet de mogelijkheid hebt om in een keer zo’n tandartsfactuur te betalen, maar wel om een klein bedrag maandelijks aan een tandartsverzekering te betalen, dan kun je er alsnog voor kiezen om een tandartsverzekering te nemen. Een verzekering is eigenlijk een soort lening zonder de torenhoge rente die je bij een echte lening moet betalen. Want dan is het liever iets meer geld uitgeven dan een schuld opbouwen omdat je een betalingsachterstand hebt.

 

Vooruit betalen

Wat ik ook sinds een aantal jaren doe: alles in een keer vooruit betalen voordat het nieuwe jaar start. Dat kan vaak 10% korting opleveren op de totale premie van dat jaar. Een besparing van €100-150 per persoon die je weer mooi kan gebruiken voor een leuker doel. Tuurlijk is dat een enorme luxe als dat kan. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd.

 

Altijd even checken

Het loont de moeite om dit elk jaar te checken. Soms kan het een tientje schelen, soms 1 euro per maand. Het is misschien niet veel, maar alle beetjes helpen. #krentenkakkeralert hiero hahaha. Maar he, alle beetjes helpen. En waarom zou je het betalen als het niet nodig is.

Nogmaals: kijk goed naar wat je nodig hebt en niet alleen maar naar de prijs! Alsjeblieft niet! Gezondheid is nog altijd meer waard dan een mooie reis maken. Tenminste, dat zou het volgens mij moeten zijn.

 

Overige verzekeringen

Neem aan verzekeringspakket af bij een assurantieadviseur. Zelf heb ik altijd gedacht dat een assurantieadviseur er alleen was voor de zakelijke markt. Dus toen ik Eating Habits opzette, maakte ik een afspraak bij de assurantieadviseur bij mij om de hoek. En daar bleek dat hij ook mijn privé verzekeringen tegen het licht aan kon houden.

Naast dat ik voor een ding oververzekerd was (Nederlanders schijnen de meest oververzekerde mensen ter wereld te zijn), bleek ook dat ik maar liefst €50,- per maand (!) minder hoefde te betalen door de pakketkorting die ik via hen kreeg. Terwijl ik dacht dat ik al een goede deal had. €600,- bespaart, ka-ching! Daar kan ik zeker 2 keer van op stedentrip of heel veel van uit eten!

Een voordeel van een assurantieadviseur is dat hij niet alleen maar naar prijs kijkt, maar ook goed nagaat welke verzekeringen je nodig hebt op basis van jouw leefsituatie. En het kost je niets extra’s want ze krijgen commissie vanuit de verzekering.

Ik zeg niet dat ook jij op deze manier flink kan besparen, maar het is het proberen waard toch?

 

TV/Streamingsdiensten

Sinds afgelopen jaar heb ik geen lineair, traditioneel televisie-abonnement meer. Ik merkte dat ik steeds minder tv ging kijken en als ik al iets keek, was dat vaak via uitzending gemist. Dus toen besloot ik eind 2018 dat de tv de deur uit ging. En ik moet eerlijk gezegd, ik heb het geen moment gemist.

 

Uitzending Gemist

Ik kijk vaak naar Uitzending Gemist of soms kijk ik iets live op NPO 1, 2 of 3 en dat is allemaal gratis. Is er dan eens een serie of film waarvoor er Uitzending Gemist Extra abonnement nodig is, dan betaal ik die voor een maand en zag daarna weer op.

Zelf ben ik geen fan van de Nederlandse commerciële omroepen, dus daar hoef ik eigenlijk bijna nooit iets van terug te zien, maar je hebt ook een mogelijkheid tot een abonnement op NL Ziet, Videoland of wat dan ook. Moet je zelf even kijken, weet ik niet veel van. Chateau Meiland kun je gewoon gratis kijken via Uitzendinggemist.net, dus als dat – net als bij mij – je enige guilty pleasure is van de commerciële omroepen, dan heb je niet eens een abonnement nodig.

Hetzelfde principe van alleen betalen als ik iets wil zien, pas ik ook toe op streamingsdiensten als Netflix en Disney+.

 

Netflix

Good old Netflix. Ik kies er dus voor om niet een doorlopend abonnement te nemen, maar eens in de zoveel tijd een maandje om zo wat films en series te kijken die op mijn to-watch lijstje staan om daarna het abonnement weer op te zeggen. Op zich zijn mijn to-watch lijstjes ook niet heel erg lang, dus dat scheelt.

Als je wel altijd van Netflix gebruik wilt maken, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een gedeeld abonnement te gebruiken om de kosten te besparen. Maandbedrag is dan iets hoger, maar omdat je het met meerdere mensen deelt, zijn de kosten per persoon goedkoper.

 

Disney+

Disney+ is sinds oktober in Nederland verkrijgbaar. Als een van de eerste landen ter wereld werd het hier beschikbaar gesteld. Yeah! Tot 12 november 2019 keek iedereen gratis, inmiddels betaal je er een klein bedrag voor. Voordeel van Disney+ – naast al die heerlijke jeugdsentiment tekenfilms zoals The Little Mermaid en Beauty and the Beast – is dat je met een abonnement op diverse divices kunt kijken. En in de special Disney+ app kun je ook films en series downloaden die je later offline kunt bekijken. Ideaal. 

Alle de ‘oude’ films van Disney, Marvel en Star Trek en een aantal docu’s van National Geographic stonden op de gratis versie van Disney+. Slim natuurlijk, want anders heeft iedereen alles in de gratis versie gezien. Ik ga sowieso nog 1 maandje door met de betaalde versie. Ik moet die nieuwe serie van Jeff Goldblum zien, The World according to Jeff Goldblum. Dat vind ik toch zo’n heerlijk vrolijke vent! Helaas is het bij Disney+ niet mogelijk om nieuwe series the bingewatchen, omdat de afleveringen niet direct allemaal gelijk online staan. Heel erg lineaire teevee, maar ook wel weer te snappen natuurlijk.

 

Uitjes en korting

Naast op reis en uit eten graag ik zelf graag naar museum of de bioscoop. Omdat ik in Rotterdam woon, heb ik een Rotterdampas. Ik betaal €60,- per jaar en kan hiermee gratis naar alle museum in Rotterdam en deels in Delft en Den Haag en 1x per Rotterdamse bioscoop naar de film. Die pas heb ik er heel snel uit.

Voorheen had ik ook een Museumkaart. Voor iets meer dan €60,- kun je dan meer dan 400 museum in Nederland gratis naar binnen. Toen ik voor mezelf naging naar welke musea ik het liefst ga, bleek dat toch grotendeels in de Rotterdamse en Haagse musea te zijn. Die kunnen via mijn Rotterdampas (die dus veel andere voordelen biedt dan alleen museumbezoek), dus voor dit jaar heb ik de Museumkaart opgezegd. Bij die 2 of 3 musea buiten Rotterdam en Den Haag kan ik beter los entree betalen. Dat is dan voordeliger.

Misschien dat jouw stad ook een dergelijke pas heeft als de Rotterdampas. In Den Haag weet ik dat ze de Ooievaarspas hebben waar je ook voordeel uit kunt halen. Informeer bij je gemeente of jij ook van een specifieke voordeelpas of kortingsbonnen gebruik kunt maken.

Ik betaal voor een Rotterdampas en Museumkaart trouwens de volle mep, maar als je jongere of 65+ bent of onder een bepaalde inkomensgrens zit, krijg je vaak korting op de aanschaf.

 

Voorraad aanvullen

Dit doe ik eigenlijk 1 keer per kwartaal, waaronder in december. Zaken als WC-papier, wasmiddel, wasverzachter en persoonlijke verzorgingsproducten koop ik vaak in bulk en ik check dan hoeveel ik van wat in voorraad heb. Ik koop deze producten vaak groot in omdat bulk goedkoper is, de producten zijn lang tot eeuwig houdbaar en ik vind het altijd zo’n gesjouw om dit steeds bij de supermarkt met mijn normale boodschappen te kopen.

Dus meestal eens per kwartaal wordt er een grote bol.com-doos of AH-krat bij mij bezorgd. En dat is soms een beetje onhandig als die bij de buurman wordt bezorgd omdat je net niet thuis bent…

‘Zo buurvrouw, dat is een grote doos!’

‘Ja, WC-papier is bijna op. Bedankt buurman’

Liegen kan ik niet zo goed. Maar hé, toiletteren (mooi woord vind ik dat altijd) doen we allemaal.

Bulk is meestal goedkoper, zeker omdat je online vaak makkelijker de verschillende producten met elkaar kan vergelijken. Verder gebruik ik ook regelmatig een bol.com-kaart, VVV-bon of een andere cadeaukaart om deze producten te kopen. Want anders verdwijnen ze bij mij toch maar ergens onderin een la en dat is ook zonde.

 

Creditcard

Ik betaal niet graag met een creditcard, maar regelmatig tijdens het boeken van een reis of op reis zelf is er een creditcard nodig. Dus daarvoor heb ik hem aangeschaft. Als je daarna direct weer aflost is er natuurlijk niets aan de hand. Bij mij wordt maandelijks het bedrag automatisch afgelost, dus ik heb er geen omkijken naar. Behalve dat ik elke maand toch even check of het allemaal wel klopt.

Jarenlang gebruikte ik dezelfde creditcard, totdat ik dit jaar het artikel van Op Reis met Co las. Nu weet ik dat ik juist kan besparen om elk jaar weer een nieuwe creditcard aan te vragen en de oude op te zeggen. Dus ook die actie gaat in december op mijn lijstje.

 

Besparen op vaste uitgaven als energie, internet enz

Het kan zeker geen kwaad om af en toe na te gaan of vaste uitgaven als energie, gas, internet, telefonie enz nog voldoen aan je wensen en je portemonnee. Dus die check neem ik in december ook nog even mee.

 

Brutalen hebben de halve wereld

Waar ik zelf heel slecht tegen kan: nieuwe gebruikers worden met alle egards en kortingen binnengeloodst en oude klanten kunnen daarnaar fluiten. Dat denk je misschien, maar een telefoontje naar de klantenservice is snel gemaakt. Vraag of er speciale acties zijn waar je gebruik van kunt maken. Laat desnoods doorschemeren dat je van plan bent om naar de concurrent over te stappen. Wedden dat er toch ergens toch een speciale actie is waar jij gebruik van kunt maken ?.

 

Monstertip: vliegtickets

Deze tip heb ik zelf nergens op internet kunnen vinden, maar proefondervindelijk uitgevogeld een aantal jaren. In het geval van vliegtickets zijn de tickets meestal (ik zeg meestal!) een stuk goedkoper wanneer je ze op 1e Kerstdag in de ochtend koopt. Vooral bij verre reizen kun je flink besparen.

Hoe ga ik te werk? Vanaf september ga ik al een beetje na welke (verre) reizen ik wil gaan maken en check dan regelmatig de verschillende ticketprijzen naar die bestemmingen. Zelf kijk ik 1x per 2 weken ongeveer. Of ik stel een prijsalarm in. Op eerste Kerstdag in de ochtend check ik dan de ticketprijzen nog een keer en als het goedkoper is dan prijzen van de afgelopen tijd – en dat is vaak het geval – dan sla ik gelijk toe. Zo boekte ik met ongeveer €75,- korting een ticket naar Madrid en met maar liefst €250,- korting een ticket naar Jakarta!

 

Bonustip: huur- en zorgtoeslag

Het is misschien niet van toepassing, maar check dat even voordat je daarvan uitgaat. Heb je een koophuis, dan kun je natuurlijk sowieso geen gebruik maken van huurtoeslag. Maar waar het verder van afhangt, is de hoogte van je verzamelinkomen. Meer mensen hebben recht op huur- en/of zorgtoeslag dan wordt gedacht. In 2019 alleen al laten Nederlands in totaal meer dan €100 miljoen liggen aan niet aangevraagd zorgtoeslag!

Check hier of je recht hebt op huurtoeslag of zorgtoeslag.

 

Meer verdienen

Je hoeft natuurlijk niet al deze besparingen door te voeren, haal eruit wat voor jou van toepassing is en/of wat jij wilt aanpassen.

Vind je het allemaal te veel gedoe, dan is er maar een manier als je meer geld nodig hebt op die mooie (culinaire) reis of een ander mooi doel waar geld voor nodig is te bereiken: meer gaan verdienen. Daar kom ik in een later blog wel een keer op terug. Want er zijn verschillende manieren om een extra zakcentje te verdienen.

Heb jij nog een mooie bespaartip die hier nog niet tussen staat? Laat het mij en de rest van de lezers weten. Mijn (onze) dank is groot ?

In dit artikel wordt gebruikt gemaakt van affiliatelinks.

Fotocredits: Globegirl