Tot onze grote verbazing ontdekten wij (indofoodliefhebbers Nathalie Komar en Helena Smit) dat er tussen al het aanbod aan foodtours nog geen foodtour werd gegeven met indofood in de hoofdrol. Terwijl wij om de haverklap de vraag kregen: ‘Waar kun je nu echt lekker Indisch/Indonesisch eten?’ Daarom organiseren we er zelf maar een. En zo werd de allereerste indofoodtour van Nederland een feit.

Pempek Palembang - Indofoodtour - Eating Habits

 

Indofood en Den Haag

Indofood; een verzamelnaam van al het eten dat een link heeft met het voormalig Nederlands-Indië en met het huidige Indonesië. Wil je genieten van al dat lekkers zonder in het vliegtuig te hoeven stappen (wel zo fijn in tijden van Corona), dan kun je ook gewoon naar Den Haag.

Waarom Den Haag zo’n hotspot is als het gaat om indofood? Je kunt daarvoor je goede vriend Google erop naslaan. Of je kunt mee met de allereerste indofoodtour van Nederland, in Den Haag. Want geschiedenis en cultuur wordt een stuk leuker als je daarbij het ene lekkers na het andere kunt proeven.

 

Twee indofoodies on a mission

Wij (Nathalie Komar en Helena Smit) leerden elkaar kennen via Instagram, vanwege onze onze gezamenlijke indo-achtergrond en voorliefde voor Aziatisch eten en dan met name voor indofood. Na een live ontmoeting op het grootste Indische festival van Europa, de Tong Tong Fair in Den Haag, werd de eerste mini-indofoodtour een feit en er volgde al snel een aantal andere. Inmiddels kunnen we wel zeggen dat we echte pro’s zijn geworden in de indofoodscene van Den Haag. En hoe leuk is het dan om deze kennis en ervaringen te delen met anderen tijdens een speciale indofoodtour.

 

Wat gaan we doen tijdens de Indofoodtour?

Tijdens de foodtour worden op de fiets 4 plekken bezocht waar deelnemers diverse zoete en hartige hapjes en gerechten uit de (Chinees-)Indische/-Indonesische keuken gaan proeven. Naast het proeven zelf krijgen de deelnemers meer achtergrondinformatie over indofood en de Indische/Indonesische cultuur en geschiedenis. Ook de mensen achter de deelnemende eetgelegenheden zullen zich voorstellen. De middag wordt afgesloten met een feestelijk drankje en er is tijd om te blijven ‘plakken’.

Helena: ‘Den Haag is een walhalla op het gebied van indofood. En dat moeten wat mij betreft zo veel mogelijk mensen weten.’ De verwachting is dat binnenkort nieuwe data bekend worden gemaakt, want niet alle plekken waar lekker indofood wordt geserveerd in Den Haag passen in de twee tours die nu gepland staan. Maar dat maakt voor de dames niet uit. Indofood verveelt hen namelijk nooit. Nathalie: ‘Indofood is mijn “family food” want gerechten zoals lemper, sayur asem en sate ajam zijn gerechten waar ik speciale herinneringen mee heb uit mijn kindertijd.’

 

Data

Kijk voor de meest recente data op https://indofood.eatinghabits.nl/indofoodtours/